Hur många plantor får plats i en pallkrage?

Äntligen är värmen på väg och det är dags att börja odla – men hur mycket kan egentligen växa i en pallkrage? Med lite planering och huvudräkning kan du vinna både tid och pengar.

Hur många plantor får plats i en pallkrage?

Att odla i pallkrage är både praktiskt och roligt. I en enkel pallkrage av standardmått ryms cirka 200 liter jord och i en dubbel 400 liter. Dubbla pallkragar ger möjlighet att odla det mesta, även rotfrukter och sådant som har djupa rötter, men till sallad och bladgrönt räcker det oftast med en enkel.

Genom att räkna ut hur många plantor som får plats av varje grönsak slipper du förså för mycket eller köpa fler plantor än du egentligen behöver. 

Det är också smart att utnyttja utrymmet och säsongen maximalt. Låt odlingen i pallkragen vara igång från tidig vår till sen höst genom att så och plantera i omgångar. En spenat som vintersås i februari kan vara klar i april-maj, för att då ersättas med sommargrönsaker. När de skördats på hösten kan du så något nytt som klarar lite kyla, till exempel vintersallat. 

Du kan förstås också odla mindre bladgrönt och sommarblommor mellan växterna under säsongen, till exempel ringblommor som lockar nyttiga pollinerare och rovinsekter. 

Radavstånd mellan plantor

Plantera lagom tätt. Sår du från frö står avstånden på fröpåsen. För färdiga plantor ser du några förslag här nedan. 

Undvik helst bar jord där ogräs kan få fäste, men sätt heller inte plantor för tätt. Lite luftighet bland bladen minskar risken för ohyra och bladmögel, men gör det också lättare att sköta om dina växter. 

Så många plantor får du plats med i pallkragen

Antalet nedan är ett riktvärde och kan variera beroende på sorter och storlek på plantorna. 

Tomat 
9 st. yviga busktomater, physalis eller tomatillo 
eller
10–12 st. högväxande tomater med stöd
eller
15 st. mindre kruktomater

Gurka 
6 st. högväxande gurkor, sätt plantorna med 40-50cm avstånd och använd dubbla pallkragar för bästa resultat. 

Pumpa och squash
3–4 st. i dubbla pallkragar, detta är näringskrävande växter som vill ha mycket plats, gödsel och vatten.  

Kålplantor
7–9 st. beroende på sort och storlek

Aubergine
9–12 st. av normalstor sort

Paprika och chili 
9–12 st.

Majs
15 st. sätt dem i grupp istället för på rad så blir pollineringen bättre.

Sallad och bladgrönt 
Här är det bäst att utgå från instruktionen på fröpåsen. Förodla gärna fler plantor inomhus eller i växthus så kan du snabbt ersätta de som skördats. Sår du för tätt är det bara att gallra och äta upp det som blir över.

 

Enkla pallkragetips som ökar skörden

  • Använd kartong i botten på pallkragen, den kväver ogräset initialt, men förmultnar med tiden vilket gör det möjligt för dina växters rötter att ta sig ännu djupare ner.
  • Ge plantorna rejält med jord. Gurka, tomat och chili trivs bäst när de får 15–20 liter vardera. 
  • När plantor växer i en begränsad jordmängd behöver de mer gödning och vatten än om de växer på friland. Vattna och gödsla lite extra.
  • Klippt gräs och grönt växtrens kan gärna läggas mellan plantorna, det minskar vattenavdunstningen och tillför näring.
  • Tänk på att hela plantan ska få plats ovan jord när den är fullvuxen.
  • Ibland är det svårt att så lagom, sår du för tätt kan du alltid gallra och äta upp allteftersom då får de kvarvarande plantorna plats att växa sig stora.

En pallkrageodling är toppen när du vill komma igång snabbt, den kan stå på stenhård sjöbotten, en bergstomt eller en terrass och kommer ändå alltid att leverera.  Så tveka inte utan sätt igång redan i år och satsa på en riktig rekordskörd!
 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Fler tips och råd

Du är här:


Pallkrage

Längd 120 cm, Svart

229:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

159:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen