Gör din egen girlang

Använd girlangen som bordsdekoration, häng den på trappräcket eller varför inte runt dörröppningen för att skapa en stämningsfull känsla. Varför inte skapa en fin juldukning med girlang på bordet? När julen är över återbruka gärna grilangen till dukningen på nyår och pynta upp den med till exempel orkidéer. Vill du göra extra fint till fest eller bröllop passar en girlang perfekt!

Det är inte svårt att göra en egen girlang. Välj ut de växter du gillar och har tillgång till. Testa gärna olika kombinationer så att du hittar de som passar din stil och smak. Du kan göra din girlang i förväg med till exempel olika barrväxter och eukalyptus då de håller sig fina i minst en vecka.

Så gör du en girlang - steg för steg

Följ vår steg för steg-beskrivning - fylld med en massa extra tips så att du verkligen lyckas med din girlang

Det här behöver du till din girlang:

  • Barrväxter eller andra växter. Vi använde tuja, eukalyptus, tall- och granris.
  • Rep - så långt du vill att girlangen ska vara, måtta till exempel ett matbord eller runt en dörröppning i förväg.
  • Sekatör
  • Ståltråd eller blomstertråd
  • Tång
  • Pynt - Vi använde minisuckulenter.

1. Börja med att surra fast ståltråden på snöret. För att få ett bra fäste kan du börja en bit in på repet.

TIPS! Spara en bit av repänden om du vill kunna hänga upp girlangen, den går alltid att klippa av senare.

2. Gör en liten bukett med växter och surra fast den på repet med ståltråden. Här fäster vi tuja först och lägger den underst, för att skapa en fin grund mot bordsytan. Sedan fyller vi på med buketter av andra växter för att få volym uppåt. Tänk på att binda ganska hårt med ståltråden eftersom växterna krymper när de torkar.

TIPS! Vill du ha en striktare girlang - gör mindre buketter och bind dem tätare. Vill du ha en mer yvig girlang så kan du göra som på bilden, lite längre buketter som spretar lite. Klipp till en mängd kvistar så du har dem färdiga när du börja binda, så underlättar det arbetet.

3. Fortsätt surra fast små buketter på repet med ståltråden tills du har cirka 15-20 centimeter kvar på repet. Vi fortsätter med tuja i botten och buketter av eukalyptus, gran och tall ovanpå.

4. För att skapa ett fint avslut på din girlang, vänd sista buketten åt andra hållet på repet och peta in ändarna mellan grenarna på de tidigare buketterna. Surra fast fler bakåtvända små buketter i omgångar, för att fylla ut och skapa volym. Fyll eventuellt på med enstaka grenar, för att täcka ståltråden och få en fin form på skarven.

TIPS! Blev girlangen lite ojämn? Det går fint att peta in extra grenar efteråt om det råkat bli något tomrum. Kila bara in de nya grenarna i ståltråden som redan finns.

5. För att pynta med suckulenter, ta bort jorden men försök behålla rötterna så gott det går. Fäst en bit ståltråd runt roten.

6. Placera suckulenten i girlangen, dra ståltråden genom girlangen och fäst på baksidan. Suckulenternas tjocka blad gör att de håller de sig fina i minst en vecka. Så dekorerar du girlangen Du kan pynta med massor av olika saker, välj vad som passar din stil.
PS. I Plantagens butiker finns massor av vackra julväxter och julpynt att välja på.

Julpynta girlangen

Till juldukningen har vi använt röda julstjärnor, röda nejlikor och fikon.

TIPS! För att få de avklippta julstjärnorna att sluta sava så kan du doppa stjälkarna i 60 gradigt vatten.

Låt fantasin flöda och använd det du har hemma. Här har vi dekorerat med extra allt!

Nyårspynta girlangen

Du kan enkelt återbruka girlangen från dukningen på jul till nyårsfesten. Det är bara att byta ut dekorationerna och pyntet i den.

Här har vi använt orkidéer, vita nejlikor och en ljusslinga. Vänta med att dekorera girlangen med orkidéer till samma dag som du har festen, då avklippta orkideer inte klarar sig så länge utan vatten.

Girlang för entrén

Vill du så kan du med samma teknik göra en girlang att hänga utomhus runt dörren och skapa en välkomnande entré.

Till denna girlang har vi använt granris, tuja och sockertoppsgran. Välj det du gillar och har tillgång till, du kan hitta mycket material i din egen trädgård! Du kan även göra en krans att hänga på dörren.

Inspireras mer

Gör din egen julkrans >>
Gör dina egna minikransar till dukningen >>
Gör din egen julgrupp >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc