Japansk lönn - plantering och skötsel

Japansk lönn är ett fantastiskt lönnträd som sticker ut med sitt vackra färgrika lövverk i nyanser av rött, gult och orange. Här går vi igenom hur du planterar och sköter om din japanska lönn så att den tillför en ny dimension i din trädgård.

Japansk lönn - plantering och skötsel

Vetenskapligt namn: Acer palmatum 
Familj: Lönnsläktet 

Japansk lönn är en favorit i många trädgårdar och även bland trädgårdsmästare och i offentliga miljöer. Trädet tillför vackra färger till trädgården och skapar en fin kontrast till allt det gröna. Dess delikata och färgstarka blad gör trädet till en vacker symbol för den japanska estetiken, och skapar en stämningsfull atmosfär. I tillägg till färgen finns det också sorter med speciell form, exempelvis Acer palmatum 'Dissectum' och Acer shirasawanum 'Aureum'.

Se vårt sortiment av vackra japanska träd

Prydnadsträdet passar både i stora trädgårdar och på mindre uteplatser, små varianter på japansk lönn som kan odlas i kruka. Det viktiga är att det får tillräckligt stor plats och isoleras bra. Tänk dock på att det är enklare att lyckas med denna typ av lönn om du planterar den direkt i trädgården.

Varianterna är olika tåliga, de allra tuffaste sorterna av japansk lönn klarar sig upp till härdigshetszon 4. Som regel så är de röda varianterna mest tåliga. 

Plantering och skötsel av japansk lönn 

När ska man plantera japansk lönn? Japansk lönn kan planteras från tidig vår till sen höst, ända tills frosten gör sitt intåg. Det är dock viktigt att det nyplanterade trädet får god tillgång till vatten under etableringsfasen, så att plantera på våren eller hösten när det är fuktigt i marken är allra bäst. Då slipper du vattna så ofta.

  • Placering. Var du väljer att plantera din japanska lönn är viktigt för dess anpassningsförmåga och trivsel. De tunna, delikata bladen blir lätt skadade i vinden, och kall vind kan frysskada dem. Välj en plats där trädet står skyddat men samtidigt får mycket sol, gärna mot öst eller väst. Trädet växer långsamt, men det är ändå viktigt att säkerställa att det finns utrymme för den att på sikt bredda sig och att växa till sig på höjden. 
  • Jord. Japansk lönn är inte särskilt krävande när det kommer till jorden, men den trivs bäst i jämnt fuktig jord. Blanda jorden med barkkompost så ger du trädet en bra start.
  • Vattning. Trädet vill som sagt ha fuktig jord – det tål varken torka eller att stå i för mycket vatten över tid. Planterar du ut trädet i trädgården kommer naturen sköta den jämna bevattningen på egen hand, då räcker det att du vattnar under torra perioder.  
  • Gödsel. Den japanska lönnen behöver inte särskilt mycket gödsel, det räcker med lite kogödselkompost på våren. 

Täck och skydda tidig vår

Övergången från vinter till vår är en kritisk tid för den japanska lönnen. Frosten i marken gör att trädet inte får tillgång till vatten, samtidigt som solen värmer på trädets krona och torkar ut trädet. Du gör därför bäst i att skydda trädet mot torkskador, genom att täcka det under vårvintern.

En annan riskfaktor på våren är att trädet - på grund av värmen - sätter skott för tidigt för att det tror att sommaren är på väg. Kommer det då en ny köldknäpp kan dessa frysa.

Beskärning 

Du behöver inte beskära en japansk lönn, men om grenarna sticker iväg på egna äventyr (eller om du vill forma trädet) så tål det att du beskär det. Beskär helst i JAS-perioden, det vill säga juli, augusti och september. Tänk på att beskärningen inte är ett verktyg för att hämma tillväxten, utan för att formklippa trädet.

Japansk lönn i kruka 

Det går absolut att plantera japansk lönn i kruka, men det är inte riktigt lika enkelt att få den att trivas som när du planterar den i backen. Du bör exempelvis bo i en av de klimatzoner som har lite mildare väder, gärna längre ned i landet. Du bör också välja en av de sorters japansk lönn som har en härdigshetszon ett steg över den som du bor i. Bor du i H3 väljer du således en japansk lönn härdig nog för zon 4.

Detta tipset gäller dock som tumregel för de flesta träd och buskar som planteras i kruka, men självklart finns det inga garantier.

Bäst chans att lyckas har du om du väljer en så stor och rymlig kruka som möjligt, och lägg lite extra tid och omsorg på skötsel – speciellt på bevattning och vintertäckning.

Övervintra japansk lönn inne? 

Drömmer du om en vacker japansk lönn på uteplatsen eller i trädgården, men bor i en del av landet där klimatet är lite för tufft? Många funderar på det här med att övervintra japansk lönn inomhus. Och det är inte en helt dum idé. Det kan fungerar om du ställer in den i ett garage, en kall källare eller ett växthus och skyddar trädet från kalla vindar, snö och dylikt. Men det finns ändå en stor risk att trädet inte överlever. Vill du testa och chansa så bör du ha i åtanke att platsen måste vara ljus nog och kall nog för att trädet ska kunna gå i vintervila i rätt tid, det får inte vara varmare än 10 grader.

Olika sorters japansk lönn 

  • Japansk lönn 'Atropurpureum' - En av de mest populära sorterna av japansk lönn. En medelstor buske som breddar sig fint med tiden. De mörkröda bladen blir intensivt blodröda på hösten. Härdighetszon1-4. Se våra sorter.
  • Japansk lönn 'Garnet' - En liten buske med ett brett växtsätt och röda flikade blad. Rödorange höstfärg. Finns också varianter på stam. Härdighetszon 1-4.
  • Japansk lönn 'Phoenix' - Japanskt lönnträd med ett kompakt växtsätt av palmblad som framstår rosa med gulgröda bladnerver. De blir gradvis gulare och sedan grön, därefter blir de orange, röda och gula på hösten. Härdighetszon 1-3. 
  • Japansk lönn 'Emerald Lace' - Japansk lönn med hängande växtsätt och smaragdgrönt, fint bladverk. Orange höstfärg. Rund bred buske eller litet träd. Härdighetszon 1-3.
    Japansk lönn 'Orange Dream' - Kommer på våren med gyllengula blad som blir ljusgröna på sommaren. Bär en ljusorange höstskrud. Härdighetszon 1–4. 

Se vårt sortiment av vackra japanska träd

En japansk lönn sätter stor prägel på din trädgård. De färgrika bladen och det konstnärliga uttrycket ger ett estetiskt lyft och en säregen elegans.

TIPS FRÅN EXPERTEN
Nadja – hortonom, landskapsarkitekt och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med extra stort intresse för krukplantor, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.

Fler tips och råd

 

Fråga våra trädgårdsmästare

Funderar du på något som rör dina växter hemma, plantering eller trädgård överlag? Fråga våra trädgårdsmästare. De svarar gärna på frågo. Fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:

Teman:

Positionsstol Bayamo i teak
Rea 30%

Positionsstol Bayamo i teak

Höjd 107 cm, Trä

139930 1999:-
Läs mer
Loungeset Alicante
Rea 50%

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Svart

849950 16999:-
Läs mer
Loungeset Taipei
Rea 50%

Loungeset Taipei

3 sittplatser, Mörkgrå

499950 9999:-
Läs mer
Matbord Oslo
Rea 30%

Matbord Oslo

Längd 205 cm, Mörkgrå

419930 5999:-
Läs mer
Reclinerfåtöljer med bord Oslo
Rea 30%

Reclinerfåtöljer med bord Oslo

2 sittplatser, Mörkgrå

909930 12999:-
Läs mer
Stol Arendal
Rea 30%

Stol Arendal

Höjd 91 cm, Trä

139930 1999:-
Läs mer
Loungeset Stockholm Skanden
Rea 30%

Loungeset Stockholm Skanden

5 sittplatser, Grå

1889930 26999:-
Läs mer
Matstol Oslo
Rea 30%

Matstol Oslo

Höjd 86 cm, Mörkgrå

90930 1299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen