Övervintra medelhavsväxter såsom citrus- och olivträd

När nätterna blir kyligare och frosten närmar sig är det dags att ta in medelhavsväxter som fikon, citrus- och olivträd. Men det räcker inte med att bara ställa in dem, de vill ha en vinter som liknar den vid medelhavet. Här berättar vi hur du med enkla medel får till subtropiska förhållanden.

Övervintra medelhavsväxter såsom citrus- och olivträd

Vintern är växternas viloperiod, men när det gäller de från sydligare breddgrader kan det ibland vara lite knepigt att övervintra dem. Bristen på ljus är en viktig fråga, och kanske är det inte särskilt konstigt, i exempelvis Zanzibar ligger ljusnivån på omkring 200 000 lux en vanlig vinterdag medan den i ett nordiskt vardagsrum ligger på 500–800 lux.

Det är helt enkelt för mörkt, och dessutom oftast för varmt inomhus i förhållande till det sparsamma ljuset. Som tur är kan vi ändå med lite trixande få dessa växter att överleva.

Övervintra olivträd

Olivträd kan tillfälligt tåla några minusgrader, men i längden överlever de inte kyla. Ett garage med växtlampa eller en inglasad balkong med frostvakt fungerar ofta bra till övervintringen, det optimala är om det går att uppnå en temperatur på mellan 5-10 plusgrader.  Olivträd vill också ha det så ljust som möjligt, använd gärna extrabelysning med växtlampa.

När det gäller vattningen ska den vara sparsam och utan näring – men jorden får aldrig torka ut helt. Spraya vatten även kring kronan eller sätt gärna in en luftfuktare ett par timmar per dygn för att höja luftfuktigheten.

Olivträd ska behålla sina blad över vinterhalvåret, men ibland kan de falla av på grund av felaktiga förhållanden, är trädet helt kalt kan du genom att skrapa med nageln på barken se om det lever, då är stammen grön.

På våren kan du plantera om i ny jord anpassad för medelhavsväxter då ger du trädet goda förutsättningar att precis som uråldriga träden i Grekland ge delikata oliver. 

Övervintra citrusträd

Citrusträd lever normalt i tropiska och subtropiska klimat och dör pang bom om de utsätts för minusgrader. För att de ska trivas under vintern krävs ett visst mått av värme, (optimalt 5-15 grader) och massor av ljus.

Många sorter kan i nödfall förvaras på fönsterbrädan, men bäst är ett uterum, en inglasad balkong eller ett växthus som kan hålla lämplig temperatur. Står citrusen i ett fönster bör du inte vrida på plantan, den riktar sina blad mot ljuset och det innebär en kraftansträngning för den att rikta om dem.

Citrusträd kan fälla sina blad om de vattnas för mycket, för lite eller om temperaturen mellan fötterna och kronan är för stor, undvik därför att sätta krukan direkt på ett kallt golv. Även för torr luft och för lite ljus kan få bladen att falla.

Citrusträd ska vattnas sparsamt utan näring vintertid, men de får inte torka ut. Bladen kan du gärna spraya med vatten då och då.

Les mer om citronträd >>

Övervintra fikon 

Fikon är ett underbart träd som dessutom ger fantastiskt goda frukter. Det har också fördelen att det kan övervintras i mörker, till exempel i garaget eller källaren eftersom det fäller sina blad vintertid.

Temperaturen i vinterförvaringen bör vara 2-5 grader, helst inte över 10. Det går att övervintra fikon i ett fönster, men de torkar då lätt ut och blir ofta utsatta för insektsangrepp – dessutom ger de ingen frukt utan kylperiod.

Fikon vill precis som de flesta medelhavsväxter ha det lite fuktigt. Vattna sparsamt utan näring och duscha bladen med vatten emellanåt. På våren kan du beskära plantan och vart tredje år kan trädet planteras om.

Alla arter av fikon hinner inte ge frukt under våra korta somrar. Men en fin sort som gör det är det så kallade Bornholmsfikonet, i riktigt varma delar kan det också, efter etablering, klara sig utomhus.

Mer om fikonträd >>

Fuktig, svalt och ljust

Det kan tyckas mycket att hålla reda på men glömmer du något är det inte hela världen, tänk då så här; hur känns det egentligen i Spanien eller Italien en dag i december? Det är den fuktiga, svala och ljusa miljön du ska sträva efter. Då kommer du nästa sommar kunna äta klementiner, oliver och färska fikon som aldrig förr.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Medelhavsväxter – så lyckas du >>



Citron på stam
Medlem 25%

Citron på stam

Ø21 cm, Gul

599:-
Läs mer
Fikon på stam
Medlem 25%

Fikon på stam

Ø21 cm, Grön

399:-
Läs mer
Olivträd
Medlem 25%

Olivträd

Höjd 100-140 cm, Grå

799:-
Läs mer
LED växtlampa 9 W Albus
Outlet 20%

LED växtlampa 9 W Albus

Vit

11920 149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen