Humlor – söta och effektiva
Humlan är en fantastisk pollinerare och dessutom en av våra mest älskade insekter – kanske på grund av att de är så söta. Här berättar vi mer om deras unika egenskaper och hur du kan gynna dem i din egen trädgård.

Humlor tillhör familjen bin och det finns många olika arter, ofta har de väldigt vackra namn, som till exempel blåklockshumla.
Humlor som pollinerare
Humlor är oerhört effektiva som pollinerare, de flesta tomater vi köper i butik är till exempel pollinerade av dem och det finns idag ett trettiotal ”humlefabriker” i världen som producerar humlor för utplacering i kommersiella växthus.
Pollinering sker genom att pollen från en blomma fastnar i humlans päls. Humlan ”kammar” sig sedan och placerar pollenet på bakbenen innan den flyger hem till boet. En del av det pollen som finns på humlan hamnar i andra blommor som då befruktas, medan en del tas hem till boet där humlehonan matar sina larver med den.
Humlor är ganska moderliga och ruvar också sina ägg – lite som höns. Genom att vibrera kan de hålla äggen varma och också värma sig själva när det behövs, till exempel vintertid.
Humlor gillar olika
Humlor av skilda arter har varierande långa ”snablar” det betyder att de söker sig till olika sorters blommor. De som har lång snabel vill ha riktigt djupa blommor, medan de med korta söker grundare varianter. Ärtväxter som käringtand, klöver, humlelusern, sötväpplingar, bönor, ärtor och vickrar är ofta populära.
Humlebon
Humlor lever i ettåriga samhällen som ser lite olika ut. En del bor i bon stora som fotbollar medan andra trivs i betydligt mindre bostäder. Jordhumlorna bygger till exempel bo i en håla i jorden tidigt på våren, ofta i ett övergivet sork- eller musbo.
Och de är väldigt noga med valet. Du kan hjälpa dem genom att göra ett humlebo av en kruka, krukan ska fyllas med torrt gräs, halm eller mossa och gärna lite musluktande material (det kan du ofta få gratis i en djuraffär). Krukan grävs sedan ner så att det lilla hålet i botten kommer ovanför jordytan. Sätt även något över så att det inte kan regna in, till exempel en tegelpanna.
Humlornas favoriter
Humlor vill precis som andra pollinerare ha mångfald, många olika sorters blommor, gärna oförädlade gammeldags sorter, de flesta är förtjusta i örter och kryddväxter, speciellt honungsört och gurkört, men även klöver, kungsljus, fingerborgsblommor, vägtistel, bondböna, citronmeliss, lavendel och vallört är till exempel populära.
Många arter av humlor är idag hotade på grund av insektsgifter, förlorade livsmiljöer och klimatförändringar, det är därför viktigt att gynna dem med blommor, bon och kanske ett fat vatten heta dagar (lägg lite grus i så de inte drunknar).
Humlor på våren
Många humlor är igång tidigt på våren och när de vaknar efter vinterdvalan är de vrålhungriga, de behöver då snabbt energi för att klara sig. En kruka med lökväxter eller planteringar med annat tidigt blommande gör stor skillnad. Så om du vill ha många humlor glöm inte denna vårgest, humlorna kommer tacka genom att ge dig finare skördar.
Humlor och flygande
Vissa arter av humlor kan flyga ett par kilometer i jakt på mat medan andra flyger kortare, men då det tar energi av dem så är det bäst om det finns mycket blommor nära boet.
Det sägs ibland att humlor skulle vara för tunga för att egentligen kunna flyga, men det kan de ju, och tack vare sin tyngd kan de flyga väldigt bra även i vinden.
Humlor lämnar en doftmarkering i de blommor de besökt för att slippa onödiga besök i tomma blommor, så se till att det finns mycket att välja på – det är nyckeln till en ljuvlig trädgård där humlor nöjt surrar kring i sommarsolen.
20 växter som humlorna älskar 1. Honungsört 2. Gurkört 3. Vickrar 4. Bönor 5. Ärtor 6. Klöver 7. Käringtand 8. Kungsljus 9. Fingerborgsblomma 10. Isop 11. Lavendel 12. Höstaster 13. Vårkrokus 14. Kantnepeta 15. Mynta 16. Hallon 17. Gulvial 18. Vallört 19. Knölsyska 20. Lammöron
20 växter som humlorna älskar
|
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)