Vårblommor i kruka – dekorera entrén inför våren

När våren kommer vill vi gärna dekorera entrén, verandan och trappan med vårens favoritväxter, färgglada dekorationer och krukor. Här är våra bästa tips.

Vårblommor i kruka – dekorera entrén inför våren

Fixa till entrén inför våren. Blommor och dekorationer gör snabbt stor skillnad och skapar en välkomnande atmosfär för både dig och dina gäster.

Uteväxter i krukor på våren

Fyll krukor och balkonglådor med vårens blommor, där penséer står i huvudfokus. Vissa växter klarar sig bra även i några minusgrader, medan andra vill ha plusgrader och sol för att må bra. Dessa växter är bra val på våren:

Penséer – utan tvekan vårens drottning. Det finns både stora och små, enfärgade och flerfärgade penséer, och bäst av allt – de tål några minusgrader.

Murgröna klarar sig bra i kyla och är fin att plantera tillsammans med vårens blommande växter.

Margeriter bör inte planteras ut förrän frostrisken är över, men efter detta är den en tuffing, som bjuder på blommor under hela säsongen. Finns i klassiskt vitt med gult i mitten (som prästkragen), men också i flera andra spännande färger.

Dichondra, mest känd som njurvinda, är en snabbväxande, vacker växt med silverfärgade blad och ett hängande växtsätt – perfekt i samplanteringar, eftersom den framhäver och förstärker mer färgstarka växter. Kan användas i krukor tillsammans med säsongsväxter från vår till sen höst.

Klockblommor (campanula), som till exempel krypklocka, sprider tidig vårglädje och är fin att ha inomhus medan du väntar på att den sista vintern tackar för sig. Plantera ut den när det inte längre är risk för nattfrost.

Begonia betulia blommar från tidig vår till dess att frosten kommer på hösten. Planteras ofta på kyrkogårdar, men är lika vackra i krukor vid entrén.

Pelargon anses vara en lättskött växt som du kan plantera ut nästan var som helst, men den tål inte frost, så vänta med att flytta ut den tills du är säker på att temperaturen inte längre riskerar krypa ner mot 0 grader på natten.

Lavendel älskar sol och värme, så den är inte en blomma för de första veckorna på våren då det fortfarande är lite svajig temperatur. När våren har satt sig är det dock perfekt att fylla krukorna med härlig lavendel.

Samplantering – fina växtkombinationer på våren

Välj gärna en färg eller ett tema – lekfullt, stilrent eller naturligt – och sätt ihop växter som är i harmoni. Många växter av samma färg ger ro och fyllighet. Kontraster ger liv och lyfter varandra. Här är tre växtkombinationer som är värda att testa i utekrukorna när vårsolen börjar värma.

Penséer och murgröna är en klassisk kombination som aldrig slår fel – den stora fördelen med dessa är att båda växterna tål några små minusgrader.

Pelargon eller margeriter tillsammans med dichondra är också säkra vinnare så snart det inte längre är risk för frost.

Se alla våra vårblommor

Dekorationer vid entrén

När du har bestämt vilka blommor som ska planteras kan du enkelt lägga till andra dekorationer för att få den vårkänsla du letar efter.

Mossa

Mossa är underskattad som dekoration. Lägg mossa runt växterna och se hur hela krukan plötsligt blir en dekoration – även innan växterna har vuxit till sig för säsongen.

Se gärna våra mosslika växter för att få mer inspiration på det här temat.

Dekorsten

Du kan också använda dekorsten för att fylla ut mellanrummen mellan vårblommorna. Det ger en stilren och modern känsla.

Bark

Dekorationsbark gör sig också bra i krukor, dessutom hjälper det till att hålla kvar fukten, så att du inte behöver vattna lika ofta.

Grenar

Grenar från björk eller trollhassel är dekorativa i sig själva och kommer fram fint om du sätter dem tillsammans med växterna.

Krukor

Utomhuskrukor i olika former och färger sätter snabbt standarden för en inbjudande entré. Välj en kruka med dräneringshål, som är gjord för att stå ute.

Dörrkrans

Pricken över i:et vid entrén är att göra din egen vårkrans. Avskurna blommor, videkissar och ljusgröna blad kan kombineras med den dekoration du önskar.

Läs merGödsel långtidsverkande

1 kg

169:-
Läs mer

Premiumjord

40 L

149:-
2 för 249:-
Läs mer

Lecakulor

10 L

7490
Läs mer
Lavendel 'Felice'
Medlem 40%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Läs mer
Mattslöja
Medlem 50%

Mattslöja

Ø11 cm, Rosa

8490
Läs mer
Klätterros 'Ghislaine de Féligonde'
Medlem 40%

Klätterros 'Ghislaine de Féligonde'

Ø19 cm, Vit

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order