Fixa uteplatsen inför sommaren

När våren och sommarens ljusa kvällar lockar ut oss efter dagens jobb och skola är det dags att inreda uteplatsen i sommarskrud. Här vill vi ha plats att njuta av god mat, sommarens dofter, umgås med familj och vänner och odla vår egen mat.

Fixa uteplatsen inför sommaren

För att få ut så mycket som möjligt av de härliga varma månaderna är det en god idé att tänka på att uteplatsen ska kunna täcka fler behov. När du planerar uteplatsen kan du med fördel tänka på den på samma sätt som du tänker på själva bostaden. Dela gärna in uteplatsen i olika zoner. Ju större utrymme desto fler möjligheter, men det betyder inte att du inte kan åstadkomma mycket även på mindre ytor. Här får du tips för både stora och små uteplatser.

Inred uteplatsen med olika rum

För den stora uteplatsen

På en större altan har du möjlighet att dela in ytan i olika rum som gör den mer ombonad och funktionell.

  • En härlig plats att sitta antingen i sköna soffor eller vid ett middagsbord kan kännas självklart.
  • Ett utekök tillsammans med odlingsplats för era favoritkryddor gör matlagningen roligare.
  • En enskild plats för vila och reflektion blir troligtvis välanvänd i form av en skön fåtölj eller hammock
  • En lekyta för barnen med jordgubbar och smultron i krukor.

För den lilla uteplatsen

Är altanen mer begränsad i storlek krävs det prioritering, vilka behov och önskemål har familjen?

  • Kanske en kombination av soffgrupp och middagsplats är ett bra alternativ.
  • Möjligheter för att odla på liten yta finns genom krukor i halvor eller kvartar, odlingsfickor som hängs på räcke eller vägg och planteringslådor anpassade för mindre yta. 

Krukor på uteplatsen

Med växter i krukor får du en prunkande och härlig uteplats. Genom att plantera i stora krukor för du odlingen mer lättskött. Placera gärna krukor i olika storlek och uttryck gruppvis för att få härliga kombinationer. Genom att plantera samma växt eller blommor i samma färgton blir känslan stramare och lugnare, med en större mix av sorter och färger blir det livfullare.

Sommarblommor som pelargon, margerit, lobelia och tagetes är klassiska medan prydnadsgräs, klöver och mer ängslika blommor har blivit väldigt populära de senaste åren. Även perenner i kruka är populära, som till exempel lavendel, stäppsalvia, funkia och kärleksört. Här kan du se vilka blommor som är aktuella för säsongen.

Odla kryddor och grönsaker i krukor

För att ha lätt att använda kryddor och grönsaker i matlagningen är det smart att odla dem nära köket. Ligger trädgårdslandet längre bort i trädgården eller om du bor utan trädgård så är stora krukor ett bra sätt att vara flexibel med din odling. Även jordgubbar, smultron och grönsaker är härliga att odla på altanen, då kan barn och vuxna skörda och äta direkt från plantan.

Vattna dina växter på uteplatsen

En viktig del av att lyckas med växter är att ge dem vatten, det är extra viktigt när du odlar i krukor. Hur ofta och mycket beror inte bara på vilken växt det är utan även på hur stor växtens jordvolym, alltså krukan den står i är, om den står i soligt läge eller mer i skugga och hur varmt det är. Generellt är det lättare att sköta om växter om de står i större krukor med hål i botten så växten har tillgång till en större reserv av både näring och vatten.

Fler tips och rådLoungeset Florens
40%

Loungeset Florens

4 sittplatser, Grå

479940 7999:-
Läs mer
Solsäng Marudo
40%

Solsäng Marudo

Längd 168 cm, Svart

107940 1799:-
Läs mer

Hängstol Ancona

Beige

499:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen