Se hur enkelt du kan göra din egen julkrans. Kransen kan pynta upp entrédörren, bordsdukningen eller pryda en vägg inomhus.

Gör din egen julkrans

Grunden för att binda en krans på en halmstomme är densamma, oavsett om du gör en höstkrans av ljung, en mosskrans eller en krans med barrväxter, som vi visar här.

Genom att använda barrväxter eller  andra växter som håller sig fina när de torkar fint som grund, kan du använda kransen länge och enkelt ändra utseende på den genom att byta ut pyntet Varför inte pynta den med rött till jul och sedan vitt till nyår? Återbruk när det är som bäst!

Steg för steg – bind din egen julkrans

Det här behöver du för att göra en julkrans

  • Halmkrans – du hittar flera olika storlekar i din Plantagen-butik.
  • Växter – vi har använt granris, tallris och vinterbär (skimmia).
  • Pynt – vi har använt kottar.
  • Sekatör för att klippa grenar.
  • Blomstertråd
  • Rep/band/snöre att hänga upp kransen med.

Steg 1
Välj barrväxter till din krans. Vi har valt gran, tall och vinterbär. Bladen på vinterbär har en rund  form som passar finnt till de raka barren i gran och tall och blommorna ger kransen lite färg, vilket ger en fin harmoni.

TIPS! Klipp växterna i lagom bitar innan du börjar montera kransen  så slipper du krångla med det när du har händerna upptagna.

Steg 2
Fäst blomstertråd runt stommen av halm.

Steg 3
Gör en liten bukett av växterna och surra fast den runt halmstommen.

TIPS! Växterna krymper när de torkar så bind kransen  ganska hårt. Gör små buketter om du har en liten halmstomme, för att undvika att kransen bli så tjock att kransens hål i mitten täcks av växterna.

Steg 4
Fortsätt fästa buketter runt kransen. Placera de nya buketterna så att du täcker tråden som fäster den senaste buketten. Se till att halmstommen täcks på både in- och utsidan. Titta gärna på kransen ur olika vinklar för att se om stommen lyser igenom någonstans.

TIPS! För att få en regelbundenhet i kransen kan du fästa buketterna i samma ordning hela varvet. Till exempel varannan gran- och tallbukett eller var tredje bukett med vinterbär. Prova dig fram!

Steg 5
När du kommit hela varvet runt, tar du en sista bukett och petar in under den första och surrar fast den med tråden. Lyft på din första bukett och kila in den nya buketten ordentligt. Då döljs den sista bukettens blomstertråd och kransen blir jämn utan skarv.

Tråckla in blomstertråden mellan grenarna så undviker du att platta till växterna och skapar en osynlig överlappning.

Steg 6
När du är nöjd med kransen fäster du blomstertråden på baksidan. 

TIPS! Om kransen blir lite ojämn går det fint att peta in extra grenar av tall, gran och vinterbär i kransen i efterhand för att fylla ut. Du kan också fästa ett större pynt över skarven om du inte är nöjd med överlappningen!

Steg 7
Pynta kransen! Vi har pyntat med kottar. För att fästa kottarna på kransen så snurrar du fast blomstertråd i kotten och fäster den sedan i kransen. Tråckla in tråden under växterna så att den inte plattar till kransen, fäst sedan blomstertråden på baksidan av stommen.

Steg 8
Häng gärna upp kransen i ett fint rep, band eller snöre så blir det en extra dekoration.

TIPS! Återanvänd halmstommen! När kransen har gjort sitt plockar du bort växterna och pyntet och sparar stommen till nästa gång du vill göra en krans igen.

Så här dekorerar du en dörrkrans

Du kan pynta din dörrkrans med massor av olika material, välj det som passar din stil.

Använd gärna material som du redan har hemma eller i trädgården. Vi har använt palmkål, brysselkål, rödlök och äpplen  som pynt. Till stommen har vi använt tuja, gran och en.

Om du inte  vill göra en krans från grunden så hittar du färdiga kransar med enbart granris i din Plantagen-butik som du sedan kan dekorera själv. 

Söta tomtar blir fina i kransen.

Här hittar du mer inspiration

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Jutesnöre

Längd 200 m, Beige

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen