Julros – fakta och skötselråd

Något så speciellt som en växt som blommar i snödrivan, det är precis vad julrosen är! Njut den inne i krukan, ute i entrén och plantera ut den i rabatten.

Julros – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Helleborus
Familj: Ranunkelväxter (Ranunculaceae)

Julrosen är en av de populäraste blommorna under juletider men faktum är att den blommar året runt, både under den kalla och varma årstiden.

Se våra julrosor

Inred med julrosor inne

Julrosen är en älskad blomma. Det finns en rad olika arter i de grannaste färger – från vitt till aprikos, lila och ljuvligt röda samt flera nyanser däremellan. Det finns även olika storlekar på blommorna, och härliga färgskiftningar som prickar eller fläckar av olika slag.

Skötselråd for julros inomhus

 • Placera julrosen svalt
  Julrosor tycker inte om för mycket värme så ställ dem svalt och undvik att de står vid element och liknande. Inglasade balkonger och uterum är perfekta ställen för en julros. Ställ blomman svalare om natten om du kan, då blommar den längre.
 • Vattna regelbundet
  Julrosor behöver en konstant jämn fuktighet i krukan för att klara inomhusklimat bättre.
 • Använd som snittblomma
  Om du vill ha julrosen som snittblomma ska du tänka på att sätta den i ljummet vatten, den klarar uppemot 30-40 grader, och byt vatten ofta. Snitta stjälkarna varje gång du byter. Ställ vasen svalt, då står blommorna längre. Ställ gärna olika sorter i olika färger tillsammans, så skapar de en härlig blomsterprakt under ruggiga vinterdagar.

Sagolik blomning ute i entrén

Är det plusgrader, alternativt några få minusgrader, kan du med fördel plantera ett arrangemang med olika julrosor i entrén. De ger ett blomstrande och välkomnande intryck.

Välj en frosttålig kruka med dräneringshål i och samplantera med andra frosttåliga, vintergröna växter. Dekorera gärna med mossa.

Tänk på att flytta in krukan i uterummet, balkongen eller annat svalt utrymme om det blir riktigt kallt.

Dags för utplantering

Låt de andra blommorna i rabatten få sällskap av julrosorna genom att plantera ut dem på vårkanten. En fin kombination är julros tillsammans med vårblommande lökväxter.

Så här lyckas du att få din långlivade perenn att trivas i rabatten:

 • Välj ett halvskuggigt och svalt ställe i rabatten där julrosen får stå. Flytta den inte för ofta eftersom rötterna är djupa och har svårt att etablera sig på nytt.
 • En näringsrik och väldränerad jord med mycket organiskt material är det bästa för julrosen.
 • Julrosen förökar sig lätt, men fröna har en tendens att sprida sig där du inte ser dem då de är svarta och svåra att upptäcka. När du ser att det börjar växa upp nya plantor kan du plantera om dem och glesa ut blommorna.

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Vintervacker blomster med julros

Svenska vintrar är per definition kala, kalla och lämnar inget som helst liv i naturen. Växter, träd och plantor står i sin vintervila, vissa med gröna blad och barr kvar, men av de allra flesta blommande och grönskande växterna finns det inget spår alls. Allt är visset och försvunnet. Växterna ligger, förhoppningsvis, nerbäddade under ett vackert snötäcke.

Vid denna tidpunkt finns det dock en uppstickare. En växt som inte följer andras taktpinne och går sin helt egna väg. Det är julrosen vi pratar om, växten som mycket väl kan sticka upp genom snön och blomma med en sällsynt skådad prakt i olika färger så tidigt som i februari. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att den är så omåttligt populär, för minsta lilla tecken på liv i vinter-trädgården uppskattas av vilken trädgårdsälskare som helst.

Olika arter

Julrosen finns idag i omkring 20 olika arter. De har i sin tur många olika hybrider som förädlats dels för olika färgers skull men också för att tåla mer hårda förhållanden.

Julrosor går som sagt att hitta i en mängd olika färger, i allt från riktigt klart vitt till närmast svarta färger. Lägg därtill gult, grönt, rött, rosa och lila så inser du att det finns en färg för alla smaker - många gånger dessutom i olika mönster och nyanser.

Utseende

Själva bladen, som är fem till antalet, är inte kronblad till blomman utan hylleblad. Växtens kronblad är istället små nektarier, honungsgömmen, som sitter i blommans botten. Varje stängel som är riktigt kraftig har en eller flera julrosor på sig, beroende på sort.

Dessa hylleblad tappas inte, vilket gör att julrosen håller sig vacker länge.

Bladen på en julros växer upp på nytt efter blomning och är hårda, läderartade och väldigt läckert gröna. De håller sig också så under hela året.

Växten härstammar från Mellan- och Sydeuropa, Mindre Asien och Centralasien. Den har blad som är djupt flikiga, med en blomma som är omfattande och går att få i ett antal olika färger, som vita, rosa eller röda.

Julrosor är relativt lätta att ta hand om och är dessutom otroligt härdiga, då varken snö eller minusgrader hindrar dem från att visa sig från sin bästa sida.

Det är framför allt den vita varianten av julros som verkligen visar på styrka och tålighet när den blommar tidig vårvinter och annonserar en kommande förändring i väder där vi går mot både ljusare och varmare tider. Faktum är att julrosen kan börja blomma i november om förhållandena är de rätta, men den kan lika gärna vänta till i februari, eller senare i vissa fall.

Intressant kortfakta om julros

 • Kan blomma under hela vintern utomhus, beroende på läge och sort
 • Den vanligaste sorten är den vita julrosen
 • Har fått sitt namn då de kan blomma fint under julen och påminner om rosor i formen
 • Har varit känd sedan tidiga medeltiden men beskrevs först på 1600-talet
 • Har använts i medicinalt syfte och kallas bland annat för nysört och prustrot
 • Hela växten julros är giftig för människor och kan påverka hjärtat
 • Finns i mängder av olika sorter som har olika grader av härdighet

Se våra julrosor

Mer om perenner och julväxter

Du är här:


Gödsel långtidsverkande
Medlem 129:-

Gödsel långtidsverkande

1 kg

169:-
Läs mer

Premiumjord

15 L

8990
2 för 149:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen