Silverpäron - plantering och skötsel

Silverpäronet (Pyrus salicifolia) är en elegant prydnadsväxt med glänsande silverfärgade blad och vackra blommor. Detta prydnadsträd tillför medelhavskänsla i trädgården och kallas ibland för Nordens olivträd.

Silverpäron - plantering och skötsel

Vetenskapligt Namn (Latin): Pyrus salicifolia
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Med sina glänsande silverfärgade, lätt ludna blad, och sina förtjusande blommor, är silverpäronet ett roligt bryt i trädgården eller på uteplatsen. Prydnadsträdet påminner lite om ett olivträd och kallas därför ibland för Nordens olivträd. För dig som är ute efter medelhavskänsla i trädgården kan det således vara ett passande alternativ (eftersom det är betydligt mer härdigt än ett olivträd).

Trädet har en ganska långsam tillväxt. Det ympas från vildpäronträd, och kan antingen bli väldigt högt eller bibehålla en relativt låg stagnerad växthöjd beroende på om det är topp- eller bottenympat.

Skötselråd för silverpäron

 • Vattna: Silverpäronet är torktåligt, men vattna gärna om det uppstår längre torrperioder.
 • Beskärning: Beskärning är fördelaktig för att forma växten och främja en hälsosam tillväxt. Ta bort döda eller skadade grenar för att ge plats åt nya skott. 
 • Landskapsdesign. Du kan formklippa silverpäron, exempelvis som en kub eller en boll.
 • Gödsel: Ge silverpäronet lämplig gödning under växtsäsongen för att främja blomning och tillväxt. Det mår bäst av trädgårdsgödsel eller kogödsel på vårkanten.
 • Kyla: Silverpäronet är relativt tåligt mot kyla, men unga plantor kan vara känsliga för frost. Täck dem vid behov under kalla nätter för att skydda dem från frostskador.

Plantering

Silverpäronet trivs utmärkt i trädgårdar upp till zon 4. Det går även att odla i kruka, förutsatt att krukan är stor nog.

För att odla silverpäron i trädgården bör jorden vara väldränerad och kalkrik. Se till att plantera silverpäronet på en plats där det får tillräckligt med solsken för att blomma och trivas.

 1. Gräv en fyrkantig grop som är något djupare än rotsystemet på silverpäronet, och drygt en halvmeter i diameter.
 2. Fyll på med ett lager jord i botten av gropen, så att trädet får ny, fräsch jord undertill. Blanda gärna ned lite av den jord som redan finns där, då den jorden ett rikt mikroliv som stärker trädet för den lokala miljön.
 3. Placera trädet i gropen och fyll på med kalkrik, väldränerad jord.
 4. Vattna rikligt.

Odla silverpäron i kruka

Eftersom silverpäron är en tålig växt både vad gäller värme och torka går det bra att odla det i kruka förutsatt att du köpt ett litet träd (som inte får så stort vindfång). Det är viktigt att välja en kruka med tillräckligt med utrymme för rötterna att växa. 

Använd en väldränerande, kalkrik planteringsjord. Se till att krukan har dräneringshål för att undvika vattenstagnation. Krukan får gärna vara frostsäker så att den kan stå ute under vintern.

Nordens olivträd

Silverpäronet är en extraordinär växt som inte bara tillför skönhet till trädgården utan också en känsla av frid och harmoni. Det blommar i början av våren med vita eller cremefärgade blommor som täcker hela trädet och skapar en spektakulär syn. Med rätt skötsel och omsorg kan detta träd bli ett praktfullt inslag i din trädgård.

Trädet får päron men dessa smakar inte särskilt gott. Silverpäronet planterar man snarare för dess utseende, inte för frukten. Dess glänsande lövverk och romantiska blommor gör den till ett roligt bryt i många trädgårdar och det går att placera fler silverpäron tillsammans och formklippa deras kronor för att få en häftig landskapsdesign. 

Dess förmåga att blomstra trots olika väderförhållanden har gjort silverpäronet till en pålitlig favorit bland trädgårdsentusiaster.

Läs mer

TIPS FRÅN VÅRA EXPERTER

 • Jennie – trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med intresse för trädgårdsdesign och fruktträd. Äppelträd är hennes favorit!
 • Nadja – hortonom, landskapsplanerare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med extra stort intresse för krukväxter, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Silverpäron 'Pendula'
Medlem 40%

Silverpäron 'Pendula'

Höjd 140-160 cm, Grön

1699:-
Läs mer

Premiumjord

40 L

149:-
2 för 249:-
Läs mer
Silverpäron 'Pendula'
Medlem 40%

Silverpäron 'Pendula'

Höjd 130 cm, Grön

1299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen