Inred uterummet med utemöbler och växter

Inred uterummet med utemöbler och växter

Redan under våren kan du börja inreda uteplatsen inför sommarens heta dagar. Med sköna sittmöbler, växter i krukor och luftiga textilier skapar du snabbt ett ombonat uterum. Förläng säsongen med värmelampa och varma filtar.

Det finns en del knep som gör det hemtrevligt och mysigt på uteplatsen. För att få det ombonat med en skön rumskänsla är det viktigt med växter i stora krukor, liksom textilier och bekväma utemöbler.

Inred med växter för olika stilar

Gå efter en specifik stil och färgpalett – eller våga mixa och matcha växter för att skapa en helt unik känsla.

 • Orientalisk uteplats. Här passar växter som stora palmer, eukalyptusträd, palettblad och azalea på stam utmärkt in, liksom aloe vera och suckulenter. En schäslong och rottingstolar med höga ryggar gör sitt till känslan.
   
 • Engelsk herrgård. Rosor är för många en synonym med engelska slottsträdgårdar, liksom murgröna, lavendel och välklippta häckar som ramar in både trädgård och uteplats. Varför inte låta vitmålade utemöbler i järn stå bland rosorna?
   
 • Medelhavsinspiration. Låt typiska medelhavsväxter som enar, buxbom, fikon, citrus- och olivträd växa i krukor på uteplatsen. En pergola med klätterväxter som klematis och klätterros ger skugga och inramning. Ett bord i betong eller massivt trä centrerar uteplatsen och skapar en plats för långa middagar.
   
 • Klassiskt svenskt. Med äppelträd och en uteplats omgiven av prunkande kaprifol, pelargoner, prästkragar och löjtnantshjärta får du till känslan av gammaldags svenskt. Typiska utemöbler i svenska trädgårdar har stålstativ och vitlaserade trädetaljer.

Växter att inreda uterummet med är de som trivs ute i både sol och värme. Välj växter efter dina förutsättningar och efter den skötselnivå du vill ha – liksom vad som passar din stil och visionen du har av ditt uterum.

Möbler till uterummet

När det kommer till utemöbler finns det många olika former och material att välja mellan. Allt från klassiska vitmålade möbler i massivt trä, sirliga metallstolar och franska kafébord till tåliga relaxmöbler i konstrotting med sköna dynor och loungegrupper i akaciaträ. Eller varför inte tillverka egna utemöbler? Det kan vara en utegrupp av lastpallar med kuddar och filtar, eller egengjutna betongskivor på stativ att som bord och bänkar.

Snabba tips för ett ombonat uterum

 • Avlånga, höga krukor funkar perfekt som avdelare och inramare av uterummet. Liksom växttrappor med örter och spaljéer med klängväxter.
 • Bord, stolar och sköna fåtöljer behöver vilket uterum som helst.
 • Kuddar och plädar gör din altan eller balkong behaglig även när kvällen kommer.
 • En bänk mot en solig vägg kan bli skön som sittplats, där kan du även ställa krukor med växtlighet.

Belysning i uterummet förlänger säsongen

Ljusslingor, lyktor och levande ljus lyser upp uteplatsen även när mörkret fallit. Ljuskällor gör så att du kan använda ditt inglasade uterum en längre säsong, särskilt om du dessutom har golvvärme eller infravärme från taket. Njut av långa middagar ute när hösten kommit, under valv av glittrande ljusslingor, hängande bollar med ljus eller en krona med levande ljus.

Fler tips och råd

Loungeset Fortezza
Outlet 50%
Augmented reality

Loungeset Fortezza

4 sittplatser, Svart

399950 7999:-
Läs mer

Jättepalmlilja

Höjd 60 cm, Grön

159:-
Läs mer

Olivträd

Höjd 100-140 cm, Grå

799:-
Läs mer

Murgröna i ampel

Höjd 60 cm, Grön

279:-
Läs mer

Loungeset Florens

4 sittplatser, Grå

7999:-
Läs mer

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Svart

14999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen