Humlan är en fantastisk pollinerare och dessutom en av våra mest älskade insekter – kanske på grund av att de är så söta. Här berättar vi mer om deras unika egenskaper och hur du kan gynna dem i din egen trädgård.

Humlor – söta och effektiva

Humlor tillhör familjen bin och det finns många olika arter, ofta har de väldigt vackra namn, som till exempel blåklockshumla.

Humlor som pollinerare

Humlor är oerhört effektiva som pollinerare, de flesta tomater vi köper i butik är till exempel pollinerade av dem och det finns idag ett trettiotal ”humlefabriker” i världen som producerar humlor för utplacering i kommersiella växthus.

Pollinering sker genom att pollen från en blomma fastnar i humlans päls. Humlan ”kammar” sig sedan och placerar pollenet på bakbenen innan den flyger hem till boet. En del av det pollen som finns på humlan hamnar i andra blommor som då befruktas, medan en del tas hem till boet där humlehonan matar sina larver med den.

Humlor är ganska moderliga och ruvar också sina ägg – lite som höns. Genom att vibrera kan de hålla äggen varma och också värma sig själva när det behövs, till exempel vintertid.

Humlor gillar olika

Humlor av skilda arter har varierande långa ”snablar” det betyder att de söker sig till olika sorters blommor. De som har lång snabel vill ha riktigt djupa blommor, medan de med korta söker grundare varianter. Ärtväxter som käringtand, klöver, humlelusern, sötväpplingar, bönor, ärtor och vickrar är ofta populära.

Humlebon

Humlor lever i ettåriga samhällen som ser lite olika ut. En del bor i bon stora som fotbollar medan andra trivs i betydligt mindre bostäder. Jordhumlorna bygger till exempel bo i en håla i jorden tidigt på våren, ofta i ett övergivet sork- eller musbo.

Och de är väldigt noga med valet. Du kan hjälpa dem genom att göra ett humlebo av en kruka, krukan ska fyllas med torrt gräs, halm eller mossa och gärna lite musluktande material (det kan du ofta få gratis i en djuraffär). Krukan grävs sedan ner så att det lilla hålet i botten kommer ovanför jordytan. Sätt även något över så att det inte kan regna in, till exempel en tegelpanna.

Humlornas favoriter

Humlor vill precis som andra pollinerare ha mångfald, många olika sorters blommor, gärna oförädlade gammeldags sorter, de flesta är förtjusta i örter och kryddväxter, speciellt honungsört och gurkört, men även klöver, kungsljus, fingerborgsblommor, vägtistel, bondböna, citronmeliss, lavendel och vallört är till exempel populära.

Många arter av humlor är idag hotade på grund av insektsgifter, förlorade livsmiljöer och klimatförändringar, det är därför viktigt att gynna dem med blommor, bon och kanske ett fat vatten heta dagar (lägg lite grus i så de inte drunknar).

Humlor på våren

Många humlor är igång tidigt på våren och när de vaknar efter vinterdvalan är de vrålhungriga, de behöver då snabbt energi för att klara sig. En kruka med lökväxter eller planteringar med annat tidigt blommande gör stor skillnad. Så om du vill ha många humlor glöm inte denna vårgest, humlorna kommer tacka genom att ge dig finare skördar.

Humlor och flygande

Vissa arter av humlor kan flyga ett par kilometer i jakt på mat medan andra flyger kortare, men då det tar energi av dem så är det bäst om det finns mycket blommor nära boet.

Det sägs ibland att humlor skulle vara för tunga för att egentligen kunna flyga, men det kan de ju, och tack vare sin tyngd kan de flyga väldigt bra även i vinden.

Humlor lämnar en doftmarkering i de blommor de besökt för att slippa onödiga besök i tomma blommor, så se till att det finns mycket att välja på – det är nyckeln till en ljuvlig trädgård där humlor nöjt surrar kring i sommarsolen.

20 växter som humlorna älskar 1. Honungsört 2. Gurkört 3. Vickrar 4. Bönor 5. Ärtor 6. Klöver 7. Käringtand 8. Kungsljus 9. Fingerborgsblomma 10. Isop 11. Lavendel 12. Höstaster 13. Vårkrokus 14. Kantnepeta 15. Mynta 16. Hallon 17. Gulvial 18. Vallört 19. Knölsyska 20. Lammöron

20 växter som humlorna älskar

 1. Honungsört
 2. Gurkört
 3. Vickrar
 4. Bönor
 5. Ärtor
 6. Klöver
 7. Käringtand
 8. Kungsljus
 9. Fingerborgsblomma
 10. Isop
 11. Lavendel
 12. Höstaster
 13. Vårkrokus
 14. Kantnepeta
 15. Mynta
 16. Hallon
 17. Gulvial
 18. Vallört
 19. Knölsyska
 20. Lammöron


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Läs mer

Läs mer om de olika pollinerarna >>Honungsört
40%

Honungsört

1494 2490
Läs mer

Fingerborgsblomma

2990
5 för 4
Läs mer
Ärt 'Meteor'
40%

Ärt 'Meteor'

2394 3990
Läs mer

Stångvaxböna 'Neckargold'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen