Terrarieodling eller landscaping
Odlingsintresset håller i sig och ökar stadigt, en kul variant är att odla i glasskål, glasburk, svävande glasklot eller i en flaska. Ett kul och läckert sätt att skapa grönska i ditt hem. Det kan vara både en stängd och öppen odling.

Skapa egna installationer och ekosystem i terrarier
Sluten odling
I en glasbehållare med lock skapas en egen värld med eget ekosystem. Det behöver inte vattnas utan det vatten du tillför vid start cirkulerar i systemet och återanvänds. Välj växter som gillar fukt för denna typ av odling till exempel ormbunkar, adiantum, mossa, orkidé och begonia.
Öppen odling
I en öppen odling är det lättast att plantera suckulenter eller små gröna växter som inte kräver så mycket vatten. Det kan du göra i en öppen glasburk eller en vas. Så kallade airplants eller luftplantor som är växter från tillandsiasläktet, är fina att lägga i öppna glasklot som hängs från taket, gärna i grupp. Dessa behöver ingen jord och vattnas genom dusch några gånger i veckan eller bad varannan.
Gör landscaping så här
- Bottna behållaren med små stenar och fyll därefter på med jord till en höjd som känns bra, en bit nedanför halva kan rekommenderas.
- Plantera ner önskade växter och vattna.
- Det är fint att lägga på lite mossa eller fina stenar på jorden mellan plantorna.
- Dekorera med grenar, kottar, prydnadsfigurer, kristaller eller vad du gillar.
- I ett slutet system sätts lock eller plast på så det sluter helt tätt.
- Placera på önskad ljus plats, beroende på vad du planterat kan terrariet även stå en bit in i rummet, med en växtlampa fungerar även mörkare hörn.
Barnens egna terrarier
Det här en är toppengrej att göra med barnen. Det brukar uppskattas att få plantera ner några små växter, plocka gärna lite små skott eller frön i naturen för att se om de växer. Barnen kan sedan dekorera med små leksaker som legofigurer, plastdjur, fina stenar eller vad de önskar och skapa ett eget litet landskap.
På bilden ovan:
- I de hängande glaskulorna är tillandsian bara ilagd, går att dekorera med sten och bark om man önskar det.
- I glaslyktan och vasen har vi lagt grönmossa i botten sedan lite jord som vi planterat olika miniväxter i och toppat med mossa eller prydnadsbark.
- I ”lyktan” har vi valt kaktusar och växter som inte behöver så mycket vatten eftersom det är en öppning mellan glaset i botten och fatet.