Guide: fynda och plantera växter sent på hösten

Skönheten kommer inifrån sägs det, och detsamma gäller blommor och växter. Styrkan sitter i rötterna så ta vara på vissna blommor även om de ser ledsna ut. Lär dig fynda säsongsväxter under hösten, plantera och njut av en fin blomning kommande vår.

Guide: fynda och plantera växter sent på hösten

“Ugly plants”-trenden

Ugly plants betyder fula plantor på svenska. Denna nya växttrend har snabbt ökat i popularitet och innebär att du tar halvvissna plantor och utnyttjar de aktiva rötterna som mår bra av höstens fuktiga jord. Energi går till rotsystemet och etableringen istället för till blomning och tillväxt som sker under våren. Det leder till att rötterna ger starkare och finare plantor när vårsolen äntligen tittar fram igen.

Fynda dina plantor på hösten

Genom att handla säsongsväxter i plantskolan framåt höstkanten tänker du både ekonomiskt och hållbart. Det är då du kan passa på att köpa perenner, träd och buskar till ett lågt pris och sedan plantera dem.

Varför är det en fördel att plantera på hösten?

Våren och försommaren är oftast den tid då vi ägnar oss åt planteringen för sommarblommor och andra växter. Dock finns det en mängd fördelar med att även göra höstplanteringar:

 • Man kan nyttja jordens naturliga fuktighet bättre
 • Vattningen behöver inte ske lika ofta
 • Det blir sällan torka och extrem värme
 • Blomning och tillväxt sker tidigare nästa säsong
 • Man slipper omplantering eftersom plantorna redan är där

Bästa tiden för plantering

Buskar, häckplantor och träd reas ut till riktigt bra priser under hösten. Här får du tips på när du bör plantera dem.

 • Städsegröna växter
  Städsegröna växter behåller blad året runt. Här ingår växter som rododendron. Vänta inte till senhösten med planteringen – jorden måste vara ganska varm för att etablering ska äga rum. Vattna de gärna lite extra under senhösten så de är redo för vintern.
   
 • Barrotade plantor
  Plantera rosenbuskar och andra barrotade träd och häckväxter under september-november. De kan planteras så länge det inte är tjäle i marken.
   
 • Lövfällande buskar och träd
  Kan planteras så länge tjälen inte kommer smygande och inte innan oktober månad. Vänta med häckplanteringen tills plantan är i vila och bladen lossnar så fort du tar på grenarna.
   
 • Perenner
  Även perenner kan planteras ända in i oktober. Låt det inte bli för kallt eftersom rötterna inte hinner etablera sig och jordklumpen med rotsystemet då kan stötas bort av tjälen och frysa.

Plantera fort efter inköp

Om du har fyndat plantor i plantskolan under hösten bör du inte vänta med att sätta dem i jorden. Plantera fort efter köp så kan rötterna etablera sig och plantorna hinner förbereda sig för sin vinterdvala.

Alternativ och tillfällig plantering

Om du inte har tid att plantera plantorna i rabatten, jordslå den då genom tillfällig plantering eller sätt den i en större kruka med färsk jord. Dessa alternativ ger en bättre överlevnadschans åt de vissna plantorna.

Låt ingen planta gå till spillo bara för att den ser lite moloken ut. Kika på rötterna för att se om de är friska och plantera om på hösten så får din växt nytt liv igen. Lycka till!

Läs mer

Perenner – så lyckas du >>
Rododendron – så lyckas du >>
Bjud in pollinerare till höstträdgården >>Silvernjurvinda 'Silver Falls'

Ø12 cm, Grå

7990
3 för 199 :-
Läs mer

Silverek

Ø12 cm, Grå

4990
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen