Inred trädgården med utemöbler och växter

Redan under våren kan du börja inreda uteplatsen inför sommarens heta dagar. Med sköna sittmöbler, växter i krukor och luftiga textilier skapar du snabbt en ombonad plats i trädgården. Förläng säsongen med värmelampa och varma filtar.

Inred trädgården med utemöbler och växter

Det finns en del knep som gör trädgårdens uteplats hemtrevlig och mysig. För att få det ombonat och skapa en skön rumskänsla kan du använda dig av växter i stora krukor, liksom textilier och bekväma utemöbler.

Inred med växter för olika stilar

Gå efter en specifik stil och färgpalett – eller våga mixa och matcha växter för att skapa en helt unik känsla.

 • Orientalisk uteplats. Här passar växter som stora palmer, eukalyptusträd, palettblad och azalea på stam utmärkt in, liksom aloe vera och suckulenter. En schäslong och rottingstolar med höga ryggar gör sitt till känslan.
   
 • Engelsk herrgård. Rosor är för många synonymt med engelska slottsträdgårdar, liksom murgröna, lavendel och välklippta häckar som ramar in både trädgård och uteplats. Varför inte låta vitmålade utemöbler i järn stå bland rosorna?
   
 • Medelhavsinspiration. Låt typiska medelhavsväxter som enar, buxbom, fikon, citrus- och olivträd växa i krukor på uteplatsen. En pergola med klätterväxter som klematis och klätterros ger skugga och inramning. Ett bord i betong eller massivt trä centrerar uteplatsen och skapar en plats för långa middagar.
   
 • Klassiskt svenskt. Med äppelträd och en uteplats omgiven av prunkande kaprifol, pelargoner, prästkragar och löjtnantshjärta får du till känslan av gammaldags svenskt. Typiska utemöbler i svenska trädgårdar har stålstativ och vitlaserade trädetaljer.

Växter att inreda uteplatsen i trädgården med är de som trivs ute i både sol och värme. Välj växter efter dina förutsättningar och efter den skötselnivå du vill ha – liksom vad som passar din stil och vision av trädgården.

Möbler till uteplatsen

När det kommer till utemöbler finns det många olika former och material att välja mellan. Allt från klassiska vitmålade möbler i massivt trä, sirliga metallstolar och franska kafébord till tåliga relaxmöbler i konstrotting med sköna dynor och loungegrupper i akaciaträ. Eller varför inte tillverka egna utemöbler? Det kan vara en utegrupp av lastpallar med kuddar och filtar, eller egengjutna betongskivor på stativ att som bord och bänkar.

Snabba tips för en ombonad uteplats i trädgården

 • Avlånga, höga krukor fungerar perfekt som avdelare och inramare av uteplatsen. Liksom växttrappor med örter och spaljéer med klängväxter.
 • Bord, stolar och sköna fåtöljer behövs i varje trädgård.
 • Kuddar och plädar gör din altan eller balkong behaglig även när kvällen kommer.
 • En bänk mot en solig vägg kan bli skön som sittplats, där kan du även ställa krukor med växtlighet.

Belysning förlänger säsongen

Ljusslingor, lyktor och levande ljus lyser upp trädgården även när mörkret fallit på. Ljuskällor gör dessutom att du kan använda uteplatsen ända in på småtimmarna, likväl som det förlänger säsongen. Kombinera det med en terrassvärmare eller en gasolvärmare så har du en uteplats som du även kan njuta av tidig vår och sen höst. Njut av långa middagar ute när hösten kommit, under valv av glittrande ljusslingor, hängande bollar med ljus eller en krona med levande ljus.

Fler tips och rådLoungeset Alicante
Rea 50%

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Svart

849950 16999:-
Läs mer

Jättepalmlilja

Höjd 60 cm, Grön

149:-
Läs mer
Loungeset Florens
Rea 40%

Loungeset Florens

4 sittplatser, Grå

479940 7999:-
Läs mer

Palettblad 'Ruby Road'

Ø12 cm, Flerfärgad

8990
2 för 159:-
Läs mer

Murgröna i ampel

Höjd 60 cm, Grön

279:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen