Plommon – odla dina egna

Plommon – odla dina egna

Något som många inte känner till är att plommon faktiskt inte är en växt som är helt och hållet skapad av människan. Det var däremot flera tusen år sedan som den skapades i Asien för att därefter spridas vidare till övriga världsdelar.

Vetenskapligt namn (Latin): Prunus domestica
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Att odla plommon

Det är inga svårigheter att plantera ett plommonträd, så länge du bara har hittat rätt sort för just din trädgård och det klimat som du kan erbjuda där. 

Det viktiga att tänka på inför en plantering är att välja rätt plats redan från början, så att du inte behöver flytta på ditt plommonträd framöver. Med rätt förutsättningar från början, kommer du att få ett träd som ger dig härlig skörd i många år framöver och som dessutom inte behöver någon större kraftansträngning från din sida för att överleva och trivas. Ge den istället tid och omtanke inför och under själva planteringen så är halva jobbet redan gjort. Därefter handlar det mest om att hålla lite koll på tillväxten, och att beskära trädet med jämna mellanrum.

Plantera plommonträd

 • Plommonträdet kan egentligen planteras närsom helst på året, givet att det inte är tjäle i marken. Det är dock fördelaktigt är att plantera under sensommaren eller hösten, eftersom det är både lagom varmt och lagom med nederbörd.
 • Förbered en plats i trädgården där du redan har en lucker och väldränerad matjord. Jorden får gärna innehålla lite sand och sten. 
 • Regeln är att du endast ska använda dig av planteringsjord i jordförbättringssyfte, och då ska den blandas ut med den den befintliga jorden på platsen.
 • Platsen ska även kunna erbjuda vindskydd och ett öppet solläge för ditt plommonträd, samt en god dränering så att trädet inte riskerar att bli ståendes i vatten under någon längre tid.

Rätt mått på gropen

 • Gropen ska vara både djup och bred, så att plommonträdet får en bra möjlighet att slå både breda och djupa rötter. Om du har en väldigt hård jord kan du behöva gräva upp ännu lite bredare och djupare.
 • Sikta på att gräva upp en grop som ska vara runt 50 cm djup, med en diameter på runt 1,5 – 2 meter.
 • Om du har en plats med naturlig lutning i trädgården är det ultimat för dräneringens skull, men annars kan du med fördel göra en liten förhöjning som du sedan planterar trädet i.
 • När du sätter ner plantan i jorden kan du försöka breda ut rötterna så gott du kan. 
 • Sätt en stör intill trädet, detta ger välbehövligt stöd under uppväxtfasen.

Kom ihåg att vattna!

 • Vattna ordentligt innan du fyller på med jord igen. Blanda då ut den befintliga jorden på platsen med en väldränerad och lucker matjord. Tryck till jorden lätt, men trampa inte då detta ger en för hård packning.
 • Efter planteringen kan du hålla lite koll på om trädet behöver vattnas igen eller inte. Om du planterar ut under våren så är det särskilt viktigt att du vattnar om det skulle bli längre perioder utan regn.
 • Antingen ber du oss om hjälp med att beskära trädet direkt hos oss på Plantagen, eller så gör du det själv direkt efter planteringen. Beskäringen måste ske innan dess att trädet har hunnit rota sig på platsen.

Skötselråd och beskärning av plommonträd

Plommonträdet mår bra av att beskäras, men hur och när beskäringen ska ske beror lite på vad det är du vill få för resultat. För att minska trädets storlek utan att få vattenskott kan du beskära runt augusti månad, medan en beskärning sent på våren istället främjar skottillväxt på ditt nyplanterade träd. Under beskäringen är det viktigt att det är torrt ute, så att inga svampsporer tar sig ner i de nya snittytorna som skapas.

Gödsling och vattning

Under plommonträdets första levnadsår behöver det i regel ingen tillförsel av näring. Skulle tillväxten däremot gå mycket trögt kan du lägga på någon form av gödsel ovanpå jorden, så som kompost eller komposterad kogödsel. Även pelleterad hönsgödsel går bra, bara du använder det med försiktighet – eftersom det är så pass kraftfullt. Risken med för mycket gödsling är nämligen att ditt plommonträd blir överfrodigt, och då får det svårt att sluta växa inför höstkanten, något som är nödvändigt för att trädet ska bli vinterhärdigt.

Du vet att ditt träd växer som det ska om det har en tillväxt på runt 50-60 cm per år under sina första levnadsår. Om det endast når en tillväxt på 10-20 cm så kan du behöva gödsla trädet, och skulle det växa mindre än detta så är det något som är fel med trädet. Plommonträdet behöver vattnas under torra perioder, något som är särskilt viktigt under första levnadsåret. Det behöver runt en hink vatten per vecka under sommaren, om det inte regnar. Du kan däremot upphöra med vattningen från mitten av augusti, om det inte skulle råda någon extrem torka.

plommon blommor

Plommon idag

Idag är plommonet en av de allra mest uppskattade frukterna i Östeuropa, och plommonträdet odlas i flera olika sorter och varianter. Den tillhör även samma familj som äpplet, päronet och körsbäret. Plommonträdet är vanligt förekommande hos biodlare, eftersom det ger bra med både nektar och pollen. Därtill så ger det ju dessutom denna härliga frukt som kan ätas såväl färsk som kokad till kompott, i syltform eller torkad, som katrinplommon.

Utöver att trädet är populärt bland biodlare så är det fortfarande inte alltför vanligt att vi planterar plommonträd i våra trädgårdar idag, vilket är ganska märkligt - för med rätt sorts plommonträd för platsen så har du ett träd, lika enkelt som vilket fruktträd som helst, som dessutom ger härlig utdelning av sin söta och saftiga frukt.

Snabbfakta plommon

 • Plommon är helt skapat av människan, och fanns inte naturligt i naturen.
 • Trädet blir ganska lågt, och liknar ibland mer en buske än ett träd.
 • Blommar med väldigt vackra blomster under april och maj.
 • Populärt träd bland biodlare.
 • Härdigt upp till växtzon 5-6, beroende på art och förutsättningar.

Mer för fruktfantasten

Lyckas med din beskärning >>
Välj rätt gödning till dina växter med hjälp av vår nåringsguide >>
Ta del av våra råd för att lyckas med fruktträd >>

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen