Lysing – plantering och skötsel

Lysing är en grupp växter som har nästan 200 olika arter. Deras vilda hemvist spåras främst till tempererade områden på norra jordklotet, men det finns också vissa arter som trivs alldeles utmärkt i Afrika, Australien och Sydamerika.

Lysing – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Lysimachia
Familj: Ardisiaväxter (Myrsinaceae)

Plantering och skötsel

Förutom att det är viktigt att se till att en lysing, oavsett om den står i en rabatt eller kruka, har en fuktig och näringsrik jord så är det också viktigt att se till att den står i ett bra läge gentemot solen. Lysingen är visserligen härdig, så den trivs väldigt bra i både direkt sol och mycket skugga, men för att se till att den ska få den bästa av tillväxt så är det rekommenderat att den får mycket sol. Dock blir det viktigare att ha koll på fuktigheten i jorden i de lägena.

De vita varianterna är något svagare än gruppens övriga växter, så de kan behöva täckas över under vinterhalvåret. Den jord som krävs är annars näringsrik och mullrik, och vanlig planteringsjord är ett utmärkt val. Lysing ska gödslas sparsamt under växtsäsongen, gärna med algomin. Beskärning av växten görs med fördel på våren och då gör man det ner till marknivå.

Blomman lysing – en törstig skönhet i trädgården

Denna fleråriga växt har ett upprätt växtsätt, och kan sträcka sig upp till omkring en meter höga, även om dem i de flesta fall är lägre än så. Det är inte helt ovanligt att man kan få se dessa växter omkring vattendrag, sjöar eller dammar, just av anledningen att lysing är väldigt törstig av sig, och kräver mycket vatten för att växa sig vacker och ståtlig.

Det är också en växt som väldigt lätt sprider sig och kan tåla det mesta, förutom om det blir för torrt i marken. Detta gäller den vanligare sorten av lysing, med gula blommor, men det finns också andra sorter som är både lägre och knubbigare och som istället har vita blommor som växer i nedböjda spiraler.

Passar in på flera platser

Beroende på vad du vill ha i din trädgård så kommer det alltid att finnas en plats för en lysing. Oavsett om det är det där området som är fuktigt i princip året om eller om det så är en kruka som står på uteplatsen så passar lysing bra som en vacker och stämningsfull växt.

Denna perenn med ett ursprung från Asien är vinterhärdig i de flesta varianter, även om typen vitlysing är något känsligare än den vilt växande motsvarigheten. I denna grupp av växter hittar du även varianter som strandlysing, praktlysing, guldlysing, skogslysing och penningblad.

Lysing är en växt som odlas allra främst för sin bedårande skönhets skull, men det finns historiskt sett också de som har använt växten inom folkmedicin. Denna växt, vars blommor för det mesta är vackert lysande gula eller vita, pryder en trädgård på ett ljuvligt sätt.

Korta fakta om växten lysing

  • En grupp växter om ca 200 arter.
  • Växer i stora delar av världen i subtropiska områden.
  • Har använts inom naturmedicin.
  • Olika sorter kallas bland annat för videört.
  • Vissa sorter har också använts som färgningsblomma.
  • Härstammar från Asien.

Se mer om växter

Odlingstips för perenner >>
Läs mer om beskärning >>
Vägen till din drömrabatt i fem steg >>

Du är här:

Teman:

Redskapsset
Rea 30:-

Redskapsset

Längd 38 cm

30:- 5990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen