Fleråriga grönsaker – lättskötta och spännande

Tänk att plantera en enda gång och därefter kunna skörda år efter år. Med fleråriga grönsaker är det faktiskt möjligt, dessutom är de lättskötta och ger stor skörd. Men vilka är de och hur går det till? Här ser vi närmare på grönsakslandets överlevare.

Fleråriga grönsaker – lättskötta och spännande

Perenna grönsaker skänker glädje år efter år

Perenna, fleråriga ätliga grönsaker uppmärksammas alltmer och det är inte för inte, de har nämligen många fördelar. De behöver inte sås på nytt varje år, håller sig ofta friska och kräver sparsamt med skötsel. Kanske har du redan några av dem i trädgården, som till exempel rabarber eller gräslök?

Många fleråriga grönsaker att välja på

Det finns många fleråriga grönsaker som trivs i det nordiska klimatet – allt från kryddgrönt till ätliga rötter och många bjuder på spännande nya smaker.

Inom permakultur är det vanligt att använda dem i skogsträdgårdar där man söker efterlikna naturens egna växtsätt – och det är helt enkelt för att de fleråriga grönsakerna är så lättskötta. De ger en bra stomme i odlingarna och kan lätt kombineras med ettåriga sådder.

Efter att de etablerat sig räcker det ofta med lite ogräsrensning runtikring och gödsling då och då med organiskt material, till exempel komposterad naturgödsel, kompost eller gödselvatten av något slag.

En annan fördel är att de knappt behöver vattnas, rotsystemen är ofta stora och det gör att det bara behövs det första året och vid torka – detta gör dessa växter väldigt klimatsmarta.

God motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur

För att kunna leva i flera år behöver man goda överlevnadsegenskaper. De fleråriga grönsakerna är generellt kraftiga och har god motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur. Till och med sniglar brukar undvika dem till förmån för mer lättuggade ettåringar.

Den enda nackdelen när det gäller deras hälsa är att de står kvar på samma plats år efter år, det innebär att det kan bli svårare att bli av med sjukdomar eller ohyra om de mot förmodan får dem. Men på det stora hela är de alltså mycket lättskötta.

Står sig bra mot ogräs

Då många av de fleråriga grönsakerna har stora rotsystem påverkas de inte på samma sätt av konkurrerande ogräs som ettåringarna, de är dessutom igång tidigt på våren och får på det viset också ett försprång.

Några av de fleråriga grönsakerna är själva sådant som vi betraktar som ogräs, som exempelvis nässlor, men om vi väljer att se det positiva ger de mängder av mat, både till oss och till pollinerarna. Och de är inte bara goda, de har dessutom skyhögt näringsinnehåll. Kanske kan en hörna få vara kvar för att bli till vårens nässelsoppa?

Livslängd och skötsel

De grönsaker som sprider sig med frön lever generellt kortare än de som har rejäla rotsystem, träd och buskar lever längst. Säkrast är att satsa på de sorter som är härdiga i din odlingszon. Ibland går det dock att skapa gynnsamma mikroklimat där mindre härdiga sorter kan överleva. Det du då ska tänka på är att ge plantorna ett läge som erbjuder mycket sol, lä och väldränerad jord, till exempel i upphöjda bäddar. De första åren bör de flesta perenna växter skördas sparsamt för att kunna etablera sig, men på sikt ger de stora pålitliga skördar. Dessutom kommer de igång tidigt på våren och ger därmed ofta skörd tidigare än ettåringarna.

Då många fleråriga grönsaker är oförädlade och har funnits med i naturen under lång tid är det dessutom många insekter som lever av dem, de är därför en viktig del av mångfalden. Så satsa på några av dem i trädgården i år – de kommer ge mycket tillbaka!

Tips. Odla gärna fleråriga grönsaker i täckodling, det mår både växter och mikroliv bra av. Det har också miljöfördelar då det är vattenbesparande och koldioxiden stannar kvar i backen.

Lista: fleråriga grönsaker att prova på

  • Knölvial smaken på rötterna påminner om kastanj
  • Potatisböna smakar påminner just om potatis och bönor
  • Daggfunkia skotten påminner om sparris i smaken
  • Daglilja blomman och knopparna påminner om bönor i smaken
  • Pepparot rot, blad och blomknoppar kan ätas
  • Jordärtskocka sorten Bianca ger vacker blomning
  • Humle skotten äts råa eller steks
  • Sockerrot används som palsternacka

Till salladen

  • Kärleksört de syrliga bladen kan användas i sallad
  • Ostronört bladen smakar skaldjur
  • Rankspenat klätterväxt som påminner om spenat i smaken
  • Spenatskräppa syrliga stora blad
  • Vattenkrasse/källfräne supernyttig och smakrik lämplig i till exempel sallad
  • Sandsenap vild ruccola
  • Sallatsaralia smaken påminner om fänkål och citron
  • Libbsticka god kraftig smaksättare i till exempel tomatsås och grytor, smaken påminner om selleri
  • Spansk körvel smaken påminner om anis
  • Björnrot smaken påminner om curry
  • Trädgårdssyra syrlig och krispig smak

Lök

  • Piplök kan användas som purjolök
  • Ramslök perfekt i pesto, vitlöksaktig smak, frökapslarna kan läggas in som ramslökskapris
  • Luftlök får underbara smålökar i toppen, både dessa och stjälken kan ätas
  • Se även; sibirisk kantlök, prärielök, norrlandslök, gräslök, jätterams


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du är här:


Ramslök

Ø11 cm, Vit

129:-
3 för 219:-
Läs mer

Libbsticka

3990
5 för 4
Läs mer

Piplök 'White Lisbon'

3990
5 för 4
Läs mer

Vattenkrasse

4990
5 för 4
Läs mer

Rucola / Senapskål

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Sandsenap

3990
5 för 4
Läs mer
Fikon på stam
Medlem 25%

Fikon på stam

Ø21 cm, Grön

399:-
Läs mer

Minigurka

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer

Minitomat

Ø10,5 cm, Röd

6990
2 för 119:-
Läs mer
Fikon
Medlem 25%

Fikon

Ø14 cm, Grön

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen