Klotlönn – plantering och skötsel

Oavsett om du kan väldigt lite eller mycket om trädgårdar och trädgårdsdesign är chansen ändå stor att du har hört talas om klotlönnen. Detta är ett träd i storlek mindre, som passar väldigt bra i villaträdgårdar eller som planterade träd i stadsmiljöer.

Klotlönn – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Acer platanoides
Familj: Lönnväxter (Sapindaceae)

Plantering och skötselråd för klotlönn

Det som är viktigt att tänka på innan man planterar en klotlönn är hur mycket utrymme man vill ha och vad som finns omkring. Klotlönnens höjd kan nämligen bli upp mot 4 meter, och själva kronan kommer att ta rejält med plats även den när trädet har blivit fullvuxet. Räkna med att bredden kommer att vara omkring 4-5 meter, vilket betyder att det blir viktigt att veta och planera för vad som ska vara omkring trädet. Är det fristående klotlönnar man vill ha, eller är man ute efter att de växer in i varandra som ett insynsskydd?

Klotlönnen trivs som allra bäst i jord som är väldränerad och lucker. Den vill ha mycket näring, speciellt i början när den är nyplanterad, så gödsla på med jämna mellanrum för att lönnen ska växa sig fin och stark. Ett utmärkt alternativ för att plantera klotlönn med är planteringsjord.

Beskära klotlönn

Beskärning av klotlönn är inte nödvändig, men det kan finnas anledning att göra det av rent estetiska skäl. Detta görs då med fördel under jas-perioden, juli till september.

Klotlönn – charmigt, välvuxet och lätthanterligt

Lönn är ett träd som växer vilt över hela Europa och det finns också i västra delarna av Asien. Trädet kom till Skandinavien för omkring 7 000 år sedan och växer från Skåne i söder till omkring Ångermanland i norr.

Skillnaden mellan vanlig lönn och klotlönnen är att klotlönnen är toppympad från en större lönn, som dessutom har en bestämd stamhöjd. Klotlönnen är väldigt välvuxen och har ett väldigt tätt växtsätt, så det resulterar i att kronorna hos en klotlönn är väldigt täta och vackra.

Från början så växer sig klotlönnen som en stor rund boll av vackra, fylliga gröna blad, men allt eftersom åren går så blir detta klot allt mer tillplattat, och det är undersidan som plattas till. Det gör att äldre klotlönnar skapar en paraplyliknande form och det i sin tur gör att ett antal klotlönnar i grupp kan ge ett alldeles underbart naturtak som få andra träd kan göra. Klotlönnen gör det alltså möjligt att skapa ett vackert och naturligt uterum med ett ljuvligt tak. Lägg där till att klotlönnen också blommar under den tidiga våren, med små, oansenliga men ack så charmiga gula blommor.

Träden blir inte speciellt stora, 4–5 meter höga, och har en väldigt utmärkande och rundad krona, vilket är skälet till att trädet har fått det namn som det har. Tack vare sin mindre storlek så passar det också bra i mindre trädgårdar, samtidigt som klotlönnen är ett härdigt träd som ger underbara höstfärger.

Snabbfakta klotlönn

  • Växer naturligt som tillplattat klot, behövs ingen beskärning.
  • Trivs i växtzon 1-4.
  • Kan bli 5 meter hög, oftast kortare.
  • Blommar under våren.
  • Ger gulorangea löv om hösten.

Mer om trädgårdsväxter och träd

Lövfallande buskar och träd - användbara i din trädgård >>
Läs mer om beskärning under JAS-perioden >>

Du är här:

Teman:

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen