Liguster – plantering och skötsel

Är det dags att plantera en häck hemma hos dig? Orkar du inte riktigt vänta på att häcken växer till sig? Då är det ett väldigt bra val att välja liguster som växt till din häck, för här har du en mycket snabbväxande häckväxt!

Liguster – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Ligustrum vulgare
Familj: Syrenväxter (Oleaceae)

Plantera liguster

Det är bra om du redan innan planteringen beskär plantorna för första gången, och fortsätter att göra det under hela etableringsfasen. Det gör att du får en tätare häck som du lättare kan styra formen på. Beskärningen gör du med fördel efter midsommar och under den tidiga våren.

Kom ihåg att liguster tål hård beskärning, så det är okej att ta i om du känner att det behövs.

Den är i övrigt lättodlad och trivs såväl i skuggiga områden som i direkt sol. Det betyder att du har stora friheter med var du vill placera dina liguster, så länge det görs i planteringsjord eller trädgårdsjord som är näringsrik och väldränerad.

Skötsel för liguster

Något som är bra att blanda ner direkt i jorden vid plantering är kogödsel, så får dina plantor en bra start med mycket näring. Efter det så är det rekommenderat att man gödslar på mer med kogödsel och gärna tillsätter flytande trädgårdsnäring med jämna mellanrum.

Eftersom att liguster kräver en lagom nivå av vatten så kommer den få det den behöver när den står ute, men vid plantering är det som sagt viktigt att se till att jorden är riktigt fuktig. Det är också bra att tänka på om det kommer längre perioder av torka att du vattnar på lite extra till dina liguster, framför allt på sommaren.

Plantera ligusterhäck

När man börjar fundera på att sätta en häck så handlar det primära valet många gånger om vilken typ av häck det är man vill ha. Med liguster så får du en mycket tålig, tät och vacker häck men det ger dig inte svaret på hur du bäst planterar den.

Att plantera en häck är dock tämligen enkelt och här guidar vi dig igenom de steg som du måste ta dig igenom innan du kan börja njuta av att se växterna växa till sig.

 1. Förebered och gräv ett dike
  Det första du behöver göra är att gräva ett dike för planteringen. Ogräs, gräs och annan växtlighet ska bort. Se till att du får ett djup på omkring 40 centimeter och att diket är 60 centimeter brett. Jorden som du grävt upp ska blandas med planteringsjord och efter det ska du fylla på det igen. Plantorna mår bäst om de får stå en stund och dra i en hink med vatten.

 2. Gräv en grop och plantera plantorna en och en
  Börja på nytt att gräva en grop för första plantan, på omkring 40 centimeter. Ställ därefter dit plantan och börja gräva nästa grop och fyll då på den första gropen med den jord du gräver upp för att göra hål nummer två – på så sätt går jobbet snabbare. Använd gärna någon form av riktlinje för att få plantraden rak.

 3. Plantera enligt anvisning
  Jordklumpen på plantan ska hamna något under jordytan. Fortsätt att plantera och konsultera gärna oss för hur långt det ska vara mellan varje planta. När det gäller liguster så kan tre plantor planteras på en meter.

 4. Fyll på med jord
  Resten av jorden fylls på och därefter ska den tryckas till så att plantorna verkligen står som de ska och inte riskerar att välta eller blåsa omkull.

 5. Vattna
  Efter plantering behöver du vattna allt rejält.

liguster häck

En anspråkslös formfavorit

Det är få häckar på marknaden som är så lätta att hantera och odla som liguster är. Det är en häck som har en enormt bra tålighet mot föroreningar och beskärning, vilket betyder att man lätt och smidigt kan formklippa den till vilka former som helst.

Den växer på ett sätt som är väldigt tätt, vilket kommer väl till pass för de som inte bara är ute efter en tydlig gränsmarkering utan också för de som vill ha ett växtligt insynsskydd. Liguster gör jobbet på ett effektivt sätt och tack vare sin förmåga att växa mycket varje säsong så tar det inte många år innan man når den nivå där liguster mer än väl fyller sin roll som avskiljare och skydd för insyn.

Intensivt gröna blad

Utseendet på växten är även det en styrka hos liguster. Växten växer väldigt tätt, och med hjälp av sina många vackra blad skapar den en härlig matta och täcke. De är intensivt gröna och har en läderartad känsla hos sig, samtidigt som de har korta skaft och är formade som smala ovaler.

Blomperioden för liguster är under juni och juli, och växtens blommor växer fram som klasar med små rörlika blommor, som är gräddvita till färgen. Dessa blommor ser man inte många gånger, så grenarna på vilka blommorna växer ofta gallras bort, eller så växer de inåt i själva busken. Det betyder också att man inte nödvändigtvis kommer att få uppleva de svarta, klotrunda bären som ersätter blommorna. Vissa arter har inga bär alls och på somliga är de gula.

Liguster - lättskött, tålig och snabbväxande vintergrön växt

Inte bara är liguster väldigt lätt att ta hand om och dessutom väldigt tålig, du kan räkna med att häcken kommer att växa upp till en halv meter varje säsong, beroende på väder och förhållanden i marken. Hur låter det med en häck som kan bli upp till tre meter hög, tål hård beskärning och kan formklippas precis hur mycket som helst? Då är det liguster du ska välja som häck!

Liguster är en ständigt modern växt som kan användas på mängder av sätt i trädgården. Den är idealisk att använda som avdelare eller som ett effektivt och vackert insynsskydd – även under vintern då den behåller majoriteten av sina blad året runt. Så är du ute efter att snabbt odla upp en vacker häck, som dessutom kan bjuda på vackra blommor och bär som dock är gifitga - ät dem inte, så är det en liguster som du ska plantera i din trädgård!

Snabbfakta liguster:

 • Otroligt populär att använda som häck över hela landet
 • En växt som lockar till sig fåglar och andra djur då den erbjuder ett bra skydd
 • Tillhör syrenväxterna och blommar med vita, söta blommor
 • Härstammar från medelhavsområdet och västra Europa
 • Kan bli upp till tre meter hög
 • De svarta bären, som framträder omkring augusti, är giftiga för människor

Mer inspiration och tips för häckväxter

Läs mer om häckplantering >>
Fler tips och råd för beskärning >>
Lär dig mer om jord i vår jordskola >>

Du är här:


Liguster

Ø17 cm, Grön

129:-
5 för 599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen