Odla lök: Vilken lök ska jag odla – och hur gör jag?

Runda, avlånga eller upprättväxande. Lök kommer i många former, men är alltid lika delikat och nyttig. Här guidar vi bland olika sorters lök och ger tips för odlingen.

Odla lök: Vilken lök ska jag odla – och hur gör jag?

Människan har odlat lök under lång tid. I Kina började denna grönsak odlas redan för flera tusen år sedan och det finns till och med avbildningar av lök i de egyptiska pyramiderna.  

I Norden odlas lök i en mängd olika varianter – alltifrån luftlök som ger små söta lökar i toppen av ett långt spröt, till jättelök som kan väga uppemot ett kilo.  

Oavsett vilken sort du väljer är lök sprängfylld med vitamin C och en viktig smaksättare i matlagningen.  
Lök går också fint att lagra. Så kallad matlök, såsom gul lök, röd lök, silverlök, schalottenlök och syltlök, kan sparas i rumstemperatur i flera månader – ännu längre i svala och torra utrymmen. Upprättväxande sorter såsom gräslök, salladslök och piplök går fint att frysa, men kan också torkas och användas i exempelvis örtsalt.  

Så odlar du lök

Lök vill ha soligt läge, mullrik genomsläpplig jord och jämn bevattning för att ge stor skörd. Extra näring, gärna genom gödselvatten och lite kalk, gynnar också tillväxten, särskilt för purjolök som är en av de lite kinkigare sorterna. Purjolök växer gärna i sandblandad jord.  

När det gäller odling av matlök är det smidigast att köpa färdig värmebehandlad sättlök som sätts ut i grundgödslad jord när frostrisken är över. Den bör då planteras grunt, med ett avstånd på tio centimeter. Du kan också fröså matlök inomhus i mars-april för senare utplantering. Använd gärna växtbelysning och ställ sådden svalt, omkring 15 grader efter uppkomst.  

När det gället upprättväxande lök som gräslök, purjolök, salladslök och piplök är det bäst att förså dem inomhus under våren. Vissa sorter, som exempelvis purjolök, har lång utvecklingstid och kan sås redan under vårvintern.     

En del lök, till exempel piplök, kan behöva en köldperiod för att gro. Har sådden inte kommit upp inom en månad kan du prova att sätta den i kylskåp under lika lång tid, oftast gror då fröna när de kommer ut i värmen igen. 

Lökar som ger bonus

Odlar du schalottenlök, som har en fin och subtil smak, kan det vara roligt att veta att en enda sättlök kan bilda en knippa på upp till åtta lökar. Det finns även en längre variant på denna lök som heter bananschalottenlök. 
När det gäller vitlök, som planteras under sen höst, omkring två veckor innan tjälen sätter in, ger en enda klyfta en hel ny lök sommaren därpå. 

Dags att skörda 

Matlök är i regel mogen för skörd när blasten lägger sig ned. Skörda dem en torr solig dag och lägg löken att torka i solen i några dagar innan du slutligen tar in dem i rumstemperatur. 

Matlök har ätlig blast, men skörda bara ytterst lite av den om du vill att löken i marken ska fortsätta att växa fullt ut.  

Upprättväxande lök, som till exempel gräslök, purjolök och salladslök, ger mycket lök för liten insats då de ofta är fleråriga. Vissa sorter, som gräslök, kan ofta skördas flera gånger per säsong tills marken fryser. De kan därefter lagras hackade i frysen – redo för matlagningen. 

Gynnar insekter 

Lökarnas blommor innehåller pollen och nektar vilket gynnar vilda bin, blomflugor, fjärilar, honungsbin och andra nyttiga små insekter. Det är därför en god idé att låta åtminstone en liten del av din gräslök, piplök och andra lökar få gå i blom. De blommande lökarna bidrar till att rädda många insekter som nu är hotade – dessutom är de vackra att se på.   

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Jättelök 'Ailsa Craig'
40%

Jättelök 'Ailsa Craig'

2994 4990
Läs mer
Kinesisk gräslök
40%

Kinesisk gräslök

1494 2490
Läs mer
Lök 'Noordhollandse Strogele'
40%

Lök 'Noordhollandse Strogele'

2394 3990
Läs mer
Piplök 'White Lisbon'
40%

Piplök 'White Lisbon'

2394 3990
Läs mer
Purjolök 'Autumn Giant 2'
40%

Purjolök 'Autumn Giant 2'

2994 4990
Läs mer
Röd lök 'Rossa lunga di Firenze'
40%

Röd lök 'Rossa lunga di Firenze'

Flerfärgad

2994 4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen