Blommande krukväxter – Inred efter säsong

Kombinera det bästa av två växtvärldar; blommor och gröna blad inför varje säsong. Med blommande krukväxter tar du in färg under hösten och sprider blomsterglädje om våren. Inred hemma med blommande växter som kalanchoe, rosenkalla, ananasplanta och flera andra exempel.

Blommande krukväxter – Inred efter säsong

Våga blomma ut!

Vanligtvis är gröna växter utan blommor mer lättskötta, enligt många. Det har gjort att man drar sig för att ta in de blommande krukväxterna av rädsla för att de ska vissna snabbt eller se slokna ut. Det finns dock flera gröna växter med både blommor och blad som trivs utan att du behöver överdriva skötsel och vård. Det gäller bara att läsa på om olika växter eftersom vissa kräver mer vatten och ljus medan andra tycker om halvskugga och torka innan de får nytt vatten.

Blommande växter för vårkänsla

När våren anländer är det trevligt med blommor och färg som passar till säsongen. För att skapa vårkänsla kan du inreda med flera av nedanstående blommande krukväxter.

Hibiskus
En växt med stora, fylliga blommor i olika färger. Den typiska Hawaii-blomman. Växten kan bli riktigt gammal om den sköts rätt och det görs med sol, näring och lagom mycket vatten. Placera ljust men inte i direkt sol.

Hortensia
En blomma i många skira färger som tål mer ljus än många andra, men som inte bör placeras i direkt sol. Jorden får gärna vara jämnt fuktig, se till att vattna ofta och rikligt beroende på hur varmt det är. Gödsla två gånger i månaden under sommarhalvåret.

Krysantemum
Krysantemum är en fin blommande växt i flera färger som helst står ljust men som även klarar halvskugga. Ge näring varannan vecka och se till att jorden alltid är lite fuktig.

Saintpaulia
Saintpaulian i all sin prakt blommar både vår och höst men behöver mer ljus ju mörkare årstiden är. Låt jorden torka mellan vattningarna och vattna alltid med ljummet vatten.

Liva upp hösten med blommor och blad

På hösten passar det bra med färgstarka blommor som på så sätt förlänger sommaren med blomsterprakt. Här följer några tips på blommande höstväxter.

Kalanchoe
En typisk höstblomma är kalanchoe som också kallas höstglöd med annat namn. Den finns även på våren och kallas då våreld. Växten är riktigt tålig då den lagrar vatten, och de små blommorna ger en färgklick var de än står. Finns i flera färger. Ställ den ljust och vattna inte för mycket.

Fredskalla
Den tjusiga fredskallan tycker om hösten och är riktigt fin med sitt gröna bladverk och sina vita välformade blommor. Den är tålig men gillar fuktighet, så spraya gärna med duschflaska då och då under vintern. Ställ gärna växten i halvskugga.

Ananasplanta
Här får du en riktig maffig och lättskött planta med långa och smala blad och en fin ananasfrukt som kommer upp i mitten – med blommor från själva frukten. Se till att ha gott om utrymme där du placerar den, gärna vid ett fönster för mer ljus. Vattna en gång i veckan, det räcker.

Orkidéer
Om du gör rätt kommer orkidéen belöna dig med fantastiska blommor. Faktum är att den här blommande växten har rykte om sig att vara svår att sköta men om sanningen ska fram så är det precis tvärtom. Orkidéer behöver inte frekvent vattning (var 5-12:e dag), trivs i ljuset (dock inte direkt solljus), ska planteras i porös orkidéekompost och gillar näring en gång i månaden.

Inkakrona
En iögonfallande krukväxt med ståtliga orangea blommor och ett vackert lövverk med grönt på ovansidan och purpurfärg på undersidan. Inkakronan gillar ljus till halvskugga. Du behöver inte vattna alltför ofta, se bara till att jorden är något fuktig.

Rosenkalla
En blommande krukväxt för dig som gillar en färgklick. Den finns i flera variationer för dig som uppskattar mångfald i hemmet. Ställ den på en ljus och varm plats och vattna en till två gånger i veckan.

Rosenskärm
De rosa blomklasarna och de pompösa bladen hos rosenskärmen gör sig vackra i varje hem. Likt en kristallkrona svämmar blommorna över och hänger ner likt glashängen. Håll luftfuktigheten hög där den står, och använd gödningsmedel för tropiska växter.

Blomjorden – en bas för de lättskötta växterna

Om du använder kvalitativ blomjord lägger du grunden för en långlivad och blommande växt. Välj en grövre jord med struktur. Det ger mer luft och blir inte lika kompakt. Lecakulor ger näring, extra luft och längre gödning. Tänk även på att tillföra lite näring då och då mellan vattningarna.

Så sköter du om dina blomväxter

Det är egentligen inte svårare att sköta om blommande växter mer än gröna plantor. Läs alltid på om växtens favoritläge, vattning, näring och jord så kommer du att lyckas!

Läs mer

Jordskola – bästa möjliga jord till dina växter >>
Inred med krukor inomhus >>Rosenkalla

Höjd 45 cm, Röd

189:-
Läs mer

Hibiskus

Höjd 25 cm, Rosa

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen