21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Julros – fakta och sködselråd

Julros – fakta och sködselråd

Något så speciellt som en växt som växer upp och blommar i snödrivan, det är precis vad julrosen är! Julros är ett släkte med ranunkelväxter som har omkring 20 olika arter som är fleråriga där majoriteten av växterna också är vintergröna, vilket ger ett trevligt intryck i trädgården året om.

Vetenskapligt namn (Latin): Helleborus
Familj: Ranunkelväxter (Ranunculaceae)

Tips och skötselråd julros

Hur man tar hand om en julros avgörs av var man har tänkt att den ska vara placerad. Julrosen är en växt som många gärna har blommande under vinterhalvåret, och speciellt kring jul. Det börjar nämligen bli allt mer vanligt att julrosen är en sådan perenn som plockas in under den kallare perioden.

Sträng kyla är dock inget som gynnar blomningen, utan temperaturen behöver vara ganska mild för att julrosen ska må bra i kruka utomhus. Några enstaka minusgrader utomhus klarar den fint, och kan då för många fungera som en utmärkt välkomnande blomma på trappen på julafton.

Annars går det också utmärkt att flytta in julrosen inomhus i kruka, men tänk på att den måste få stå så svalt som möjligt för att må bra.

Plantering julros

När våren kommer kan man med fördel plantera ut julrosen igen. Tänk dock på att julrosen inte är speciellt förtjust i att bli flyttad för ofta, så flytta enbart efter noggrant övervägande. När väl en julros har etablerat sig i marken så kommer det vara en mycket långlivad perenn som skänker fröjd och liv till din trädgård i de mest bistra av tider.

 • Jord
  Jorden som växten trivs allra bäst i ska vara lucker och näringsrik och ha en bra dränerande förmåga.
 • Vattning
  Jorden ska hållas fuktig för att julrosen ska må bra, men den tycker inte om att stå blött, vare sig på sommaren eller på vintern.
 • Näring
  Det är en väldigt bra idé att ge jorden omkring en julros extra kalk, för växten trivs som allra bäst när det är ett högt pH-värde i jorden.
 • Ljusbehov
  När det gäller placering så trivs julrosen bäst där det är svalt och skuggigt till halvskuggigt. Direkt sol är inte att rekommendera, för den bör inte torka ut under varma och soliga sommardagar.

Förökning

Julrosen är också en växt som väldigt lätt självsår sig, vilket betyder att man efter ett antal år kommer att kunna få väldigt många fina varianter av julrosor i sin rabatt. Det som kan vara bra att tänka på är att fröna som faller till backen är svarta och svåra att upptäcka, vilket gör att det kan finnas risk att de nya julrosorna gror på något olämpliga ställen. Försök att placera om de nya när de väl har etablerat sig.

Det går naturligtvis också alldeles utmärkt att själv driva upp julros från frö inomhus i kruka, men det är inte nödvändigt med tanke på hur lätt växten har för att föröka sig alldeles själv.

Vintervacker blomster med julros

Svenska vintrar är per definition kala, kalla och lämnar inget som helst liv i naturen. Växter, träd och plantor står i sin vintervila, vissa med gröna blad och barr kvar, men av de allra flesta blommande och grönskande växterna finns det inget spår alls. Allt är visset och försvunnet och ligger, förhoppningsvis, nerbäddade under ett vackert snötäcke.

Vid denna tidpunkt så finns det dock en uppstickare. En växt som inte följer andras taktpinne och går sin helt egna väg. Det är julrosen vi pratar om, växten som mycket väl kan sticka upp genom snön och blomma med en sällsynt skådad prakt i olika färger så tidigt som februari. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att den är så omåttligt populär som den är för minsta lilla tecken på liv i trädgården uppskattas av vilken trädgårdsälskare som helst!

Olika arter

Julrosen finns idag i omkring 20 olika arter och de har i sin tur många olika hybrider som förädlats dels för olika färgers skull men också för att tåla mer hårda förhållanden. Julrosor går som sagt att hitta i en mängd olika färger, i allt från riktigt klart vitt till närmast svarta färger. Lägg därtill gult, grönt, rött, rosa och lila så inser du att det finns en färg för alla smaker och många gånger dessutom i olika mönster och nyanser.

Utseende

Själva bladen, som är fem till antalet, är inte kronblad till blomman utan hylleblad. Växtens kronblad är istället små nektariner, honungsgömmen, som sitter i blommans botten. Varje stängel, som är riktigt kraftig, har en eller flera julrosor på sig, beroende på sort. Dessa hylleblad tappas inte, vilket gör att julrosen håller sig vacker länge. Bladen på en julros växer upp på nytt efter blomning och är hårda, läderartade och väldigt läckert gröna, och håller sig också så under hela året.

Växten härstammar från Mellan- och Sydeuropa, Mindre Asien och Centralasien med blad som är djupt flikiga, med en blomma som är omfattande och går att få i ett antal olika färger, som vita, rosa eller röda. Julrosor är relativt lätta att ta hand om och är dessutom otroligt härdiga, då varken snö eller minusgrader hindrar dem från att visa sig från sin bästa sida.

Det är framför allt den vita varianten av julros som verkligen visar på styrka och tålighet när den blommar tidig vårvinter och annonserar en kommande förändring i väder där vi går mot både ljusare och varmare tider. Faktum är att julrosen kan börja blomma i november om förhållandena är rätta, men den kan lika gärna vänta till februari eller senare i vissa fall.

Julros är en perenn

Julrosen är en väldigt vacker perenn som fungerar lika bra att ha i rabatterna som i kruka inomhus, även om man behöver vara betydligt mycket mer noggrann med skötsel och placering när den ska odlas som krukväxt.

Intressant kortfakta om julros

 • Kan blomma under hela vintern utomhus, beroende på läge och sort
 • Den vanligaste sorten är den vita julrosen
 • Har fått sitt namn då de kan blomma fint under julen och påminner om rosor i formen
 • Har varit känd sedan tidiga medeltiden men beskrevs först på 1600-talet
 • Har använts i medicinalt syfte och kallas bland annat för nysört och prustrot
 • Hela växten julros är giftig för människor och kan påverka hjärtat
 • Finns i mängder av olika sorter som har olika grader av härdighet

Mer om perenner och julväxter

Premiumjord

4 L

4490
Läs mer

Vattenkanna

1.5 L, Vit

139:-
Läs mer

Vattenkanna

1.5 L, Silver

159:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen