Så binder du en midsommarkrans i fyra enkla steg
När sommaren är på intåg, midsommar närmar sig och alla ängar och trädgårdar står i blom kliar det säkert i fingrarna över att få binda en härlig blomsterkrans. Här följer en liten guide på hur du binder din sommarkrans för att pryda huvudet eller hänga upp kransen som blomsterarrangemang på dörren eller väggen.
Kransvänliga blommor
Sommaren är full av färggranna blommor att välja att ha i kransen. Tänk på när du väljer ut blommor om de till exempel är enkla att binda, om blommorna lätt faller av och hur de ser ut som torkade. En krans kan nämligen vara jättevacker att spara och låta torka.
Tips på blommor till kransen
Välj och vraka bland sommarens blommande skönheter. Det kan vara snyggt att kombinera köpta blommor med sorter du plockar direkt från ängshagen. Dessa blommor blir perfekta i blomsterkransen på midsommarfesten.
- Blåklint
- Prästkrage
- Nejlikor
- Rosor
- Krysantemum
- Rödklöver
- Midsommarblomster
- Blåklocka
- Åkervinda
Glöm inte det gröna
En blomsterkrans blir fulländad om du binder in lite gröna detaljer och växter också. Det lyfter hela kransen och även blommornas färger.
- Sädesax
Lite torrt i kransen kan också vara fint. Fäst sädesax som till exempel vete eller havre i kransen, det ger en fin kontrast.
- Brudslöja i vitt och grönt
Små vita blommor som blommar länge. Med sina gröna stjälkar gifter de sig utmärkt med andra blommor.
- Murgröna
De små fina bladen och de lättbundna stjälkarna gör sig utmärkta i blomkransen.
- Eukalyptus eller lagerblad
Bind en krans med eukalyptusblad eller lagerblad i sig. Lagerbladskvistar var vanlig att ha som krans i håret under romartiden.
Så binder du en blomsterkrans
När du binder en krans bör du använda material som gör att blommorna inte spretar eller faller ur. Tänk på att du kanske ska dansa och ha på dig kransen hela dagen.
- Använd en stomme
Låt kransen ha en stomme. Det kan vara grov ståltråd eller en stabil och robust gren som går lätt att böja utan att gå sönder. I ena änden virar och fäster du en tunnare ståltråd som du använder när du sedan binder kransen. - Välj blommor och grönt och klipp små buketter
Det är nu dags att välja blommor och grönska till kransen. Klipp buketter av alla blommor så att du kan ta och fördela allting bättre medan du binder. Stjälkarna bör vara ca 5 cm långa. Bind gärna buketterna med myrtentråd först. - Låt färger gå igen
Det är fint att låta blommor och färger gå igen med jämna mellanrum istället för att ha en sort på bara ett ställe. Lägg valda blommor omlott – åt höger och åt vänster och bind med den tunna ståltråden. - Bind utifrån och in
När du binder kransen, var noga att binda utifrån och in. Se till att du virar snyggt så att ståltråden är jämnt fördelad ut längs med hela kransen. - Prova och bind ihop
Prova kransen på huvudet som ska bära den så att du vet när det är dags att binda ihop ändarna. Gör detta med tunn ståltråd. En del väljer även att fästa ett sidenband vid vardera ände för att knyta en rosett bak på huvudet.
Den magiska blomsterkransen – så underhåller du den
Visst är det något magiskt med en blomsterkrans? Denna känsla ska hålla hela dagen och hela kvällen och gärna några dagar senare också. För att undvika att blommorna vissnar så kan du spruta lite vatten på kransen med jämna mellanrum samt förvara den på en sval plats när den inte används.
Mer sommarinspiration
Läs mer om blomstrande festdukningar här >>
Duka med blommor på sommarens fester >>