Fikonträd – plantering och skötsel

Allt från att vara ett litet buskformat träd på en solig svensk balkong till ett tio meter högt träd i södra Europa – där har du varianterna på hur ett fikonträd kan se ut. Detta, närmast förhistoriska, träd har sedan lång, lång tid tillbaka odlats flitigt i stora delar av världen.

Fikonträd – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Ficus carica
Familj: Mullbärsväxter (Moraceae)

Fikonträdet har kommit att bli en synnerligen trendig växt som ofta används av inredare och stylister. Bladens karaktäristiska form lämpar sig bra mot en avskalad bakgrund eller husfasad, dessutom är frukten god att äta både till jul och i frukostflingorna.

Blad och frukt

Fikonträdet är en sommargrön växt som under våren ger nya blad som har en blåaktig färg som senare övergår i det mörkgröna som är synonymt med fikonträd. Bladen är formade med runda former och de växer på en stjälk som är brungröna och något håriga. Själva frukten fikon är formad som ett päron och kan bli åtta centimeter i diameter och är oftast gula eller purpurfärgade. Fruktköttet är rött och smakar sött.

Ursprung

På grund av trädets och framför allt fruktens, popularitet under en lång tid är det svårt att säga varifrån fikonet kommer, men att det odlas och har odlats som en viktig frukt i östra medelhavsområdet är helt säkert. Odlingar förekommer dessutom i delar av Kina, Japan, Frankrike, Italien, USA och i Sydamerika.

Plantera fikonträd

Det finns olika varianter av fikonträd och har du som mål att odla fikon i din trädgård så är det rekommenderat att du väljer den något härdigare sorten som passar i zon ett till två. Annars går det alldeles utmärkt att odla i krukor eller pallkrage. Se gärna till att plantera om ditt fikonträd i en större kruka än den du köpte den i, så att den får bättre möjlighet att växa till sig.

Placering utomhus eller inomhus

Fikonträd trivs utmärkt planterade i krukor ute på altan eller balkong, sol till halvskugga är bästa placeringen. De kan även stå inomhus, då så ljust som möjligt. För att trädet ska kunna växa och utvecklas och blir lättare att sköta bör det planteras om i en större kruka än försäljningskrukan. Använd en bra jord för krukor och lite kogödsel vid omplantering.

Vissa sorter som t.ex. Borgholms diamant kan planteras direkt i marken på en skyddad plats i de varmaste delarna av landet, zon 1-2. Planterat på det här sättet kan fikonträdet bli upp till 3-4 meter högt.

Jord och näring

Fikonträdet vill ha jord som är varm och samtidigt väldränerad och näringsrik. Den är också i behov av jämn bevattning och det är viktigt att se till att inte jorden torkar ut. Jorden som ska användas är medelhavsjord som med fördel gödslas en gång i månaden under sommarperioden.

Skötsel av fikonträd - Så gör du

  • Vattning: Vattna regelbundet under sommarmånaderna så jorden inte torkar ut helt. Gödsla en gång per månad under sommarhalvåret.
  • Skörd: Frukterna fikon är mogna och skördeklara när de hänger ner, har mjuknat något och när skalet har blivit lite skrynkligt. De bör ätas närmast direkt eftersom hållbarheten är kort. Gott med vispad grädde eller glass. Genom att torka fikonen kan de lagras under flera månader.
  • Övervintring: Fikonträdet har kommit att bli en synnerligen trendig växt som ofta används av inredare och stylister. Bladens karaktäristiska form lämpar sig bra mot en avskalad bakgrund eller husfasad. Eftersom fikonet fäller sina blad under vintern kan det övervintras mörkt. En temperatur mellan 0 och 5 är idealisk, står trädet varmt hela vintern kan den inte sätta frukt nästa säsong. Vattna trädet sparsamt under vintern. 
  • Förökning: Det är lätt att föröka fikon. Ta en ca 10 cm lång grenbit och stick ner i en kruka med blomjord, bottna först med lecakulor för att säkerställa att överskottsvatten rinner ut. Det tar några månader innan det kommer blad på grenen. En plastpåse med lufthål över kan påskynda processen. Placera den svalt under vintern och plantera ut till våren när frostrisken är över.

Se alla våra medelhavsväxter

Fruktskörd

Om du lyckas få till det med fikonträdet, vilket inte är speciellt svårt, kommer trädet att växa till sig och ge frukter som kan skördas någon gång i september eller oktober. Ät dem genast efter skörd eller använd dem på något av de sätt som vi beskriver här.

Övervintra fikonträd

Fikonträdet är inte vintergrönt, vilket betyder att du, som odlar i kruka, med fördel kan övervintra växten på en mörk och kall plats fram till våren sakta börjar krypa fram i landet. Vänj därefter trädet vid solen genom att skydda det med en duk under de första veckorna ute i solen.

Fler tips och råd

Du är här:


Fikon på stam

Ø21 cm, Grön

399:-
Läs mer
Adriafikon 'Bornholms Diamant'
Medlem 30%

Adriafikon 'Bornholms Diamant'

Ø23 cm, Grön

399:-
Läs mer

Fikon

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer

Fikon LITTLE MISS FIGGY

Ø19 cm, Grön

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen