Därför ska du plantera på hösten

När hösten är på väg och nätterna blir kallare är det lätt att tro att odlingssäsongen är över – inget kunde vara mer fel, hösten är nämligen en perfekt tid om du vill plantera nytt. Perenner, buskar, träd, ja till och med fröer kan med fördel komma i jorden nu och få ett försprång till våren.

Därför ska du plantera på hösten

Tidigt på hösten när jorden fortfarande är varm är det lätt för nya plantor att etablera sig. Höstregn och ökad luftfuktighet hjälper till och du slipper springa med vattenkannan lika ofta som vid vår- och sommarplantering, grävandet blir också mindre ansträngande när jorden är fuktig.

Som om det inte vore nog är denna period också en utmärkt tid att dela dina plantor eller flytta dem, då växterna är på väg in i dvala och växtsaften sjunker ned i rötterna är de inte lika känsliga som under sommaren. 

Dags att plantera träd och buskar

De flesta träd, buskar och barrträd kan planteras eller flyttas under tidig höst. Lövfällande träd kan till och med grävas ner ända fram till tjälen. Men det finns undantag, en del vintergröna och exotiska växter bör istället planteras om våren för att få en varm mjukstart, det gäller bland annat avenbok, bok, hagtorn, pil, björk, katsura, lagerhägg och magnolior. Även växter som är på gränsen till att klara av din växtzon kan vara bättre att plantera på våren.

Höstplantering av perenner

Perenner och rosor mår generellt bra av höstplantering, de brukar finnas på rea i butikerna på hösten och trots att de då ofta ser lite oansenliga ut blir de till vackra blommande plantor eller grönsaker året därpå. Hösten är med andra ord en utmärkt tid att fylla på med grönska i trädgården. 

Dela och flytta perenner

Befintliga perenner kan gärna delas på hösten, enklast görs det med en vass spade. Många plantor såsom till exempel kärleksört mår bra av detta då rotsystemet annars kan växa sig så stort att mittendelen dör, den får helt enkelt inte den näring och det vatten den behöver på grund av att detta tas upp av de yttre rötterna. 

Nya delar kan lätt planteras om på andra ställen och blommar i de flesta fall nästföljande år. Det finns dock vissa växter, exempelvis pioner, som kan ta ett par år på sig att blomma igen, men det är bara att rusta sig med tålamod och vänta. Växter som utan problem kan delas är till exempel silverarv, nävor, daglilja, röllika och pioner.

Vill du flytta dina perenner utan att dela dem går det också bra att göra nu, men se till att göra flytten i god tid innan tjälen sätter in så att rötterna hinner etablera sig. 

Höstplantering av grönsaker

Mycket av det du kunde så under tidig vår går även att så under sensommar och tidig höst, exempelvis sallad, spenat, mangold, dill samt asiatiska grönsaker som Pak Choi och Tat Soi. Det som bör undvikas är sådant som har för lång utvecklingstid eller är känsligt för frost.

Plantera vårblommande blomsterlök

De blomsterlökar som ska blomma till våren planteras under hösten ock kallas höstlökar, det gäller till exempel tulpaner, scilla, krokus, påsk- och pingstliljor samt tazetter. Lökarna sätts på ett djup motsvarande 2–3 gånger lökens storlek. Plantera gärna många i grupp för största effekt.

Läs också
Plantera blomsterlök på hösten

Höstplantering av vitlök

Höstplantering av vitlök kan vara lite knepig, klyftorna ska nämligen i jorden ett par veckor innan första frost. Ibland går det att pricka in alldeles precis, men ofta lyckas man sätta dem lite för tidigt, då riskerar de att börja växa innan våren och blasten kan frysa vilket kan leda till ruttnande klyftor.

Välj de största och finaste klyftorna och tryck ner dem fem centimeter med rotändan nedåt, se också till att gödsla och vattna ordentligt så kan du fläta vackra vitlöksflätor påföljande sommar.

Läs också
Vitlök – odla din egen

Njut på våren!

Genom att plantera under hösten blir det mindre att göra på våren, plantorna får dessutom en tidig start vilket gör att de kommer att blomma mer och ge mer frukt redan under första året. Så satsa på planteringen i höst, det vinner du både tid och arbete på!


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd


Teman:

Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 140-160 cm, Grön

549:-
Läs mer
Sockertoppsgran (Vitgran) 'Sander's Blue'
Medlem 20%

Sockertoppsgran (Vitgran) 'Sander's Blue'

Ø17 cm, Grön

199:-
Läs mer

Lövräfsa Prima Fiskars

Längd 183 cm

379:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen