Jätteverbena – plantering och skötsel

Upptäck skönheten i jätteverbenan: en härlig sommarblomma som kräver minimalt med underhåll. Dess torktålighet och förmåga att locka till sig bin och fjärilar gör den till en perfekt färgklick i trädgården. Läs vidare för att lära dig allt om dess prakt och hur du kan odla den själv!

Jätteverbena – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn: Verbena bonariensis 
Familj: Verbenasläktet 

Jätteverbena är en lättodlad sommarblomma som både är vacker och lättskött. En klar fördel är att den är så torktålig, även om du väljer att odla den i kruka och ta in den för övervintring klarar blomman de lite tuffare förhållanden som en kruka innebär. Som renodlad trädgårdsväxt frösår den sig gärna – i väldigt milt klimat är den perenn, men annars är den en ettårig växt. 

Jätteverbena är populär bland pollinatörer. Dess dekorativa kluster av blommor lockar till sig besökare såsom fjärilar och bin, och skapar samtidigt en härlig färgklick i trädgården.  

Blommorna blommar vanligtvis från sommaren till hösten. De är små lila-blå eller rosa och sitter på långa upprätta stjälkar. 

Beroende på vart man bor kan fröerna klara vintern eller så kan man spara dem för att plantera nästa år. 

Så sköter du om din jätteverbena

Jätteverbena är en ganska lättskött växt som inte kräver särskilt mycket skötsel. Den är torktålig och i milt klimat är den även perenn. 

  • Solljus – Jätteverbena står gärna i soligt läge. Den vill ha många soltimmar varje dag för att trivas som bäst. 

  • Vattning – Denna växt är torktålig men bör vattnas regelbundet när den är nyplanterad, eller när det är längre perioder av torka. 

  • Gödsel – Överlag är jätteverbena ganska anspråkslös vad gäller gödsel, så märker du att växten växer och blommar hälsosamt utan gödsel behöver du inte tillföra något alls. Kogödsel fungerar vid behov. 

  • Beskärning – Håll din jätteverbena snygg och full av liv genom att klippa bort vissna blommor, på så vis främjar du ny blomning. Vill du ha ett buskigare växtsätt kan du toppa stjälkarna lite på våren. Övervintrar den bör den klippas ned först på våren.

Övervintra jätteverbena

Jätteverbena kan övervintras i kruka. Den tål inte frost, så du bör placera krukan skyddat men där sol kommer åt plantan. 

Ta sticklingar från jätteverbena

Om jätteverbena börjar bli överfylld eller tappar sin vitalitet, kan du dela upp den på våren eller hösten för att skapa nya plantor. Detta främjar även en bättre luftcirkulation och hjälper till att förhindra sjukdomar. 

Plantera jätteverbena 

Jätteverbena odlas ofta som ettårig växt, men frösår sig gärna och kommer igen. Plantera den på våren efter att risken för frost har passerat. 

Välj ett soligt läge med väldränerad jord. Vattna rikligt de första veckorna, och därefter sporadiskt vid behov. 

  1. Placering: Jätteverbena trivs bäst i fullt solsken, så försök att placera den på en plats där den får minst 6-8 timmars direkt solljus om dagen. Den kan även delvis tolerera skugga, men blommar som bäst i soligt läge. Planterar du flera jätteverbena samtidigt är det viktigt att du säkerställer att de har tillräckligt avstånd till varandra. 
  2. Gräv grop: Gräv en grop som rymmer rotklumpen samt ett lager jord under. Placera växten i gropen och se till att den är på samma nivå som den var på när den stod i krukan. Fyll sedan försiktigt upp med jord runt rotsystemet; tryck lätt för att eliminera eventuella luftfickor. 
  3. Jord: Växten föredrar väldränerad jord. Om jorden är lerig kan du blanda med barkmull, är den sandig kan du istället blanda i lite kompost. Se till att jorden inte blir alltför våt, särskilt under vintermånaderna – överdriven fukt kan skada rötterna. 
  4. Gödsel: Jätteverbena behöver sällan gödslas. Ser du till att jorden den står i är luftig och väldränerad så räcker ofta detta. Är jorden däremot näringsfattig kan du behöva hjälpa växten på traven genom att tillföra gödsel (eller kompost i jorden) vid plantering.
  5. Vattning: Vattna rikligt vid plantering, och därefter regelbundet under ett par veckor. Både rotklumpen och gropen bör vattnas vid plantering. När din jätteverbena etablerat sig räcker det att du vattnar under torrperioder. 

Jätteverbena i kruka

Du kan absolut ha jätteverbena i kruka. Det som är utmanande med växter i kruka är att jorden torkar ut fortare, och att naturen på egen hand inte kan ta hand om mikroförhållandena på samma vis som i en rabatt. Så se till att krukan är stor nog att rymma växten och så att rotsystemet har plats att utvecklas över tid. 

Använd en väldränerad jordblandning som är lämplig för prydnadsväxter eller perenner. Eftersom näringsämnen i krukor kan ta slut snabbare än i trädgårdsland kan det vara nödvändigt att gödsla jätteverbena i kruka. 

Vattna vid behov – växten är torktålig men jorden bör inte torka ut helt. Jorden i krukor torkar ut snabbare än i trädgårdsland, så känn med fingret eller knuffa på krukan för att se hur lätt den är. En torr kruka rör sig mer än en lätt. Krukan ska ha dräneringshål i botten så att du undviker övervattning och minskar risken för rotröta.

Se vårt sortiment av Jätteverbena

Läs mer 

TIPS FRÅN VÅRA EXPERTER

  • Jennie – trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med intresse för trädgårdsdesign och fruktträd. Äppelträd är hennes favorit!
  • Nadja – hortonom, landskapsplanerare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med extra stort intresse för krukväxter, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Kogödselkompost KRAV

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen