Flox – plantering och skötsel

Höstflox, sommarflox eller kanske blåflox? Oavsett vad för flox du tänker på är det växter med rara blommor och lång blomningstid. Lär dig allt om skötsel av flox här i vår växtguide!

Flox – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Phlox
Familj: Blågullsväxter

Skötsel av flox

Flox (‘Phlox’) är ett växtsläkte med ungefär 70 olika arter, varav flera odlas i trädgårdar i Sverige. Blommorna är rara och finns i färger som blått, rött, lila och vitt. Några vanliga varianter på våra breddgrader är blåflox, sommarflox, mossflox och höstflox.

Blåflox i stenpartier

Blåflox är en växt med brett och yvigt växtsätt som blommar i maj till juni i blåviolett kulör. De kräver lite vatten och är en perfekt marktäckare. De allra flesta jordar fungerar men det är viktigt att jorden är väldränerad. Fungerar bra i stenpartier med sina doftande blommor.

 • Vatten: Lite bevattning, klarar lätt torka.
 • Läge: Halvskuggigt läge, gärna ett stenparti.
 • Blomning: Blommar om våren.

Du beskär växten tidigt om våren, och då ned till marknivå. Växtens höjd är mellan 20–30 cm.

Sommarflox som kantväxt

Sommarflox är en ettårig växt som trivs i både sol och halvskugga och vill ha väldränerad jord. Den doftar ofta starkt och finns i flera färger. Eftersom plantan är jämförelsevis låg gör den sig väl som kantväxt i rabatter men även i stenpartier. Förkultivering rekommenderas för att få en tidigare blomning.

 • Jord: Vill ha välgödslad, lucker jord.
 • Vattning: Vattna rikligt om det är torka. Håll jorden lätt fuktig.
 • Blomning: Blommar rikligt hela sommaren och tål kyla en bit in på hösten.

Växtsättet är upprätt och de små blommorna växer i klasar. Välj sommarflox i färger som lila, rosa, röd, vit och fler.

Höstflox i rabatten

Höstfloxen blommar senare än blåfloxen och sommarfloxen, vilket också hörs på namnet. Växten är en perenn som blommar rikligt och får doftande blommor på höga stjälkar. Plantera med fördel i en rabatt i planteringsjord som är mullrik.

 • Jord: Näringsrik, fuktig jord. Vattnas regelbundet och mer än blåflox.
 • Placering: Trivs bäst i sol eller lätt skugga.
 • Blomning: Blommar mellan juli och september beroende på sort.

Även höstfloxen ska beskäras om våren och ned till marknivå. Höjden på växten är mellan 50–100 cm. Föröka genom att dela plantorna om våren och hösten, eller genom att ta sticklingar.

Mossflox som marktäckare

Mossflox är en flerårig marktäckande växt som översållas av blommor från maj till juni. Den passar utmärkt i stenpartier där den växer lågt och kompakt, och hindrar ogräs från att bryta fram.

 • Jordmån: Sandblandad, väldränerad jord.
 • Placering: I soligt läge.
 • Vattning: Vattnas måttligt

Mossfloxen växer lågt och behöver i regel ingen beskärning, men efter blomning kan du korta ned rankorna.

Läs mer

Jordskola – bästa möjliga jord till dina växter >>
Vattna utomhusväxter under vår och sommar >>

Du är här:


Höstflox SWEET SUMMER SNOW

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen