Haka på trenden och anlägg en «Potted Garden» – en så kallad krukträdgård.

Plantera en trädgård i krukor

Du behöver faktiskt inte en trädgård för att skapa en oas hemma. En balkong eller uteplats rymmer allt det du behöver i form av gröna och blommande favoriter.

Inspireras av den urbana trenden

Den urbana miljön erbjuder inte allt för många odlingsmöjligheter för den med gröna fingrar, och det gäller att ta till kreativitet för att skapa en trädgård att njuta av. Med krukor i olika storlekar, plantor och bra jord har du kommit en bra bit på vägen mot att skapa en ‘potted garden’ – en trädgård med blommor, grönsaker och andra växter i krukor.

Krukträdgårdar gör inte bara städer trevligare, de bidrar även med syregivande grönska och låter dig skörda dina egna grönsaker.

Du kan skapa din egen frodiga krukträdgård hemma med blommor, grönsaker och andra växter. Allt du behöver är:

  • Utekrukor i olika storlekar
  • Växter som passar det klimat som råder där du bor 
  • Jord som passar de växter du har valt


Tips och råd till en lyckad krukträdgård

För att få en snygg och praktisk trädgård i krukor bör du till att börja med ha ett bra utbud av krukor, helst krukor i flera olika storlekar. Detsamma gäller växter. Här följer våra bästa råd:

  • Planera vilken stil din krukträdgård ska gå i, blanda gärna krukor i olika storlekar och material.
  • Häng upp krukor i amplar och placera dem på hyllor för att bygga på höjden.
  • Låt stora, låga och breda krukor så kvar på golvet eller marken, de utgör ett grönt fundament.
  • Blanda olika slags växtkategorier, allt från träd och buskar till färgstarka blommor, grönsaker och bär.
  • Passa på att anlägga en liten köksträdgård när du ändå är igång, kryddor passar utmärkt för plantering i kruka.

Ur praktisk synvinkel måste krukorna vara stora nog att rymma växten och även dess tillväxt. För ettåriga växter utgör detta sällan något huvudbry, men med fleråriga växter (perenner), buskar och träd är det desto viktigare att välja en rymlig kruka. Annat du bör tänka på är placering, härdighetszon, vattning och näring. 

Läs också
Träd och buskar i kruka - så lyckas du

Stilen och färgen på krukorna är förstås också viktig. Du får till exempel helt olika uttryck om du väljer färgmatchade krukor än om du mixar olika färger och material. Bägge stiluttrycken fungerar, det gäller bara att komma fram till vad som passar just dig och platsen krukorna ska stå på. Gillar du exempelvis medelhavskänsla kommer bleka terrakottakrukor framhäva stilen. Är du istället ute efter en stilren, nordisk trädgård passar enkla krukor med rena linjer i svart, grått, beige och vita toner. För den romantiska stilen får det gärna vara ljus färger, men med mer detaljer - såsom struktur och mönster - än vad du skulle ha i den nordiska stilen.

Krukträdgård i alla stilar

En krukträdgård i rött, lila och vitt

Skapa en drömmig kruksamling med växter i rött, lila och vitt. Margerit, campanula och pelargoner erbjuder en vacker färgpalett som lyser upp vilken entré, balkong eller uteplats som helst. Dessa blommor trivs utmärkt i krukor och skapar harmoni både inomhus under tidig vår och utomhus när värmen anländer.

Medelhavsträdgård i kruka 

Medelhavets växter passar perfekt för plantering i kruka. De står gärna på soliga uteplatser och balkonger när sommarvärmen greppat tag om landet. Har du väl hittat en bra plats är de väldigt enkla att sköta om och de tillför en touch av exotiska vibbar och en stilren miljö Medelhavsväxter som olivträd, citrus, fikonträd, lavendel, trillingblomma och kryddörter är exempel på växter som ger en sydländsk känsla hemma. 

En krukträdgård i pastell

Skapa en drömmig kruksamling med växter i mjuka pastelltoner såsom lila, rosa och gult. Lavendel, rosor, pelargoner och georginer erbjuder en vacker färgpalett som lyser upp vilken entré, balkong eller uteplats som helst. Dessa blommor trivs utmärkt i krukor och skapar harmoni både inomhus under tidig vår och utomhus när värmen anländer. Anpassa färgerna efter tycke och smak för att skapa en lugn och inbjudande atmosfär.

Färgfest i kruka

Vill du ha en mer festlig och livfull stämning är det färgrikedom du ska satsa på. Mixa blommande växter i regnbågens alla färger. Georginer, pelargoner, petunia, spansk margeritt och trillingblomma är några exempel på vackra, färgstarka sommarblommor att fylla krukorna med. Det är inte mycket som slår denna mix på fingrarna om du vill skapa liv och glädje på uteplatsen. 

Förläng sommaren i din krukträdgård

Det är enkelt att förlänga sommaren när du har en trädgård i kruka. Fyll krukorna med bollkryssantemum i rosa, lila och vitt, då blommar det i krukorna ända in på hösten.

Eller varför inte omfamna höstens färger och välja krysantemum i rött, orange och gult.

Höstträdgård i kruka 

När kylan kommer krypandes kan du byta ut dina sommarblommor mot färggrann höstljung, alunrot och andra växter som är tåliga mot lite lägre temperatur. Vips har du en höstträdgård du kan njuta av i många veckor framåt.

Köksträdgård i krukor

Glöm inte de ätbara växterna när du planerar din trädgård i krukor. Örter är exempelvis bra val för krukplantering, och kan gott vara en del i en krukträdgård. Du skulle till och med kunna skapa en hel krukträdgård med enbart ätbara växter. I princip kan du odla vad som helst i kruka: jordgubbar, bärbuskar, sallat, chili, minimorötter och alla möjliga slags kryddor.

Läs också 
Stadsodling – att odla ekologiskt och närodlat i lägenhet

Växter i kruka passar överallt

Oavsett vilken plats eller stil du har – fyll krukor med växter! Att skapa en trädgård i kruka behöver inte vara svårare än så. Det är den perfekta metoden för att liva upp vilken balkong, uteplats eller altan som helst. Även entrén eller uterummet blir mer inbjudande med krukor. Du måste faktiskt inte ens ha en hårdgjord yta för krukorna att stå på, det kan bli lika snyggt med en samling krukor ute på gräsmattan – krukträdgårdar är snygga precis överallt!

TIPS FRÅN VÅRA EXPERTER

  • Jennie – trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med intresse för trädgårdsdesign och fruktträd. Äppelträd är hennes favorit!
  • Nadja – hortonom, landskapsplanerare och kundservicemedarbetare hos Plantagen, med extra stort intresse för krukväxter, speciellt klätterväxter som philodendron och monstera.

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.Pilskål Edith

Ø27 cm, Grå

129:-
Läs mer

Pilkorg Edith

Ø18 cm, Grå

9990
Läs mer

Pilskål Edith

Ø21 cm, Grå

7990
Läs mer

Kruka Joel

Ø40,5 cm, Grå

899:-
Läs mer

Kruka Joel

Ø29 cm, Grå

699:-
Läs mer

Kruka Joel

Ø55 cm, Grå

1999:-
Läs mer

Kruka Capi

Ø40 cm, Svart

699:-
Läs mer

Kruka Capi

Ø42 cm, Grå

999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen