Så lyckas du med julgranen – tips och skötselråd

Undrar du hur du kan få julgranen att stå längre eller barra mindre? Vill du veta hur du bäst förbereder julgranen för att flytta in i värmen?

Så lyckas du med julgranen – tips och skötselråd

En äkta julgran bidrar med massor av julstämning. Hemmet fylls av grandoft och det är en fin tradition att lyfta in och klä granen tillsammans med familjen. Samtidigt ökar konstgranar i popularitet.

Om du står i valet och kvalet mellan konstgran och äkta gran i jul, kan du läsa mer om konstgranar i vår guide om konstgranar. I den här artikeln får du våra bästa tips för att få din äkta julgran att hålla sig vacker och frisk hela julen.

Tips när du väljer julgran

För att julgranen ska stå så länge som möjligt utan att börja barra, bör den fällas tidigast i mitten av november. Det är ett dåligt tecken om barren lossnar lätt när du drar fingrarna genom grenarna. Välj i stället en gran med barr som sitter ordentligt.

Våra julgranar huggs ner 5–7 dagar innan de levereras till butikerna. På det sättet får granen stå ett par dagar innan det paketeras, så att det tål transporten bättre, samtidigt som du får en frisk och färsk julgran av hög kvalitét.

Julgranen tar upp vatten mellan barken och stammen och upptagningsförmågan försvagas om stammen spetsas. Det är därför bra om du säkerställer att granen kommer rymmas i julgransfoten innan du köper den. Ta med dig julgransfoten eller ett måttband när du ska handla din gran!

Transportera hem granen på egen hand eller få den levererad till dörren?

När du har valt din julgran kommer nästa utmaning i att få hem den. Om du ska köra med granen en längre sträcka på biltaket, bör du vira in den i plast för att skydda den mot vinden.

Annars kan du beställa din julgran från Plantagen, och få den levererad till dörren. Enklare blir det inte!

När ska du ta in julgranen?

Länge har det varit svensk tradition att ta in granen kvällen innan julafton. Men de senare åren har allt fler valt att plocka in och klä granen långt tidigare. Kanske är det inte så dumt? Forskning visar nämligen att vi blir lyckligare av att få julen på plats tidigare. Oavsett om du vill julpynta tidigare än under uppväxten eller om du vill hålla fast vid traditionen så ska du alltid göra på ditt sätt med gott samvete. Det finns inga rätt och fel!

Dela julinspiration med varandra

Tagga din bild med @plantagensverige på Instagram du också!

 


Så här får du julgranen på plats

 • Ta av nätet och låt granen räta ut sig.
 • Ställ gärna trädet i ett garage eller intill husväggen innan du tar in den i värmen så att den vänjer sig vid varmare omgivning. Det bästa för granen är om det inte blir för stor temperaturskillnad för snabbt.
 • Snitta om granen med en yxa eller såg och ställ den i vatten, gärna redan när den står utomhus.
 • Väl inomhus placerar du granen i en stadig julgransfot som säkerställer att den alltid står i vatten.
 • Sedan är det bara att pynta!

Så här tar du hand om julgranen

 • Håll avstånd till värmekällor
  Undvik att placera julgranen i närheten av en värmekälla, såsom element, öppen spis eller liknande. Om det blir för varmt och torrt börjar trädet barra tidigare.
 • Vattna rikligt och ofta
  Barrträd avdunstar fukt genom sina barr och när de inte får tillräckligt med vatten så hamnar barren snabbt på golvet. Skär gärna av en 2-3 cm tjock skiva nederst på stammen för att ge granen extra god upptagningsförmåga när du snittar den.
 • Vattna med ljummet vatten
  Julgranar av alla sorter föredrar att vattnas med ljummet eller rumstempererat vatten.

God jul och lycka till med julgranen!

Alla julgranar

Mer tips om hur du skapar julstämning hemma

 


Teman:

Trädgårdssåg Xact SW73 S Fiskars

Längd 35 cm

399:-
Läs mer

Trädgårdshandske fodrad

L, Svart

229:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen