Ormbunke – plantering och skötsel

När man nämner ormbunkar så för det för de allra flesta tankarna till de där typiska gröna växterna vi är vana att stöta på i skog och på andra marker här i Sverige. Att det däremot inte finns något som heter ”en ormbunke” är något som man kanske inte vet. Faktum är dock att ormbunkar är en hel division av växter med närmare 9 000 olika arter, så den ena ormbunken du ser i skogen behöver inte alls tillhöra samma art som den nästa du ser.

Ormbunke – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Pteridophyta
Familjer: Divisionen pteridophyta innehåller en rad olika familjer.

Ormbunkar i trädgården eller i hemmet

Ormbunken betraktas tyvärr ofta som ett ogräs, men rätt ormbunkar på rätt plats verkligen kan lyfta estetiken i såväl hemmet som i trädgården till ytterligare en nivå. Ormbunkarnas härliga bladverk kan lyfta in en mystisk och nästan spirituell känsla, som vissa även gärna förknippar med en tidsresa bakåt i tiden – till 1970-talet. Att den dessutom är otrolig tålig är en bonus som man får på köpet när man väljer ormbunke till hemmet eller trädgården. 

Utomhusplantering

För utomhusplantering väljer du enklast art efter planteringsplats, där olika arter trivs bäst på olika ställen i trädgården. Strutbräken och träjon är två populära ormbunkar för utomhusplantering. Eftersom det är en svår uppgift att odla upp ormbunkar från frön så rekommenderar vi hellre att du väljer en färdig planta, som du därefter kan plantera ut i din trädgård.

Placering och plantering

  • Börja med att välja en bra placering för din ormbunke. Inomhus ska det gärna vara ljust och rumstempererat utan direkt sol för att den ska trivas. För utomhusplanteringarna är det en halvskuggig till skuggig och fuktig plats som kanske främst är att föredra, och områden runt exempelvis dammar och rabatter passar perfekt.
  • Utomhus vill ormbunken gärna stå i en näringsrik, mullrik och fuktig jord. Här duger planteringsjord alldeles utmärkt för ändamålet.
  • Gräv upp en plats för din plantering, och tänk på att inte sätta plantorna alltför nära varandra eftersom de gärna tar lite plats. Lämna gärna 50 cm mellan plantorna.
  • Vattna direkt efter planteringen, och håll därefter plantorna jämnt fuktiga – särskilt under sin första växtsäsong.

Skötselråd

För dina utomhusplanterade ormbunkar så beror skötseln givetvis lite på vilken art det är du har i trädgården, men det finns ändå ett par generella råd som är bra att ha med sig för att kunna ge sina ormbunkar de bästa förutsättningarna.

Vattning och gödsling av ormbunkar

I samband med att du planterar ner dina ormbunkar utomhus är det bra om de får rikligt med vatten. Därefter är det viktigt, särskilt under första året, att ormbunken hålls jämnt och konstant fuktig. Vad det gäller gödsel så är det inget avgörande för ormbunken, men om du vill så kan du tillföra lite välbalanserad mulch, till exempel flis, halm och sågspån – som är uppskattat av ormbunken.

För ormbunkarna inomhus så är det en fuktig jord som krävs även där, men plantan kan även må bra av att få torka ut mellan varven också. Duscha gärna bladen med jämna mellanrum för att den ska trivas extra bra. Därtill kan en regelbunden gödning med vanliga blomstergödning främja dess trivsel ännu lite till.

Skydd inför vintern

Eftersom ormbunken kan ta lite tid på sig att etablera sig ordentligt så rekommenderas du att skydda den under sin första övervintring. Detta gör du enklast genom att täcka plantorna med säckväv, löv eller ris.

Beskäring av ormbunke

Det är inte nödvändigt att beskära ormbunken något, men under vårkanten kan du däremot putsa växten lite och ta bort det som har vissnat.

Inte en, utan tusentals arter

Att försöka förstå vidden av hur många familjer och släkten det finns av ormbunkar är nog svårt, särskilt eftersom vi växer upp med tanken på att ”en ormbunke är en ormbunke”. Vi stöter oftast på den i skogsmarken, och alla barn har troligen vid minst ett tillfälle kikat lite extra noggrant under busken för att se om det fanns en orm eller två gömd därunder, vilket är helt logiskt i ett barns perspektiv med tanke på dess namn.

Här i Sverige har vi runt 40 olika arter – varav vissa odlas som prydnadsväxter, och andra förekommer vilt. Vi har exempelvis stensöta, som är en av de få arter vi har i Sverige som övervintrar med gröna blad, och så har vi den storväxta örnbräken som på sina håll kan nå en höjd om 2,5 meter. Därtill räknas även träjon, safsa och klotgräs som några av de vanligaste sorterna här i landet, med sina olika uttryck och växtsätt.

ormbunke blad

I Sverige har vi, som tidigare nämnt, endast 40 olika arter, och vanligast är stensöta, örnbräken och träjon som alla tre har olika egenskaper, storlekar, utseenden och växtsätt. En del av arterna odlas som prydnadsväxt, och andra har en bakgrund inom folkmedicinen där man ansåg att de kunde vara behjälpliga mot exempelvis inälvsmask och binnikemask.

Fakta ormbunkar

  • Sägs att uppkommit för c:a 400 miljoner år sedan.
  • Finns 9 000 olika arter av ormbunkar, varav vi i Sverige har 40 av dessa.
  • Ordet ”orm” i växtens namn betydde ursprungligen ”mask”, något som kopplas till att man förr använde sig av ormbunkar som maskmedel.
  • Fortplantar sig med hjälp av vatten.
  • Ormbunkens blad är stora och uppdelade i såväl primära som sekundära flikar.
  • I tropiska delar av världen finns även ormbunkar i trädform som kan bli hela 30 meter höga.

Mer om gröna växter

Råd till dina inomhusväxter >> 
Råd för dina utomhusväxter under vår och sommar >>

Du är här:

Teman:

Spjutbräken 'Green Lady'

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen