Rivstarta våren – satsa på frosttåliga vårblommor

Efter en lång och kall vinter finns en stark längtan efter grönska och blommande växter, tyvärr kan enstaka frostnätter ställa till det även under våren. Som tur är finns det blommande växter som tål det ostadiga vädret – här tipsar vi om några.

Rivstarta våren – satsa på frosttåliga vårblommor

Vårväxter som tål frost kan vara härdiga perenner som återkommer år efter år, men också andra tåliga växter, sådana som du kan sätta ut först när vårsolen kommer. Dessa klarar ofta ner till fem minusgrader under korta perioder, men bör inte stå ute hela vintern. 

Vårblommande perenner

Fleråriga växter (perenner) som blommar tidigt om våren är vana vid vårt kyliga klimat och tål därmed en hel del, de har också fördelen att de ofta blir fler för varje år. Många förökar sig själva med lökar eller så går det att dela plantorna på hösten eller våren.

  • Aubrietia – fin marktäckare, grön under vintern och översållad av lila blommor på våren. Klipper du ner kan det komma ytterligare en blomning senare på säsongen. En riktig favorit hos pollinerarna!
  • Hundtandslilja – finns i flera färger och blommorna påminner om hundtänder.
  • Jätterams – utmärkt skuggväxt, får vita blommor som senare utvecklas till dekorativa, men giftiga bär.
  • Gulsippa – flerårig mattbildande ört inom ranunkelsläktet.
  • Luktviol – väldoftande marktäckare som blommar i april-maj.
  • Lökväxter – snödroppe, scilla, pärlhyacint, tulpan, krokus och narcisser som påskliljor, pingstliljor och stjärnliljor är några av de vanligaste. Många blommar tidigt och blir därmed viktig mat åt nyvakna insekter.
  • Nunneört – mycket söta små vårblommor i flera färger som gärna självsår sig.
  • Primula – många primulor är perenner, till exempel jordviva och gullviva, dessa klarar utan problem enstaka frostnätter. 
  • Röd sockblomma – marktäckare med purpurfärgade blommor.
  • Tusensköna – Bellis Perennis, söta blommor som finns i både enkla och dubbla varianter samt i flera färger. 
Ranunkler är tåligare än de ser ut – de klarar en frostnatt eller två.

Vårväxter som tål enstaka frostnätter

Förutom de tidiga perennerna finns en hel del blommande växter som inte tål ihållande kyla, men ändå klarar tillfälliga köldknäppar, de är ofta spektakulära i sina färger och blir särskilt vackra i krukor och arrangemang. Blir det riktigt kallt kan de skyddas med fiberväv – om nödvändigt i flera lager. Skulle de ändå få lättare frostskador på bladen är det lätt att putsa bort. Exempel på dessa härliga vårblommor är;

  • Cyklamen – ofta betraktad som en höstblomma, men precis lika fin på våren. Växten klarar temperaturer ner till 0, men repar sig efter lätt frost.

  • Penséer – finns i en mängd olika storlekar och färger. Plocka bort övervissnade blommor så kommer det nya hela säsongen.

  • Ranunkel – blommor i fantastiska färger som tål lättare frostnätter. Knölarna kan grävas upp på hösten och vinterförvaras på sval frostfri plats tills nästa vår då de återplanteras.

  • Gyllenlack – blommar vackert under vår och sommar och finns i många gyllene färger. 

  • Toffelblomma – ses ofta som en inomhusväxt, men klarar även att stå ute om det inte är alltför kallt.

  • Trädgårdsnejlika – kan ibland övervintra som perenn om vintern är riktigt mild, klarar ner till 5 minusgrader. Finns i flera färger och innehåller mycket nektar vilket gör den populär hos fjärilar. 

Se upp för hungriga rådjur

Rådjuren är ofta utsvultna på vårkanten, men vissa blommor, som på snödroppar, är osmakliga för dem. Mer attraktiva blommor går att skydda med fårull som avsöndrar ett ämne de ogillar eller med olika rådjursavskräckande medel som finns att köpa i butik. Andra knep är att bygga in krukväxterna i ett vackert växtstöd av naturpinnar, lite som en fågelbur eller att mata rådjuren med något de faktiskt får äta – långt bort från dina planteringar förstås. 

Läs också: Håll rådjuren borta från trädgården

Kom ihåg, vårblommor ger inte bara oss en nystart på året, genom att plantera dem gör du också en viktig insats för bin, fjärilar och andra nyvakna som också längtar efter sommaren.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flera tips og råd



Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen