Garderobsblomma – fakta och skötselråd

Det finns en mycket enkel förklaring till varför den här krukväxten har namnet garderobsblomma. Zamiakalla, som den egentligen heter, är en otroligt tålig växt som överlever även i de mest ljusskygga av miljöer, vilket betyder att det inte krävs mycket för att den ska hålla sig fräsch och fin.

Garderobsblomma – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Zamioculcas zamiifolia
Familj: Kallaväxter (Araceae)

Snabbguide för garderobsblomma

Garderobsblomma är som sagt en väldigt lättodlad och lättskött växt, men för att den ska kunna växa i all den prakt som den förtjänar så bör man ta hand om den på det sätt som den allra helst vill.

Skötselråd garderobsblomma

 • Ljusbehov
  När det gäller ljuset så är det som sagt av mindre betydelse, då en garderobsblomma kommer att kunna överleva i minimalt med ljus. Dock tycker den inte om att stå i direkt sol, så det ska undvikas. Bäst trivs den en bit in i rummet och ju mindre ljus som träffar växten desto grönare kommer dess blad att bli. Ju mer ljus den får, desto snabbare kommer den växa, även om det inte innebär några spurter på något sätt.
 • Temperatur
  Varmt vill den gärna stå - normal rumstemperatur är idealiskt för en garderobsblomma.
 • Jord
  Den jord som en garderobsblomma trivs allra bäst i är vanlig blomjord. Zamiakallan vill inte heller ha för mycket vatten, så det är bra att låta den torka ut mellan vattningarna eftersom att den redan har vatten lagrat i rötterna.
 • Vatten och näring
  När du vattnar den på regelbunden basis så är det också bra att låta den få lite extra näring. Ha i en liten dos krukväxtnäring i vattnet varje gång du vattnar under perioden mellan vår och höst, och därefter ska du både vattna och göda sparsamt, max en gång per månad.

 

Grönskande självklarhet

När det gäller trygg och säker grönska i ett hem så är Zamiakalla, garderobsblomma, oslagbar. Det är inte många andra växter som kan pendla så mycket mellan varmt och kallt, mellan ljust och mörkt och fortfarande växa på ett sätt som inte är annat än imponerande.

Mycket av dess natur är motsägelsefull, men anledningen till att den överlever så väl är dess suckulenta förmåga, där näring och vatten sparas i växten. Det betyder att den mycket väl kan tappa sina blad under en riktigt torr period för att fortfarande överleva och växa till sig igen när den på nytt får näring och vatten.

Med det sagt så betyder det inte att man ska behandla en garderobsblomma på det sättet, för rätt omhändertagen kommer det att vara en praktfull och uppskattad krukväxt i ditt hem med sin intensiva grönska och vackra utseende. Det är inte heller speciellt mycket som du behöver göra för att lyckas skapa den miljö som en garderobsblomma kräver för att breda ut sina härligt glänsande och rundade blad.

Zamiakallan är en växt som också kan växa till sig rejält, men den har sina begränsningar i kruka. De finns i allt från 25 centimeter höga, upp till en meter, men de har svårt att bli högre än 1,5 meter. Efter det så växer de istället på bredden.

Bladen

Bladen är väldigt läderartade och glänser friskt och sitter på ett kraftigt skaft som i sin tur har ett fäste som är något uppsvällt. Bladen och bladskaften växer asymmetriskt, vilket gör att det skapas en härlig dynamik i växtsättet, vilket tilltalar ögat och skapar en härligt grönskade klick i hemmet. Garderobsblomman växer ganska långsamt om den tas omhand på ett bra sätt, och växer med ett nytt bladset var tredje månad. Varje år ökar den i höjd ungefär med 20-25 centimeter.

Tacksam överlevnadsförmåga

Genom sin uppskattade och omtalade förmåga att överleva de bistraste av förhållanden så har garderobsblomman också blivit en omåttligt populär krukväxt i svenska hem. Den tål helt enkelt att behandlas lite hur som helst, den kommer ändå överleva. Skulle det vara så att den glöms bort och det gröna vissnar ner helt så kommer växten fortfarande att överleva genom sin rotknöl.

Det spelar med andra ord liten roll om du skulle glömma att vattna den. Den kommer att överleva ändå. Denna starka krukväxt, som ibland också kallas för smaragdblomma, är därför en växt som många människor i svenska hem har haft en enorm glädje av, eftersom den håller sig grön och fin och ger hemmet den där växtliga känslan genom att bara utföra det minsta av insatser för att få den att överleva.

Men bara för att detta är en växt som tål mycket så betyder inte det att man bör hantera den hur som helst – den har nämligen stor potential att bli otroligt vacker och dekorativ i ditt hem!

Kan man plantera garderobsblomma ute?

Det finns många krukväxter som lika gärna skulle kunna planteras ut under sommaren i rabatter, pallkragar, balkonglådor eller krukor, men det är viktigt att komma ihåg att många av dem är väldigt känsliga mot kyla. Det gäller också för garderobsblomma. När temperaturen börjar gå ner mot under 15 plusgrader så kommer inte växten att må speciellt bra, och det är temperaturer som nås under de svalare sommarkvällarna på många håll i Sverige.

Det betyder däremot inte att man inte kan ha en garderobsblomma utomhus, så länge man har koll på temperaturen och att den inte står i direkt sol. Genom att ha den ute under sommarens varma dagar, skyddad i en behaglig skugga, så kan man också njuta av dess närvaro utomhus.

Just skyddet är viktigt att komma ihåg, eftersom det här en är växt som inte vill ha speciellt mycket vatten. Att skydda den mot regn är därför en bra idé för att den ska må som bäst också ute.

Snabbfakta garderobsblomma

 • Trivs i de flesta av lägen i hemmet
 • Innehåller starkt irriterande växtsaft och ska absolut inte förtäras
 • Växer i vilda varianter, från vilket den också härstammar, i sydöstra Afrika
 • Är en suckulent som lagrar vatten och näring
 • Tål inte bara mycket eller lite ljus, utan också höga eller låga temperaturer, dock inte under 15 grader
 • Kan blomma om förhållandena tillåter det

Växtinspiration och tips till lättskötta växter

Du är här:


Zamiakalla

Höjd 30 cm, Grön

129:-
Läs mer

Zamiakalla

Höjd 65 cm, Grön

399:-
Läs mer

Zamiakalla

Höjd 110 cm, Grön

1099:-
Läs mer

Zamiakalla

Höjd 30 cm, Grön

129:-
Läs mer

Zamiakalla

Höjd 65 cm, Grön

399:-
Läs mer

Zamiakalla

Höjd 110 cm, Grön

1099:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen