Medelhavsväxter – plantering och skötsel

Medelhavsväxter som olivträd, citrus, fikon och palmer ger oss ett exotiskt och härligt inslag på terrass, uteplats och balkong. Populariteten hos dessa växter har ökat de senaste åren och utbudet har följt med.

Medelhavsväxter – plantering och skötsel

Medelhavsväxter trivs bra i stora krukor och är lätta att placera på balkong och uteplats. Många av dem är lite större och ger en skön grund för din gröna oas. Pelargoner och kryddor som rosmarin och timjan är fina att plantera tillsammans med medelhavsväxter.

Sköt om dina medelhavsväxter så här

 • Ljusbehov och placering
  Medelhavsväxter älskar sol och värme och trivs bra ute i solen under sommaren, de passar bra både på balkong, terrass och i ett uterum. Under vintern behöver de på de allra flesta platser i vårt land tas in, plantera dem i stora krukor i lätt material för att smidigt kunna flytta den in och ut. Placera dem på den ljusaste platsen inomhus. Finns det möjlighet att placera växten i ett svalare utrymme på cirka 10 grader är det utmärkt. 
   
 • Vattning
  Vattna rikligt 3–4 gånger i veckan om vädret är varmt och soligt.
 • Jord
  Plantera i medelhavsjord för bästa resultat, med ett 15 cm tjockt lager lecakulor i botten på krukan.

 • Näring
  Under sommarmånaderna mår växterna bra av extra näring cirka varannan vecka.

Härliga medelhavsväxter

 • Olivträd
  Trädet placeras ljust, helst i full sol. Olivträd tål torka men bör inte torka ut helt, särskilt under fruktsättning är det viktigt att jorden hålls jämnt fuktig. När temperaturen faller under 10 grader bör plantan tas in för övervintring. Bäst mår olivträdet i en ljus och sval placering inomhus, mellan 3-10 grader. Olivträdet är vintergrönt men bladen byts ut var tredje år. När plantan flyttar in är det möjligt att den tappar bladen, eftersom luftfuktigheten ändras. Färska oliver är väldigt beska i smaken och konserveras i saltlake eller olja under lång tid innan man kan äta dem.

 • Citrus
  Det finns olika sorter av citrusväxter och alla är små, städsegröna buskar eller träd med läderartade blad. Blommorna är vita och doftar gott. Frukten är till en början liten och grönaktig och blir aromatiska och gula eller orange som mogen. Frukten mognar inom ett år. För att få den bästa blomningen och mest frukt bör citrusplantan placeras ute från början av juni till september. På varm och vindskyddad plats trivs den bäst. Vattna regelbundet så jorden inte torkar ut helt, gödsla varannan vecka under sommarhalvåret med citrusnäring. Vid mycket regn eller låga temperaturen bör citrusen tas in. Under vintern trivs citrusen i husets ljusaste och svalaste rum. För att få citrusträdet att bära frukt då det står inomhus behöver man hjälpa till med pollineringen. För varsamt en mjuk pensel över ståndarna på en blomma och stryk sedan av pollenet på nästa blommas pistill.

 • Syddracena (Cordyline)
  Syddracena är idealisk för odling i stora krukor när du vill skapa en tropisk eller medelhavsinspirerad balkong eller terrass. Sommartid kan syddracenan planteras ut i rabatten. Vare sig den är i kruka eller rabatt vill den flytta in på hösten för att förvaras svalt men frostfritt. Tål viss uttorkning. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad jord. 

 • Fikon
  Fikon är en buske eller träd som ger en härlig känsla av varmare breddgrader. Fikon har stora, handflikade, lite läderartade blad. Stammarna är grå, släta och något skruvade. Trivs soligt i väldränerad medelhavsjord. Vattnas regelbundet med lätt upptorkning.

 • Protea 'Little Prince'
  Protea ’Little Prince’ är perfekt för dig som vill ha det där lilla extra! Den har vackra, kulformade blommor i mörkrosa till rött som förbluffar de flesta. Perfekt i krukor på altanen! Trivs i sol, i väldränerad, näringsrik och gärna lite sandhaltig jord. Låt torka mellan vattningarna.

 • Väderkvarnspalm
  En palm med hårig stam och stor bladkrona blir ett härligt exotiskt inslag i trädgården och på balkongen. Trachycarpus, eller Chusanpalm som den också kallas, klarar hela 15 minusgrader och kan bli omkring 9 meter hög. Täck växten under den kallaste säsongen eller låta den övervintra i ett förråd eller garage.
   

Se alla våra medelhavsväxter

Mer växtinspirationKanariepalm
50%

Kanariepalm

Ø19 cm, Grön

17950 359:-
Läs mer
Afrikas blå lilja SUMMER LOVE BLUE
50%

Afrikas blå lilja SUMMER LOVE BLUE

Ø17 cm, Blå

14950 299:-
Läs mer

Olivträd

Höjd 80 cm, Grå

199:-
Läs mer

Citron på stam

Ø21 cm, Gul

599:-
Läs mer
Syddracena 'Red star'
50%

Syddracena 'Red star'

Ø17 cm, Röd

9950 199:-
Läs mer
Nyzeeländskt lin 'Amazing Red'
50%

Nyzeeländskt lin 'Amazing Red'

Ø14 cm, Röd

7950 159:-
Läs mer

Skärmlavendel

Ø10,5 cm, Blå

5990
3 för 149:-
Läs mer

Adriafikon 'Bornholms Diamant'

Ø23 cm, Grön

399:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen