Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.
Gurkväxter

Gurkväxter är en stor familj med en rad olika växter som ger olika typer av bär. Bären är i dessa fall exempelvis den vanliga gröna gurkan som är väldigt populär i dagligvaruhandeln, men till denna familj hör också exempelvis squash, pumpa och vattenmelon som är olika typer av gurkväxter.

Vetenskapligt namn (Latin): Cucurbitaceae
Familj: Gurksläktet (Cucumis)

Odlingstips och skötsel för gurkväxter

Alla gurkor är olika och olika sorters gurka kräver olika former av miljöer för att de ska trivas och frodas. Med tanke på att gurkväxter till majoriteten härstammar från tropiska delar av världen så är det också ett varmt och fuktigt klimat som är allra bäst för många arter, men det finns också de gurkväxter som trivs minst lika bra i halvöken, där vissa till och med kan växa i stora ökenområden. De flesta arter av gurkväxter har också ett klättrande växtsätt genom skottklängen och ger oftast gulvita blommor.

Odla gurkväxter så här

  • Själva odlingen görs med fördel via frön under våren inomhus i drivhus innan utplantering sker. 
  • Plantera ut i växthus, på en drivbänk eller under en fiberduk beroende på vilken gurkväxt du odlar.
  • Vattna ordentligt och se till att gurkplantorna sätts i jord som är väl gödslad eller väldigt näringsrik från första början.
  • När väl plantorna sitter på plats är det bra att se till att hålla dem fräscha från både skadedjur och ogräs.
  • När hösten börjar närma sig, då det är dags att skörda. Tänk dock på att olika sorters gurkväxter tar olika lång tid på sig att ge frukt, så i vissa lägen är det rekommenderat att skörda efterhand.

Gurkväxter för mat eller som godis

När det pratas om gurka sorter och gurkväxter så är det svårt att inte låta tankarna vandra iväg till den vanliga, gröna gurkan som är så populär hos många. Som de allra flesta vet så innehåller gurkor väldigt mycket vatten och gröna gurkor som köps i affär smakar inte heller speciellt mycket förutom just vatten. När man odlar egna gurkor så är upplevelsen en helt annan. Den smak som en solmogen, egenodlad gurka har är helt annorlunda jämfört med de man köper i mataffären.

De gurkväxter som sedan finns att odla från frö är närmast otaliga. Allt från härliga, små knubbiga gurkor som är utmärka som inlagda till pumpor och meloner som kan ätas med god aptit om man har en förkärlek för det söta. Med andra ord så finns det hos gurkväxterna mängder av användningsområden för den färdiga produkten, allt från en liten men viktig del av en stor sallad till att avnjutas alldeles för sig själv.

Det som förenar alla gurkväxter är bärens uppbyggnad och det sättet de växer på. Gurkväxter ger nämligen alltid bär med hårda och kraftiga väggar, men det finns också exempel på att kapselfrukter ingår i denna familj.

Snabb gurkväxtfakta

  • Gurkväxter kan växa på flera ställen, ute såväl som inne, beroende på sort.
  • Härstammar från tropiska delar av världen.
  • Behöver stadig och jämn värme för att frodas.

Mer tips för din gurkodling

Läs mer om gurkan >>
Se våra tips för att lyckas med grönsaksodling >>
Guide till vårsådd >>
Att så inomhus året om >>

Djungelgurka 'Mouse Melon'

4990
5 för 4
Läs mer

Vattenmelon 'Crimson Sweet'

3990
5 för 4
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc