Gör din egen julkrans

Att göra sin egen krans till entrén på hösten eller till jul, är både roligt och avkopplande. En stunds pyssel för sig själv eller tillsammans med någon du gillar är aldrig fel. Kransen kan pynta upp entrédörren, bordsdukningen eller pryda en vägg inomhus.

Grunden för att binda en krans på halmstomme är densamma, oavsett om du gör den med ljung på hösten eller barrväxter till jul.

Gör du en klädd halmstomme av barrväxter eller andra växter kan du spara kransen och bara byta ut pyntet för det tillfälle du önskar. Varför inte pynta den med rött till jul och sedan vitt och krispigt till nyår? Återbruk när det är som bäst!

Steg för steg - bind din egen krans

Nedan hittar du en steg för steg-beskrivning över hur du går tillväga. Du kan även titta på vår film där vi visar hur du lyckas med din krans.

För att göra kransen behöver du följande material:

 • Halmkrans - du hittar flera olika storlekar i din Plantagen-butik.
 • Växter - Vi använde granris, tallris och vinterbär (skimmia)
 • Pynt - Här har vi använt kottar
 • Sekatör till grenar
 • Blomstertråd
 • Rep/band/snöre att hänga upp kransen med

1. Välj ut de barrväxter du vill ha i din krans. Här har vi valt gran, tall och vinterbär. Bladen på vinterbär har en annan form och blommorna lite färg, vilket ger en fin harmoni.

TIPS! Klipp till materialet till kransen i förväg så att du slipper krångla med det när du har händerna upptagna med att binda kransen.

2. Fäst blomstertråden runt stommen av halm.

3. Skapa en liten bukett och surra fast den runt stommen.

TIPS! Tänk på att binda ganska hårt eftersom växterna torkar och krymper. Har du en liten halmstomme tänk på att inte göra för stora buketter för då kan kransen bli så tjock att kransens hål i mitten täcks av växterna.

4. Fortsätt fästa buketterna runt kransen. Placera de nya buketterna så att du täcker tråden som fäster den senaste buketten. Tänk på att täcka halmstommen på både in- och utsida. Titta gärna på kransen ur olika vinklar för att se om stommen lyser igenom någonstans.

TIPS! För att få en regelbundenhet i din krans, försök att hålla samma ordning när du fäster de olika typerna av växter på kransen. Till exempel varannan gran- och tallbukett eller att var tredje bukett innehåller vinterbär. Prova dig fram för att se vad som blir fint.

5. När du kommit hela varvet runt, tar du en sista bukett och petar in under den första och surrar fast den med tråden. Lyft på din första bukett och kila in den nya buketten ordentligt. Då döljs den sista bukettens blomstertråd och kransen blir jämn utan skarv.

Tänk på att tråckla in blomstertråden mellan grenarna så undviker du att platta till växterna och skapar en osynlig överlappning.

6. När du är nöjd med kransen, fäst blomstertråden på baksidan. Trä tråden under befintliga trådar och surra fast.

TIPS! Blev kransen lite ojämn och kanske syns halmstommen lite? Ingen fara! Det går fint att peta in extra grenar efteråt under befintlig blomstertråd för att fylla ut. Tyckte du att det var svårt att få till överlappningen snyggt? Fäst något fint lite större pynt över så kommer det inte att synas!

7. När du är nöjd med kransen är det dags att pynta. Vi använde kottar som pynt. För att fästa kottar, sätt fast blomstertråd i kotten och surra runt. Därefter tråckla in tråden under växterna så att den inte plattar till kransen, fäst sedan blomstertåden på baksidan av stommen.

8. Häng gärna upp kransen i ett fint rep, band eller snöre så blir det en extra dekoration.

TIPS! När kransen gjort sitt kan du ta bort det du bundit fast på halmstommen. Återanvänd gärna stommen när du vill göra en krans igen.

Så dekorerar du kransen

Du kan pynta kransen med massor av olika material, välj vad som passar din stil.

Använd gärna material du har hemma och i trädgården. Här har vi använt palmkål, brysselkål, rödlök och äpplen för att pynta kransen med. Till stommen har vi använt tuja, gran och en.

Vill du inte göra en krans från grunden så hittar du färdiga kransar i din Plantagenbutik med enbart granris som du kan dekorera själv.

Söta tomtar kan också få plats i kransen. 

Gör din egen höstkrans av ljung

Vill du göra en krans i till exempel ljung så är det samma princip som vi beskrivit ovan men med ljung som växtmaterial.

Till kransen på bilden behöver du:

 • 4-5 ljungplantor ”Garden Girls”(rosa)
 • 4-5 ljungplantor ”Skyline”(grön)
 • 1-2 bärljungplantor
 • Halmstomme, 35 cm
 • Blomstertråd
 • Sekatör eller stark sax

I den här kransen har vi placerat rosa Garden Girls ljung i mitten och grön Skyline ljung mot ut- och insidan av kransen. Bärljungen har vi använt som dekoration och trätt in i kransen efter att vi bundit klart.

TIPS
Klipp kvistarna nära krukans kant så får du längre ljungkvistar att jobba med. Lägg böjen på ljungen i linje med kransstommens cirkelform.

Inspireras mer

Gör din egen girlang >>
Gör din egen julgrupp >>
Se vårt sortiment av kransar >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc