Inred med blommande växter inomhus

Inred med blommande växter inomhus

Gröna växter har länge haft scenen i inredningsmagasin som de trendigaste detaljerna till ett hem. Nu börjar blommande växter komma tillbaka i mode, och det med råge. Varför inte inreda med hortensia inne, tillsammans med andra blommor – som skapar liv och skänker färg åt hemmet?

Blommande växter är tillbaka med full kraft

När det kommer till växter i hemmet har det sedan ett tag tillbaka varit hett med gröna växter, lättskötta med stora, gröna bladverk. Växter med blommor har möjligtvis ansetts svårare att hålla fina, och framförallt blommande. Det har gjort att många inte har vågat sig på en blommande växt som till exempel hortensia, gardenia eller cyklamen. Blommor som är slående vackra – och enkla att hålla efter med rätt kunskap. Det behöver inte vara klurigt att hålla blommande växter spirande och utslagna.

Så lyckas du med de vanligaste blommande krukväxterna

Vissa vill ha det ljust men inte direkt sol, och kräver mycket vatten. Andra trivs bäst i halvskugga och vill torka ut innan det är dags för bevattning.

 • Hortensia. En blomma i många skira färger som tål mer ljus än många andra, men som föredrar filtrerat ljus och inte direkt sol. Jorden får gärna vara jämnt fuktig, se till att vattna ofta och rikligt beroende på hur varmt det är. Gödsla två gånger i månaden under sommarhalvåret.
   
 • Rosenkalla. En elegant växt med lång blomningstid. Vill inte torka ut och jorden ska vara jämnt fuktig. Placera i ljust läge men helst inte i full sol. Duscha bladen med jämna mellanrum och gödsla en gång i månaden från vår till höst.
   
 • Gardenia. En doftande, vitblommig växt med blanka blad. Planteras om på våren och vill då ha kalkfattig jord. Ställ i ljust fönster men skydda mot direkt sol. Håll jorden jämnt fuktig. Gödsla med kalkfattig näring i svag dos under sommarhalvåret.
   
 • Hibiskus. En ljusälskande växt med stora, fylliga blommor i olika färger. Växten kan bli riktigt gammal om den sköts rätt och det görs med sol, näring och lagom mycket vatten. Placera ljust men inte i direkt sol.
   
 • Cyklamen. En klassisk blommande växt som trivs på svala, ljusa platser. Blommorna är hjärtformade och finns i olika färger. Vill torka upp mellan vattningarna, en lerkruka minskar risken för övervattning eftersom jorden torkar snabbare. Vattna underifrån och ta bort vissna blommor allt eftersom.

Skötselråd för blommande växter

Att få blommande växter att trivas kräver i stort sett samma behandling som gröna växter. Det handlar bara om att veta om vilka som är växtens preferenser gällande jord, läge, vattning och näring.

Läs mer

Jordskola – bästa möjliga jord till dina växter >>
Inred med krukor inomhus >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc