Sommarboosta altanen

Sommarboosta altanen

När våren och sommarens ljusa kvällar lockar ut oss efter dagens jobb och skola är det dags att inreda altanen i sommarskrud. Här vill vi ha plats att njuta av god mat, sommarens dofter, umgås med familj och vänner och odla vår egen mat.

Stor altan

På en större altan har du möjlighet att dela in ytan i olika rum som gör den mer ombonad och funktionell. En härlig plats att sitta antingen i sköna soffor eller vid ett middagsbord kan kännas självklart, ett utekök tillsammans med odlingsplats för era favoritkryddor gör matlagningen roligare, en enskild plats för vila och reflektion blir troligtvis välanvänd liksom en lekyta för barnen med jordgubbar och smultron i krukor.

Liten men naggande god

Är altanen mer begränsad i storlek krävs det prioritering, vilka behov och önskemål har familjen? Kanske en kombination av soffgrupp och middagsplats är ett bra alternativ. Möjligheter för att odla på liten yta finns genom krukor i halvor eller kvartar, odlingsfickor som hängs på räcke eller vägg och planteringslådor anpassade för mindre yta. Läs om fler tips i Uppgradera balkongen >>

Plantera blommor i stora krukor

Med växter i krukor får du en prunkande och härlig altan. Genom att plantera i stora krukor för du odlingen mer lättskött. Placera gärna krukor i olika storlek och uttryck gruppvis för att få härliga kombinationer. Genom att plantera samma växt eller blommor i samma färgton blir känslan stramare och lugnare, med en större mix av sorter och färger blir det livfullare. Sommarblommor som pelargon, margerit, lobelia och tagetes är klassiska medan prydnadsgräs, klöver och mer ängslika blommor har blivit väldigt populära de senaste åren. Även perenner i kruka är populära, som till exempel lavendel, stäppsalvia, funkia och kärleksört. Här kan du se vilka blommor som är aktuella för säsongen.

Odla ätbart nära köket

För att ha lätt att använda kryddor och grönsaker i matlagningen är det smart att odla dem nära köket. Ligger trädgårdslandet längre bort i trädgården eller om du bor utan trädgård så är stora krukor ett bra sätt att vara flexibel med din odling. Även jordgubbar, smultron och grönsaker är härliga att odla på altanen, då kan barn och vuxna skörda och äta direkt från plantan.

Vattna på altanen

En viktig del av att lyckas med växter är att ge dem vatten, det är extra viktigt när du odlar i krukor. Hur ofta och mycket beror inte bara på vilken växt det är utan även på hur stor växtens jordvolym, alltså krukan den står i är, om den står i soligt läge eller mer i skugga och hur varmt det är. Generellt är det lättare att sköta om växter om de står i större krukor med hål i botten så växten har tillgång till en större reserv av både näring och vatten.

Kom ihåg gödningen – växternas mat

Precis som allt annat som lever behöver växterna näring och vatten för att växa och må bra. En bra jord är starten till att växterna ska må bra, därefter tillför du lätt flytande näring när du vattnar. Läs på förpackningen så mängden blir rätt.

 

 

Rekommenderade Tillbehör