Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Plantera i höst, njut till våren

Plantera i höst, njut till våren

Hösten är en perfekt tid att förbereda trädgården för nästa vår. Det är nu du ska plantera nya fleråriga plantor, sätta blomsterlökar till nästa vår och ”möblera om” de befintliga trädgårdsväxterna. Du kan plantera så länge det går att få ned spaden i jorden!

Dags att gräva!

Under höstmånaderna september och oktober börjar trädgården så smått att förbereda sig på att gå i dvala. Växtsaften sjunker med tiden ned i rötterna och plantorna börjar tappa blad. Innan det händer ser många träd och buskar ut som rena eldhav av gyllene färger. De vintergröna växterna behåller däremot sina djupa, gröna färger och skapar en vacker kontrast till bladväxternas höstfärger.

I takt med att växterna börjar vissna ökar möjligheterna att jobba i trädgården. Nu kan du gräva upp, flytta, plantera nytt och på det hela taget göra nästan vad du vill med växterna, eftersom de inte längre är gröna fabriker som ska hålla igång förångning och tillväxt.

Buskar och träd

Hösten är den bästa planteringstiden för vintergröna buskar, lövfällande buskar och träd. Men kom ihåg – det gäller innan kylan kommer! Jorden är fortfarande så varm att rotutvecklingen snabbt kommer igång. Därför lyckas du lättare med att plantera på sensommaren/hösten än på våren. Samtidigt är det mer nederbörd på hösten, vilket gör att det inte är nödvändigt att vattna, förutom när du planterar. Hösten är också rätt tillfälle att flytta större buskar och träd. Ta bort blad under träd och fruktträd som blivit angripna av insekter och svampsjukdomar. Då blir du av med larver, övervintrande ägg och svampsporer som annars går till angrepp nästa sommar. Det bästa är att bränna bladen, men det går även att köra dem till en återvinningsstation eller förbränningsanläggning för att få trädgårdsavfallet bränt så att skadedjur försvinner. Du kan även göra din egen blomjord med kompost.

Fruktträd och bärbuskar

Skörda de sista äpplena och lagra dem på en sval och luftig plats. Fruktträd och bärbuskar kan du i huvudsak lämna i fred, men bind gärna upp bärbuskarna på spaljéer. Ge dem samtidigt lite kompost runt fötterna.

Blomsterlök

I september och oktober planterar du nästa vårs blomsterlök. Det är viktigt att lökarna får ett bra rotnät innan vintern sätter in. Det är också en god idé att gödsla lökarna under hösten, så att de får lite näring till nästa vårs blomning. Du bör sprida lite gödsel över de områden där du ska plantera eller redan har planterat ny lök. De sista vårlökarna ska planteras innan det blir tjäle i marken. De kommer att blomma något senare än lökarna du planterade i augusti/september, men bättre sent än aldrig.

Köksträdgården

Lägg kompost i bäddarna och avsluta med ett brunt jordtäcke av vissna blad, så att mikroorganismerna kan få goda arbetsvillkor trots regn och kyla. Om du vill kunna hämta in lite grönt från köksträdgården tidigt till våren flyttar du in lite persilja, gräslök och andra kryddörter i växthuset eller vinterträdgården när frosten närmar sig. Övervintrande grönsaker täcks över mot kommande frost.

Gräsmattan

  • När gräsmattan klipps för sista gången i år (oktober), bör du öka klipphöjden något så att den kan övervintra med ganska långa grässtrån. Det gör också att mossan får sämre växtvillkor under vintern. 4 cm klipphöjd är lagom.
  • Innan vintern kommer bör du kratta gräsmattan och avlägsna mossa. Då blir du samtidigt av med fallfrukt och döda blad, så att de inte ligger och ruttnar. Det du krattar bort lägger du i komposten eller mellan buskar och perenner.
  • När det gäller kalkning av gräsmattan bör du göra det var tredje till fjärde höst. Kalken tränger ned i marken i takt med att nederbörden sjunker ned genom jordlagren och förbättrar växtförhållandena för gräset samtidigt som den försvagar mossa.
  • Om gräsmattan är lerig tillsätter du ett lager sand.

Balkong – ett grönt uterum!

Balkongen gör du om till ett grönt uterum med snygga vintergröna buskar i krukor och balkonglådor. Kombinera med ljung och prydnadskål som ger färgbrytningar till de vintergröna buskarna.

Läs mer

Förläng sommaren i trädgården >>
Plantera blomsterlök på hösten >>
Gör höstfint på balkong, altan och vid entré >>

 

Tuja 'Brabant'
red
Köp flerspara mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 140-160 cm, Grön

549:-
Läs mer

Japansk ädelcypress 'Lycopodioides'

Ø17 cm, Grön

179:-
Läs mer

Sockertoppsgran (Vitgran) 'Sander's Blue'

Ø17 cm, Grön

179:-
Läs mer

Lövräfsa Prima Fiskars

Längd 183 cm

329:-
Läs mer

Lövräfsa Xact 540 mm Fiskars

Längd 176 cm

399:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen