Så binder du en midsommarkrans i fyra enkla steg

När sommaren är på intåg, midsommar närmar sig och alla ängar och trädgårdar står i blom kliar det säkert i fingrarna över att få binda en härlig blomsterkrans. Här följer en liten guide på hur du binder din sommarkrans för att pryda huvudet eller hänga upp kransen som blomsterarrangemang på dörren eller väggen.

Så binder du en midsommarkrans i fyra enkla steg

Kransvänliga blommor

Sommaren är full av färggranna blommor att välja att ha i kransen. Tänk på när du väljer ut blommor om de till exempel är enkla att binda, om blommorna lätt faller av och hur de ser ut som torkade. En krans kan nämligen vara jättevacker att spara och låta torka.

Tips på blommor till kransen

Välj och vraka bland sommarens blommande skönheter. Det kan vara snyggt att kombinera köpta blommor med sorter du plockar direkt från ängshagen. Dessa blommor blir perfekta i blomsterkransen på midsommarfesten.

 • Blåklint
 • Prästkrage
 • Nejlikor
 • Rosor
 • Krysantemum
 • Rödklöver
 • Midsommarblomster
 • Blåklocka
 • Åkervinda

Glöm inte det gröna

En blomsterkrans blir fulländad om du binder in lite gröna detaljer och växter också. Det lyfter hela kransen och även blommornas färger.

 • Sädesax
  Lite torrt i kransen kan också vara fint. Fäst sädesax som till exempel vete eller havre i kransen, det ger en fin kontrast.
   
 • Brudslöja i vitt och grönt
  Små vita blommor som blommar länge. Med sina gröna stjälkar gifter de sig utmärkt med andra blommor.
   
 • Murgröna
  De små fina bladen och de lättbundna stjälkarna gör sig utmärkta i blomkransen.
   
 • Eukalyptus eller lagerblad
  Bind en krans med eukalyptusblad eller lagerblad i sig. Lagerbladskvistar var vanlig att ha som krans i håret under romartiden.

Så binder du en blomsterkrans

När du binder en krans bör du använda material som gör att blommorna inte spretar eller faller ur. Tänk på att du kanske ska dansa och ha på dig kransen hela dagen.

 1. Använd en stomme
  Låt kransen ha en stomme. Det kan vara grov ståltråd eller en stabil och robust gren som går lätt att böja utan att gå sönder. I ena änden virar och fäster du en tunnare ståltråd som du använder när du sedan binder kransen.
 2. Välj blommor och grönt och klipp små buketter
  Det är nu dags att välja blommor och grönska till kransen. Klipp buketter av alla blommor så att du kan ta och fördela allting bättre medan du binder. Stjälkarna bör vara ca 5 cm långa. Bind gärna buketterna med myrtentråd först.
 3. Låt färger gå igen
  Det är fint att låta blommor och färger gå igen med jämna mellanrum istället för att ha en sort på bara ett ställe. Lägg valda blommor omlott – åt höger och åt vänster och bind med den tunna ståltråden.
 4. Bind utifrån och in
  När du binder kransen, var noga att binda utifrån och in. Se till att du virar snyggt så att ståltråden är jämnt fördelad ut längs med hela kransen.
 5. Prova och bind ihop
  Prova kransen på huvudet som ska bära den så att du vet när det är dags att binda ihop ändarna. Gör detta med tunn ståltråd. En del väljer även att fästa ett sidenband vid vardera ände för att knyta en rosett bak på huvudet.

Den magiska blomsterkransen – så underhåller du den

Visst är det något magiskt med en blomsterkrans? Denna känsla ska hålla hela dagen och hela kvällen och gärna några dagar senare också. För att undvika att blommorna vissnar så kan du spruta lite vatten på kransen med jämna mellanrum samt förvara den på en sval plats när den inte används.

Mer sommarinspiration

Läs mer om blomstrande festdukningar här >> 
Duka med blommor på sommarens fester >>Uppbindningstråd

Längd 8 m, Grön

4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen