Höstens heta växttrender

Höstens heta växttrender

Efter sommaren väljer många av oss att förnya sina hem med ny inredning. Genom att fylla rummen med växter blir hemmet mer levande, ombonat och välkomnande. Växter får oss också att må bättre genom att rena luften och skapa harmoni.

Vi på Plantagen tänker gärna växter i alla rum, i varierande storlekar och på olika höjder och bredder. Välj tåliga växter till rum som lätt hamnar i skymundan. Fortsätt sedan med stora växter till rum som är lite kala och satsa helhjärtat på luftrenande hjältar till alla sovrum.

Trendigast i höst är växter med karaktäristiska blad som tar för sig. Pröva att matcha bladform, storlek och färg med olika slags krukor. Placera gärna ut växterna i grupper med hjälp av piedestaler, pallar, bänkar och små bord.

Trendiga växter i höst:

Populära småväxter

Till gröna småväxter som är populära just nu hör elefantöra och peperomia (som finns i många olika sorter). Kaktusar och sukkulenter passar fint både på bordet och i hyllan. Calathean, monsteran, fikon och kottepalmen har alla häftiga blad som är vackra för sig själva och gör sig bra på en bredare fönsterbräda eller sidobord.

Från taket

Hängande växter som gullranka, murgröna och porslinsblomman är populära att placera i amplar med både glasvaser och krukor. Det ger liv och höjd i rummet vilket förstärker känslan av grönska.

Stora växter

Monstera, palmer, rosenskärm och strandkastanj är stora härliga växter som vi placerar på golvet i rejäla krukor, även sådana som är gjorda för utomhusbruk.

Lättskött

Kaktusar och växer med tjocka blad som sorter av crassula, aloe vera och peperomia är och förblir oerhört eftertraktade, de överlever utan intensiv tillsyn vilket passar många av oss som har mycket på gång i livet.

Egen odlat

Odla eget från grunden, gärna ätbara växter som chili, tomater och sallad. Att byta sticklingar med vänner och odla upp frön från naturen är det fler och fler som inspireras och njuter av. Placera ekollon, avokadokärnor, kastanjer och hasselnötter i små vaser, glasskålar och krukor för att få små skott som gör pricken över i:et. När mörkret sedan kommer behövs en växtlampa för att odlingen ska ta fart. Se vårt sortiment av växtbelysning här.

Stilleben

Skapa trendiga stilleben med några böcker, ljuslyktor, en härliga växtaffisch och kanske en kvist, ett blad eller ranka från en växt.

Barnens rum

Även barnen trivs med växter. Lek med krukor i olika färg och form och låt barnen sätta sina leksaker som prydnad intill. Växter är också förträffliga att använda som pysselredskap, prova att sätta ögon på kaktusen eller klistra glitter på porslinsblommans blad. Barnen brukar också gilla att trycka ner diverse frön i krukor och se vad som kommer upp, det är både roligt och pedagogiskt, testa harpluttar och se vad haren tuggat i sig.

Krukor och material

Mässing och guld håller i sig och utgör tillsammans med lite mörkare bruna och gröna krukor i tjock keramik en mustig känsla som passar årstiden bra. Även terrakotta och mönstrade krukor är populärt.

Kommer 2017

Kaktusar direkt från western och torraste öknen, de överlever det mesta och är en tuff inredningsdetalj. Är och förblir väldigt populär.

Stora gröna växter med häftiga blad som philodendron, elefantyucca och fiolfikus.