Olivträd – plantering och skötsel

Olivträd är en städsegrön medelhavsväxt som trivs bäst när det är varmt och soligt. Den behöver sol och ljus året om. Ger du den rätt förutsättningar utgör den ett spännande tillskott i din trädgård, eller varför inte i ett uterum med medelhavsstil?

Olivträd – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Olea europaea
Familj: Syrenväxter; Oleaceae

Olivträd (Olea europaea) har en lång historia, och har varit en symbol för fred, visdom, och överflöd i många kulturer. Det kan leva i hundratals år.

Dessa torktåliga prydnadsträd är populära här i Norden - men mest kända är de där de har sitt ursprung: i Medelhavsområdet. Där odlar man olivträd för deras frukter. Oliverna bearbetas och äts sedan som de är eller blir till exempelvis olivolja. 

Även de olivträd vi planterar här i Sverige får frukter i form av oliver, men bara om de pollineras. Detta kan exempelvis ske genom att du har två olivträd hemma. De behöver även ha uppnått en ålder av minst fem år, och skötas om så att de trivs.

Det är grönt året om, eller rättare sagt silvergrönt då bladverket består av grågröna läderartade blad. Detta gör att trädet har ett stort ljusbehov även vintertid.

Se vårt sortiment av olivträd

Plantera olivträd

Olivträd kan planteras i rabatten men det är vanligare att man har det i kruka för att lättare kunna flytta in det när vintern närmar sig. 

För att trivas som allra bäst bör det placeras i vindskyddat läge i sol-halvskugga. Helst mot en södervägg för att maximera exponeringen för sol och minska risken för frostskador. 

Trädet trivs bäst i väldränerad jord.

Olivträd i kruka

Ett bra alternativ för olivträd är att plantera det i kruka, då kan du enkelt flytta trädet till ett svalt uterum eller en inglasad balkong när frostnätterna närmar sig. På grund av att växten inte tål frost passar det bäst att ha den i kruka. 

Bor du på en plats med milda vintrar kan det förstås gå att täcka och övervintra olivträd utomhus, men trädet bör inte stå kallare än 5 grader och det vill ha sol året om annars tappar det bladen, så att ha det ute året om innebär en del omsorg och olivträd i kruka blir därför ofta det smidigaste planteringsalternativet.

Det är viktigt att krukan är stor nog för att rymma rotens tillväxt, och att den har dräneringshål i botten så att rötterna inte blir ståendes i vatten. Placera krukan på en ljus plats - det bör vara sol större delen av dagen.

Plantera trädet i väldränerad jord.

Så sköter du om ditt olivträd

Olivträd får gärna stå utomhus under sommaren, men bör som sagt flyttas in när det börjar bli kallt ute. Det gillar nämligen värme och tar skada av frost. 

  • Vattning
    Olivträd är torktåliga och bör torka ut mellan vattningarna, men när det väl vattnas ska det vattnas ordentligt. Därefter låter du det torka ut innan du vattnar rikligt igen. Tappar olivträdet blad under sommarhalvåret kan det vara ett tecken på över- eller undervattning. Under vintern kan du vattna mer sällan.
  • Näring
    Tillför långtidsverkande citrusnäring varje gång du vattnar sommartid. På vintern behöver den ingen näring alls. 
  • Beskärning
    Beskär olivträdet regelbundet. Beskärning hjälper till att hålla trädet friskt och du kan även formge kronan enligt önskad stil. Ta bort döda eller sjuka grenar, och grenar som växer inåt stammen. Den bästa tiden att beskära olivträd är vanligtvis på våren (större ingrepp) eller - för mindre ingrepp - hösten när trädet är i vilande fas. Du bör undvika kraftig beskärning under sommaren eftersom detta kan stressa trädet när det är i tillväxtfasen. 

Övervintra olivträd

Olivträd ska övervintras i ett svalt men ljust utrymme. Temperaturen bör vara mellan 5-10 grader. Trädet behöver sol varje dag så det ska stå ljust. Ett uterum kan vara en bra plats om du har tillgång till ett sådant.

Skulle det vara så att trädet inte får tillräckligt med ljus tenderar det att tappa blad, det försöker bevara all energi det kan. Då kan du stötta med växtbelysning. När det sen blir varmt och ljust igen brukar trädet kunna sätta nya skott, även på gammal ved. Är du orolig kan du skrapa bort lite bark för att se om det är grönt under.

Eftersom olivträdet får mindre värme och ljus på vintern än på sommaren kan du också vattna det mer sällan.

Se alla våra citrus- och olivträd

TIPS FRÅN VÅRA EXPERTER

  • Jennie – trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med intresse för trädgårdsdesign och fruktträd. Äppelträd är hennes favorit!
  • Nadja – hortonom, landskapsplanerare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med extra stort intresse för krukväxter, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.

Läs mer

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen