Monstera – fakta och skötselråd

Monstera är en fantastisk växt som har blivit otroligt populär på senare år. De stora, gröna och flikiga bladen utmärker denna planta och har även gett den smeknamnet ”Adams revben”.

Monstera – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Monstera delicosa
Familj: Kallaväxter (Araceae)

Monstera, en populär trotjänare

Idag kan man se Monstera delicosa i mångas hem och det är lätt att förstå varför. Växten är oerhört lättskött och framförallt mycket dekorativ. För dig som letar efter en vacker växt som tar hand om sig själv utan större hjälp är monstera ett bra val och det är ingen slump att det är en av våra mest populära gröna växter.

Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och plantan kan växa sig närmare 10 meter hög under rätt förutsättningar. En av anledningarna till att bladen har naturliga hål och flikar tros bero på att den härstammar från platser där det blåser mycket.

Att plantera monstera

 • Plantera med innerkruka
  Ett av alternativen är att ta en ytterkruka med hål i botten som du sedan täcker med ett lager av grus eller eventuellt krukskärvor. Ställ sedan ner din monstera i en innerkruka och ställ den stora krukan på ett växtfat så att vattnet har någonstans att ta vägen när du vattnar. Du kan börja med att vattna växten direkt efter plantering.
   
 • Plantera utan innerkruka
  Ett annat sätt att plantera din monstera på är att ta en ytterkruka med hål, täcka botten med krukskärvor eller grus samt hälla i en del färsk krukjord. Därefter tar du din monstera, tar ur växten ur sin innerkruka försiktigt, för att sedan ställa ner jordklumpen i ytterkrukan. Fyll sedan på med mer jord runtomkring jordklumpen och lite till ovanpå så att det blir jämnt. Avsluta med att trycka till jorden med händerna så att cirka 3 centimeter lämnas högst upp till krukkanten. Avsluta med att vattna.

Se vårt sortiment av monstera

Komplettera din Monstera med andra stora gröna växter för att ge liv åt rummet.

Skötselråd monstera

Att monstera blivit en av våra mest populära inomhusväxter är enkelt att förstå. Den storbladiga växten är både dekorativ och enkel att sköta om. Här behövs inga gröna fingrar eller avancerade skötselråd för att lyckas. Men som alla andra växter behöver även monstera en del skötsel för att trivas.

 • Ljusbehov
  Mycket solljus men helst inte där den står direkt i den varma eftermiddagssolen. Med andra ord – sol på morgon och förmiddag men skugga under eftermiddagen. Ställ inte växten direkt i fönstret, utan cirka 2-3 meter in i rummet från fönstret. Med lite avstånd till fönstret får växten lagom med både skugga och solljus.
   
 • Värmebehov
  Monsteran trivs mycket bra om den får lite värme, har du golvvärme i huset är detta en optimal plats, annars är temperaturer mellan 18 och 23 grader generellt bra.
   
 • Fukt
  Den vill också gärna ha fukt, du kan med fördel spraya växtens blad med vatten flera gånger om dagen. Ju fuktigare klimat växten står i, desto större blir bladen. Ett tips är att ha en liten sprayflaska bredvid växten så är det enkelt att gå förbi och spraya.
   
 • Vattning
  I övrigt är det bara vanlig vattning som gäller när jorden känns torr. Varannan vecka behövs även växtnäring för den säsong du befinner dig i.

Monstera är en populär grön växt som finns i många olika varianter.

Monstera: Hitta din favorit

Vindusblad

Ta sticklingar och ge bort

Klart att du ska dela med dig av din vackra monstera till dina vänner! Att ta sticklingar från monstera är enkelt. Det du ska göra är att dela monstera, något du enkelt gör då växten får spontana skott. Sära försiktigt på de nya skotten och gräv upp dem. Sedan sätter du helt enkelt ner skottet i en ny kruka och planterar på samma sätt som från början. Monstera växer naturligt sett väldigt spretigt och det är lätt att passa på att dela på växtkropparna allteftersom. Du kan även klippa av en stjälk och ställa i en vas. Med tiden kommer den få mängder av små rötter, då kan du plantera den i en kruka.

Kalatea är också en spännande grön växt. Den är lättskött, vacker att titta på och fin som komplement till Monstera.

Se hur trädgårdsmästaren tar sticklingar i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Utöka din växtsamling med vårt utbud av lättskötta gröna växter.

Bra att veta om monstera

Den vackra tropiska växten Monstera delicosa passar hos de flesta, men det finns en del saker att känna till. Visste du exempelvis att Monstera delicosa växer som en lian och liksom klättrar på andra växter? Även om många vill ha monstera för dess vackra blad kan denna växt också bära frukt, en ätbar frukt som liknar en kotte. När frukten är omogen kan den dock vara giftig. Om frukten blir helt mogen har den en god smak som påminner om banan och ananas.

Rak eller yvig?

Monstera växer som sagt som lianer och de gillar att klättra på andra växter. Om du inte stöttar upp växten med växtpinnar kommer den växa yvigt och få grenar och blad hit och dit. Detta är väldigt vackert och något många gillar. Men om du har ont om plats hemma kan det vara bättre att stötta upp växten så att den växer upprätt. Monstera är flerårig och kan bli väldigt stor. Om du tycker att växten blivit alldeles för stor går det bra att toppklippa den.

Läs mer

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order