Här är de hetaste retroväxterna 2018

Här är de hetaste retroväxterna 2018

Trender som kommer igen och växterna som hänger med. Visst är det lite kul när växter är nostalgi för vissa och nya upptäckter för andra. Säkert har vi alla olika associationer till växer från förr som återigen blir vanliga i våra hem.

Retroväxter från 70-80 tal

Yuccapalm
En lättskött retroväxt som nu kommit i ny tappning där stammen är formad som en elefantfot. Kräver endast ett minimum av skötsel och kan placeras både i fönster och en bit in i rummet.

Saintpaulia
En sockersöt liten växt som för många för tankarna till mor och farföräldrar, gärna två saintpaulia i samma fönster och några sticklingar på uppväxt i ett rum som inte används. Förr bara med enkla blommor, nu finns även sorter med dubbla blommor, nästan som små rosor. Fin att plantera i flertal i stor skål/kruka.

Crassula – paradisträd
Kanske har den aldrig gått ur tiden men säkert är att den är mer populär än någonsin. Paradisträdet passar för oss alla. Tålig och trofast står den pall för både torka och värme. Ett extra plus för crassula släktet som den tillhör, är att de arbetar för att rensa luften och tillföra mer syre i våra hem. Kan stå lite kallare på vintern och då kommer den också att blomma fint med vita blommor på våren/försommaren.

Palettblad
Ett roligt växt som gladeligen låter sig föröka med sticklingar och på så vis ofta ges som present vänner emellan. Bladens färg varier mycket och den har en häftig växtkraft, passar både inomhus som krukväxt och ute i krukor och planteringar under sommaren. Lätt att föröka med frö.

Elefantöra
En sann 70-talare som nu syns överallt igen. Härligt grön växt med runda blad som tål att glömmas bort då och då. Pryder de flesta platser i hemmet, gärna där den kan få lite plats runt om. Bjussar gärna på små sticklingar vid sidan om som försiktigt kan skiljas från modern för plantering i egen liten kruka.

Retroväxterna från 50-60 tal

Klöver
Skir växt som går och sover under nattens timmar genom att bladen fäller ihop sig. Blommar med små klocklika blommor i vitt eller rosa. Kan stå ute under sommaren på skuggig till halvskuggig plats. Övervintrar årets mörkaste månader med rotknölar i jorden. Ställs därför undan mörkt och i rumstemperatur mellan oktober och mars då den klarar sig helt utan vatten. När vårljuset återvänder tar man fram den, planterar om, vattnar och allt startar om igen. Mycket långlivad och lättskött.

Doftpelargon
Doktor Westerlund kanske är den vanligaste sorten av doftpelargon som fått ett nytt uppsving. Doftpelargoner har en mycket aromatisk doft, särskilt om du rör vid bladen. Växer kraftigt under sommaren i soliga lägen och kan med lätthet förökas med sticklingar. Trivs utmärkt utomhus i stora krukor under sommaren.

Monstera
Topptrendig grönväxt som gör sig fint i allt från fönster till ampel till att ta hela hörn i anspråk beroende på storlek. Stora häftiga blad som får djupa flikar ju äldre de blir. Har utvecklats i fler sorter t.ex. med mindre blad, brokiga blad osv.

Begonia
Ännu en blommande krukväxt som är på återtåg. Sortvariationen är stor där många gillas främst för blommornas skull och andra har utvecklats till att uppskattas för sina fina blad i mörkröda, nästan svarta nyanser och mönster.

Sanseveria – svärmorstunga
En sann retroväxt som tål det mesta. Bladen växter kaxigt rakt upp och finns i både gröngula och grönvita variationer. Behöver bara vattnas någon gång i månaden och kan om du tycker den blir för stor delas och planeras i fler krukor.

Bubblare:

Suckulenter - lättskötta och med otroligt stor variation.
Pillerfikus - väldigt lättskött och tålig.
Fikon - har varit trendig länge.
Sparris - Framförallt Asparagus densiflorus.

Hitta din retroväxt i Plantagens sortiment: