Lagerhägg - plantering och skötsel

Skapa en frodig ram runt trädgården med lagerhägg som häck. Denna vintergröna växt har ett tätt, glänsande, mörkgrönt bladverk, som är lätt att forma och som kräver minimal skötsel. Den är perfekt som häck, oavsett om du vill formklippa eller låta den växa fritt.

Lagerhägg - plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Prunus laurocerasus 
Familj: Rosfamiljen (Rosaceae)

Lagerhägg är en av de mest använda häckväxterna i Europa. Och allt fler får upp ögonen för denna praktiska och vackra växt, så även här i norr.  

Oftast används den som häck, men den kan även vara fin i blandplanteringar tillsammans med exempelvis buxbom, rhododendron och mindre barrträd. Eller varför inte som högväxt bakom perenner?  

Fördelar med lagerhägg

Som häckväxt har lagerhäggen nästan allt du kan drömma om: 

  • Estetiskt tilltalande med glansiga, läderartade, mörkgröna blad 

  • Vintergrön, lika vacker året runt, och blommar med krämvita blommor på våren 

  • Lätt att forma genom beskärning, men lika vacker som friväxande – kan användas både som hög och låg häck 

  • Tätt bladverk som ger bra avskärmning och dämpar ljud 

  • Resistent mot sjukdomar och skadedjur 

  • Lättskött 

Lagerhäggens blommor är populära bland bin och andra pollinerande insekter. Det varierar lite när under våren som blommorna kommer beroende på val av sort, likaså varierar utseendet på blommorna - vissa sorter har stora klasar av blommor, medan andra blommar mer blygsamt. 

Se hela vårt sortiment av lagerhägg

Lagerhäggar och härdighetszoner

Listan över fördelar med lagerhägg är lång, men det finns förstås några noteringar som är viktiga att ta hänsyn till. På minussidan kan vi säga att den har begränsad härdighet. Många typer av lagerhägg klarar sig upp till härdighetszon 4, men då allra bäst vid kusten. Inåt landet, där vintern är hårdare, bör du bo i härdighetszon 3 för att vara säker på att den överlever. 

Om du bor i härdighetszonerna 1-3, eller upp till 4 vid kusten, finns det dock inga tveksamheter; då är lagerhäggen en helt fantastisk häckväxt. 

Lagerhäggen är giftig 

En annan sak du bör vara medveten om är att lagerhäcken är giftig. Både bladen och bären innehåller blåvätesyra. Som tur är ger detta ämne en fruktansvärd smak på både bär och blad, så det ska mycket till för att någon ska ta mer än en liten smakbit. Dock är det ändå något du bör ha i bakhuvudet om du har småbarn eller husdjur hemma. 

Plantera lagerhägg 

Den bästa tiden att plantera häckar, inklusive lagerhägg, är på våren eller hösten. Då får växterna tid att etablera sig innan de utsätts för extrema temperaturer – värmen och torkan på sommaren, kylan och frosten på vintern. 

  • Placering - De flesta typer av lagerhägg trivs bäst i halvskuggigt till skuggigt läge. 
  • Jord och preparat - Gräv ett planteringsdike som är drygt 50-70 centimeter brett. Ta bort allt ogräs. Luckra upp jorden på platsen och blanda den med krukjord. Om du planterar på våren bör du tillsätta kogödselkompost för att ge extra näring, planterar du på hösten kan du vänta med att gödsla till nästkommande vår. 
  • Plantering - Placera plantan på samma höjd som den hade när den stod i krukan. Fyll på med jord, och tryck försiktigt med händerna runt plantan för att säkerställa att den står stadigt. Vattna rikligt. 

Lagerhägg skötsel 

  • Vattning - Vattna regelbundet de första veckorna efter plantering, så att plantorna blir ordentligt etablerade. Därefter behöver du bara vattna om det uppstår längre perioder av torka. För att hålla jorden fuktig längre kan du täcka den med gräsklipp eller kompost. 
  • Beskärning - För att behålla den önskade formen är det lämpligt att beskära häcken. Den bästa tiden att beskära lagerhägg är i den så kallade JAS-perioden: juli, augusti och september. Plantorna skjuter gärna nya skott efter beskärning, så häcken blir tätare om du beskär. 
  • Vintertäcke och frostskador - Lagerhägg kan skållas på våren, när solen är stark men rötterna fortfarande står i frusen jord. Det kan därför vara bra att täcka plantorna på vårvintern, åtminstone de första åren efter plantering. Frostskadade grenar bör skäras ner till den friska delen. 

Olika typer av lagerhägg 

Det finns flera varianter av lagerhägg, här är några av de vanligaste på våra breddgrader. 

Lagerhägg ETNA 

En upprätt, vintergrön buske med kraftig, bred tillväxt. Den har glansiga, läderartade, mörkgröna blad, och blommar med vita blommor i upprättstående klasar under maj-juni. Etna trivs på en varm plats i väldränerad, jämnt fuktig sur jord. Växten bör täckas på vintern. 

Lagerhägg Otto Luyken 

En vintergrön buske med tät och bred tillväxt, samt smala, glansiga blad. Den har en måttlig tillväxt. Otto Luyken blommar med vita blommor i maj-juni. Den trivs på en varm plats i väldränerad, jämnt fuktig, humusrik, sur jord. Växten tål luftföroreningar och skugga. 

Lagerhägg Mano 

Låg lagerhägg med vackra rödfärgade årsskott. Den har ett vintergrönt, glänsande mörkgrönt bladverk, och får doftande vita blommor på broddar. Mano trivs på skyddad plats i halvskugga till skugga och i väldränerad, jämnt fuktig jord. 

Fakta om lagerhägg 

  • Lagerhägg växer ursprungligen från sydöstra Europa till västra Asien. Men på grund av dess goda egenskaper som häckväxt finns den nu på många håll i världen.  
  • Trots namnet är lagerhägg inte detsamma som lagerträd (Laurus nobilis), dessa tillhör olika växtfamiljer. 
  • Lagerkransar, som användes som en symbol för segern i det antika Helles, tillverkades av löv från riktiga lagerträd. Idag används ofta sorten 'Otto Leuyken' för att göra lagerkransar, som ersättning för riktiga lagergrenar. 


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter generellt och kaktus och Philodendron speciellt.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Liguster

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen