Plommon – odla dina egna

Något som många inte känner till är att plommon är en växt som är helt och hållet skapad av människan. Det var däremot flera tusen år sedan som den skapades i Asien för att därefter spridas vidare till övriga världsdelar.

Plommon – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Prunus domestica
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Plommon - Vilken sort ska jag välja?

Plommon 'Opal'

Populär och självfertil. Medelstarkt växtsätt. Ger riklig skörd av medel-stora, rödvioletta mycket saftiga, söta och goda frukter. Tidigbärande. Trivs i väldränerad, kalk- och näringsrik jord. Växtzon 4.

Plommon 'Victoria'

Omtyckt, svagvuxet träd, självfertil med riklig skörd. Frukten är stor, gulröd med violett vaxöverdrag och gult saftigt fruktkött med söt smak. Måste kartgallras. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Växtzon 3.

Plommon 'Jubileum'

Starkväxande svensk sort med stora, rödvioletta frukter: fasta, saftiga med sötsyrlig smak. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Delvis självfertil, pollineras av bl.a. 'Opal' och 'Victoria'. Växtzon 3.

Plommon 'Reine Claude d'Oullins'

Starkväxande träd med rik skörd av stora, runda gula plommon. Sötsyrliga med fin arom. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Självfertil, men får rikligare skörd samplanterad med bl.a. 'Czar' och 'Jubileum'. Växtzon 4.

Plommon 'Hauszwetsche'

Starkväxande, upprätt, rundat träd med vita blommor i maj och sedan små, ovala, mörkblå frukter redo att skördas under hösten. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Självfertil. Växtzon 4.

Att odla plommon

Det är inga svårigheter att plantera ett plommonträd, så länge du hittar rätt sort för just din trädgård och det klimat som erbjuds där. Tänk på att alla sorter trivs på en varm, solig plats i väldränerad, näringsrik jord. Kartgallra vid allt för stor fruktsättning, för god kvalitet och storlek på plommonen.  

Det viktiga inför en plantering är att välja rätt plats redan från början, så att du inte behöver flytta på ditt plommonträd framöver. Med rätt förutsättningar från början kommer du att få ett träd som ger dig härlig skörd i många år framöver och som dessutom inte behöver någon större kraftansträngning från din sida för att överleva och trivas. Ge den istället tid och omtanke inför och under själva planteringen så är halva jobbet redan gjort. Därefter handlar det mest om att hålla lite koll på tillväxten, och att beskära trädet med jämna mellanrum.

Plantera plommonträd

Plommonträdet kan egentligen planteras närsom helst på året, givet att det inte är tjäle i marken. Det är dock fördelaktigt att plantera under sensommaren eller hösten eftersom det då är både lagom varmt och lagom med nederbörd.

Välj ut en lämplig plats

Plommonträdet bör planteras på en solig plats. Platsen ska även erbjuda vindskydd. Trädet inte bör bli ståendes i vatten under någon längre tid så platsen bör vara väldränerad. Om du har en plats med naturlig lutning i trädgården är det ultimat för dräneringens skull, men annars kan du med fördel göra en liten förhöjning som du sedan planterar trädet i.

Välj en plats i trädgården där du redan har en lucker matjord. Jorden får gärna innehålla lite sand och sten. Regeln är att du endast ska använda dig av planteringsjord i jordförbättringssyfte, och då ska den blandas ut med den befintliga jorden på platsen.

Checklista - plantera plommonträd steg för steg

 • Gräv en grop: Börja med att gräva en grop. Den bör vara runt 50 cm djup, med en diameter omkring 1,5-2 meter. Detta för att plommonträdet ska ges möjlighet att slå både breda och djupa rötter. Om du har en väldigt hård jord kan du behöva gräva upp ännu lite bredare och djupare.
 • Bred ut rötterna: När du sätter ner plantan i jorden kan du försöka breda ut rötterna så gott du kan. 
 • Ge plommonträdet stöd: Sätt en stör intill trädet, detta ger välbehövligt stöd under uppväxtfasen.
 • Kom ihåg att vattna: Vattna ordentligt innan du fyller på med jord igen.
 • Fyll upp med jord: Blanda ut den befintliga jorden på platsen med en väldränerad och lucker matjord. Tryck till jorden lätt, men trampa inte då detta ger en för hård packning.
 • Kontrollera fukten i jorden: Efter planteringen kan du hålla lite koll på om trädet behöver vattnas igen eller inte. Om du planterar ut under våren är det extra viktigt att du vattnar om det skulle bli längre perioder utan regn.
 • Beskär genast: Antingen ber du oss på Plantagen om hjälp med att beskära trädet direkt på plats, eller så gör du det själv direkt efter planteringen. Beskäringen måste ske innan dess att trädet har hunnit rota sig på platsen.

Skötselråd och beskärning av plommonträd

Plommonträdet mår bra av att beskäras, men hur och när beskäringen ska ske beror lite på vad det är du vill få för resultat. För att minska trädets storlek utan att få vattenskott kan du beskära runt augusti månad, medan en beskärning sent på våren istället främjar skottillväxt på ditt nyplanterade träd.

Under beskäringen är det viktigt att det är torrt ute, så att inga svampsporer tar sig ner i de nya snittytorna som skapas.

Gödsling och vattning

Under plommonträdets första levnadsår behövs det i regel ingen tillförsel av näring. Skulle tillväxten däremot gå mycket trögt kan du lägga på någon form av gödsel ovanpå jorden, så som kompost eller komposterad kogödsel. Även pelleterad hönsgödsel går bra, bara du använder det med försiktighet – eftersom det är så pass kraftfullt.

Risken med för mycket gödsling är nämligen att ditt plommonträd blir överfrodigt, och då får det svårt att sluta växa inför höstkanten, något som är nödvändigt för att trädet ska bli vinterhärdigt.

Du vet att ditt träd växer som det ska om det har en tillväxt på runt 50-60 centimeter per år under sina första levnadsår. Om det endast når en tillväxt på 10-20 centimeter kan du behöva gödsla trädet, och skulle det växa mindre än så är det något som är fel med trädet.

Plommonträdet behöver vattnas under torra perioder, något som är särskilt viktigt under första levnadsåret. Det behöver ungefär en hink vatten per vecka under sommaren, om det inte regnar. Du kan däremot upphöra med vattningen från mitten av augusti, förutsatt att det inte råder extrem torka.

För att trädet ska bära frukt behöver det pollineras. Det kan antingen vara självfertilt och därmed pollinera sig självt, eller så krävs det en matchande sort. Du kan läsa om vilka sorters plommonträd som pollinerar varandra i vårt pollineringsschema.

plommon blommor

Plommon idag

Idag är plommonet en av de allra mest uppskattade frukterna i Östeuropa, och plommonträdet odlas i flera olika sorter och varianter. Plommonet tillhör samma familj som äpplet, päronet och körsbäret.

Plommonträdet är vanligt förekommande hos biodlare eftersom det ger gott om nektar och pollen. Därtill så ger det ju dessutom denna härliga frukt som kan ätas såväl färsk som kokad till kompott, i syltform eller torkad såsom exempelvis katrinplommon.

Utöver att trädet är populärt bland biodlare är det fortfarande inte alltför vanligt att vi planterar plommonträd i våra trädgårdar, vilket är ganska märkligt - för med rätt sorts plommonträd för platsen så har du ett träd, lika enkelt som vilket fruktträd som helst, som dessutom ger härlig utdelning av sin söta och saftiga frukt.

Snabbfakta plommon

 • Plommon är helt skapat av människan, och fanns inte naturligt i naturen.
 • Trädet blir ganska lågt, och liknar ibland mer en buske än ett träd.
 • Blommar med väldigt vackra blomster under april och maj.
 • Populärt träd bland biodlare.
 • Härdigt upp till växtzon 5-6, beroende på art och förutsättningar.

Mer för fruktfantasten

Lyckas med din beskärning >>
Välj rätt gödning till dina växter med hjälp av vår nåringsguide >>
Ta del av våra råd för att lyckas med fruktträd >>

Du är här:


Plommon 'Victoria' E P.cer

Höjd 150-200 cm, Röd

799:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen