Myskmadra – odla din egen

Detta är en väldigt vanlig växt att se i det vilda, speciellt i områden där det är mindre tillgång till sol och gärna väldigt fuktiga områden. Därför är det högst troligt att du har påträffat myskmadra i det vilda, kanske i någon blandskog, i lundar eller i raviner.

Myskmadra – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Galium odoratum
Familj: Måreväxter (Rubiaceae)

Plantera myskmadraplantor

För att förstå var en myskmadra trivs som allra bäst behöver man bara titta på förhållandena som gäller på de platser där den växer i vilt tillstånd. Det är lugna, skuggiga platser som är det myskmadran föredrar utan direkt solljus. Så skugga eller halvskugga är att föredra om du vill plantera den i dina rabatter.

När det gäller jord vill myskmadra stå i jord som är mer eller mindre fuktig hela tiden, samtidigt som den är väldränerad och innehåller mycket näring. Det ska dock sägas att den också trivs bra i magrare jordar, så det finns bra möjligheter att plantera den på flera olika platser.

Det absolut enklaste sättet att odla denna växt är genom att plantera plantor av myskmadra på plats. De sprider sig lätt själv, vilket gör att man inte själv behöver se till att plocka sticklingar eller så fröer, men det går naturligtvis bra att odla upp myskmadra från frön ändå.

Vackert och väldoftande med myskmadra

Denna söta, lilla marktäckare har nog gått de allra flesta förbi. Den är vanligt förekommande i den svenska naturen och inte speciellt populär att plantera i trädgården idag, även om den har en otroligt lång historia bakom sig som en viktig växt, inte enbart för dess doft och smak utan också för de läkande egenskaper som sägs komma från myskmadra.

Idag är läkemedelsdelen kanske inte lika utbredd, men den är fortfarande populär att använda i smaksättning av olika drycker eller recept samtidigt som den passar fint som ett väldoftande element i till exempel doftpåsar eller olika blomsterkombinationer inomhus.

Utseende och växtsätt

Myskmadran är en lågt växande växt som kan bli upp till 30 centimeter hög och som effektivt täcker marken med sina omfattande, lansettliknande blad i en härlig grön färg. Bladen sitter som rosetter på den tunna stjälken och de vackert vita blommorna blommar tidigt under maj och juni.

Myskmadran är en tacksam växt att plantera, för den trivs väl i svenska jordar och sprider sig lätt som en effektiv marktäckare.

myskmadra

Den växer väldigt lätt på flera olika platser, och är egentligen ganska ovanlig som planteringsväxt i trädgårdar, men det finns all anledning till att förändra det. Myskmadra är inte bara en bra marktäckare, det är också en växt som doftar ljuvligt samtidigt som den kan användas som en krydda.

Snabbfakta myskmadra

  • Vanligt förekommande naturligt, växer upp till polcirkeln.
  • Vanligast i mellersta Europa.
  • Används som krydda till exempelvis vin, likörer och teer.
  • Har en ljuvlig doft som passar bra i potpurrier eller doftpåsar.
  • Smaragdgröna blad och små, söta vita blommor.
  • Har använts som medicinalväxt för lugnande, potenshöjande och smärtlindrande effekt.
  • Innehåller kumarin, som används inom bland annat parfymindustrin, som samtidigt är farligt i stora mängder för oss människor. Måttligt intagande är alltså att rekommendera.

Mer växtinspiration och odlingstips

Härligt med kryddor i köket >>
Kryddodling - så lyckas du >>

Du är här:

Teman:

Redskapsset
Sänkt pris

Redskapsset

Längd 38 cm

2990 5490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen