Humleblomster – plantering och skötsel

Är det en söt, liten växt som samtidigt är av det härdigare slaget du är ute efter så är det humleblomster som du ska prova i din trädgård! Denna växt gör sig precis lika bra planterad i trädgården som den gör i vilt tillstånd, där den växer längs vägar och på ängar.

Humleblomster – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Geum rivale
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odlingstips och skötselråd för humleblomster

Humleblomster kan växa lite var som helst, och är inte beroende av varken full sol eller skugga, även om den trivs i båda miljöerna. Det är en utmärkt växt att så eller plantera i rabatter där den blir precis lika fin som den blir när den växer på ängar och vid kanter av dammar och vattendrag.

 • Vatten
  Det är viktigt att se till att humleblomster står i jord som är fuktig, till och med mot det blötare hållet.
   
 • Jord
  Jorden som behövs är vanlig planteringsjord. 
   
 • Näring
  Humleblomster behöver inte ha någon extra näring, förutom när den planteras eller sås.
   
 • Beskäring
  Humleblomster har heller inget behov av att beskäras, så det man med lätthet kan göra är att luta sig tillbaka när växten väl är planterad eller sådd och njuta av den söta, vackra färgklick som humleblomster kommer att bjuda på under en stor del av sommaren.

Humleblomster – en söt detalj i rabatten

Denna vackra växt må inte se speciellt mycket ut för världen med sina 30–40 centimeter, men det är en stark liten planta som tål det allra mesta och som trivs på platser där andra inte överlever. Denna vildblomma är en perenn, vilket betyder att den är flerårig. Den håller inte sina blad gröna under hela vintern, men det finns ändå all anledning att sätta humleblomster i din trädgård både för att få en härdig liten skönhet samtidigt som den bidrar med ett vilt intryck i din trädgård.

Det här är dessutom en växt som med lätthet sprider sig över större ytor genom sina fröer, så tänk till både en och två gånger innan du planterar den, för humleblomster kommer sannolikt att göra sin närvaro än tydligare i din trädgård de kommande åren.

Humleblomster niger väldigt vackert och ikoniskt med sina vackra brunröda foderblad och stängslar. Själva blommans färg varierar mellan de olika sorterna, men kan vara allt från gula och vita till rosa och lila. Längst marken växer humleblomstrets vackra gröna blad, som bildar en vacker bladrosett. Därtill kommer sedan mindre gröna blad utspridda uppåt på växten.

humleblomster blomma

Mer bevis än så behövs knappast för dess härdighet, så för att designa trädgården med varierande och vackra blommor med hög tålighet så kan man inte välja fel när man väljer att förlita sig på humleblomster!

Snabbfakta humleblomster

 • Hör hemma på det norra halvklotet.
 • Växter vilt så högt upp som till fjälltrakterna i Sverige.
 • Jordstammen kan användas till att koka en choklad-liknande dryck.
 • Används också som tillskott av smak och doft, på exempelvis öl eller vin.
 • Blomman är ätlig.
 • Växten användes traditionellt sett för att bota feber och besvär med magen.
 • Blommar från maj till juli.

Mer växtinspiration och odlingstips

Vägen till din drömrabatt i fem steg >>
Inspiration och tips för att lyckas med perenner >>
Du finner humle i kategorin kläng - och klätterväxter >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Trädgårdshandske tyg
Rea 50%

Trädgårdshandske tyg

3-pack, Flerfärgad

4495 8990
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen