Trädgårdskalender – detta kan du göra i trädgården på våren

Våren är perfekt för att ge liv åt din trädgård, plantera nya blommor och grönsaker, och njuta av den första färgprakten som bryter vinterns grepp.

Trädgårdskalender – detta kan du göra i trädgården på våren

I vår stilguide – En värld av trädgårdar – kan du låta dig inspireras av olika trädgårdsstilar: klassisk, nordisk, jordnära, romantisk, medelhavs- och japandi-trädgård. Nedan skriver vi generelt om trädgården på våren, därefter dyker vi ned i mer konkreta tips för varje stil. Många av oss har inte bara en stil i trädgården, vi mixar och matchar flera olika, så här finns det massor av matnyttiga tips för dig som ska vår-fixa i trädgården.

Trädgårdssyslor på våren

När solen äntligen återvänder och jorden sakteliga värms upp börjar en ny intensiv säsong i trädgården. Många grönsaker och blommor som spenat, dill, rosenskäror och ringblommor kan faktiskt planteras redan under vårvintern och lite senare när jorden rett sig är det dags för fler sådder och utplantering av försådda plantor. Vårtemperaturen kan dock vara skiftande så det är bra att hålla på de mest köldkänsliga växterna, sås de för tidigt kan de slås ut av enstaka frostnätter. 

Våren är också en utmärkt tid för att plantera träd, buskar och perenner samt anlägga nya rabatter och grönsaksland. 
I krukor trivs krispiga lökväxter som tulpaner, narcisser och krokus.

 • Förbered land och rabatter inför vårens sådder. Rensa ogräs, klipp ner vissna perenner och se över jorden. Kanske behöver viss jord bytas ut och annan gödslas upp? 
 • Beskär träd och buskar. Men glöm inte att läsa på om varje sort, vissa kan vara bättre att beskära under hösten. Vi har växtguider där du kan läsa i detalj om hur du tar hand om dina uteväxter.
 • Plantera nya perenner, buskar och träd. Frossa i det stora utbudet av uteväxter och komplettera din trädgård där det behövs. 
 • Förså plantor av grönsaker och blommor inomhus för senare utplantering. 
 • Direktså frö utomhus, till exempel spenat, dill, sallat, morötter, bondbönor, morot, kålrot och ettåriga blommor. Köldkänsliga växter sås sent på våren eller försommaren, det gäller exempelvis de värmeälskande bönorna och baljväxterna.
 • Så frö i växthus eller odlingstunnel. Fördelen med växthus är att de förlänger säsongen, detta gör att du kan börja tidigare, men vänta ändå med de frostkänsliga växterna till senvåren/försommaren om växthuset inte är uppvärmt.
 • Dela på befintliga perenner som vuxit sig stora och plantera ut dem på nya ställen. 
 • Se över gräsmattan, kanske behöver den lite extra näring och luftning.
 • Börja jaga mördarsniglar och deras ägg innan de hinner föröka sig.
 • Njut av härliga vårlökar! Gör krukarrangemang som får stå på balkongen eller i trädgården och ge fägring innan grönskan i trädgården kommit igång.

Härliga vårlökar

Lökar att plantera på våren för att kunna njuta av vackra blommor till hösten.

Vår i en värld av trädgårdar

Olika trädgårdar har olika behov för skötsel. Nedan följer de viktigaste tipsen för de sex olika stilarna i vår stilguide – En värld av trädgårdar.

Klassisk trädgård på våren

I den klassiska trädgården är våren blommande och fylld av liv.

 • En blommande entré
  Den klassiska trädgården är blommande, så genom att göra samplanteringar i kruka och ampel och pryda entrén med välkomnar du våren både för dig själv och för dina gäster.
    
 • Rensa i rabatterna
  Höstlökarna börjar dyka upp på vårkanten, allt från tulpaner till hyacinter. Gör fint i rabatterna för att blommorna ska kunna lysa med all sin kraft.
   
 • Plantera vårlökar
  Förbered inför hösten genom att plantera dina vårlökar så att du får blomning även sensommar och höst. Dahlia och gladiolus är populära val.

   

Nordisk trädgård på våren

Den nordiska trädgårdens strama linjer och till synes enkla skrud, är trots allt full av roliga sysslor för den som vill börja påta i jorden.

 • Stärk gräsmattan
  En prydlig gräsmatta är a och o i en nordisk trädgård. Efter vintern kan gräsmattan behöva gödslas. Vidare kan det bli ganska blött på den när snön smälter och då bör du vara försiktig med hanteringen av den. Det kanske även är dags att plocka fram robotgräsklipparen eller gå bakom-klipparen och se över den inför ny säsong.
    
 • Ljusa toner och blått
  I den nordiska trädgården, där våren kan vara försiktig med sin ankomst, hjälper ljusa, vita och blåa blommor till att ge en känsla av ordnad värme.
     
 • Städa bort vintern
  Blås bort löven från studsmattan, uteplatsen och se över utemöblernas skick. Kanske behöver de en touch up?

    

Jordnära trädgård på våren

På våren läggs grunden för mycket av det du sedan kan njuta av i den jordnära trädgården.

 • Starta en kompost
  Våren är en utmärkt tid att börja kompostera. Ditt köks- och trädgårdsavfall kan omvandlas till näringsrik jord som dina växter kommer att älska. Bokashi är också något du kan läsa in dig på om du inte redan komposterar med den metoden.
   
 • Plantera ätbart tidigt
  En jordnära trädgård innehåller mycket ätbart. Köksträdgården och växthuset är utmärkta platser att nu börja plantera grönsaker och kryddor i - när frosten är över. Försök tänka säsong, så att du har massor av gott att skörda både sommar och höst.
   
 • Inled säsongen med täckodling
  Täckodling hjälper till att skydda den unga tillväxten från kyliga nätter och håller jorden fuktig.

    

Romantisk trädgård på våren

Doft, blommor och färger kännetecknar den romantiska trädgården, och nu är tiden för den att vakna till liv.

 • Förbered för sommarens blomsterprakt
  Dela och plantera perenner som behöver utrymme för att utvecklas och blomstra under de kommande månaderna. Luktpioner är exempelvis härliga tillskott i en romantisk trädgård på grund av deras stora blommor och deras härliga doft.
   
 • Skapa en blommande välkomnande entré
  Samplantera i krukor fyllda med vårblommor som penséer och påskliljor. Tänk även doft, där lavendel exempelvis blommar tidigt och doftar gott. Ha gärna en vacker rosbåge med någon tidigt blommande och doftande klätterros som komplement, eller låt den klättra längs staketet.
   
 • Plantera vårblommande perenner och biennaler
  Fyll din romantiska trädgård med färg och doft genom att plantera perenner och tvååriga växter som blommar länge och rikligt.

    

Medelhavsträdgård på våren

Våren i en medelhavsträdgård pockar försiktigt på din uppmärksamhet, men för varje vecka som går kommer du allt närmare grönskan och känslan av sommar.

 • Skydda medelhavsväxter från sen frost
  Se till att känsliga medelhavsväxter som oliv- och citrusträd är skyddade från de sista kalla nätterna.
   
 • Medelhavets smaker
  Plantera lavendel, örter och kryddor som du kan plocka och använda dig av i sommar. Odla tomater och basilika och gör din egen tomatsås till pizzan, likaså är oregano en perfekt krydda att odla till det sydliga köket. Har du ett växthus eller ett orangeri kan du även plantera vindruvor och låta denna vinranka klättra upp längst kortsidan.
   
 • Dags att rulla ut uteköket
  Att samlas runt uteköket är standard i en medelhavsträdgård. Nu är det dags att bygga den där pizzaugnen och städa rent på uteplatsen.

    

Japandi-trädgård på våren

Vatten, vattenväxter, mossa och skuggväxter är essentiella i en japandi-trädgård, och nu hamnar fokus på att förbereda inför att växtligheten tar fart på allvar.

 • Anlägga damm
  En japandi-trädgård har ofta vattenelement för att ge den där känslan av balans och harmoni. Har du ingen damm? Precis innan växtligheten tagit fart men tjälen är borta ur marken är det ett perfekt tillfälle att sätta igång och gräva en sådan.
   
 • Befinliga vattenelement
  Har du redan en damm eller andra vattenelement bör du rensa bort löv, placera ut filter och dammpump igen, för att säkerställa friskt vatten.
   
 • Städa i trädgården
  Skapa ordning och reda i trädgården för att få en tillflyktsort där du kan njuta av naturens stillhet och samla ny energi. Krafsa ihop löven och lägg dem på komposten, rensa bort döda växter och rensa bort nytillkommet ogräs i plattsättningar och grusgångar.
   
 • Plantera skuggtåliga växter
  Våren är ett bra tillfälle att plantera växter som trivs i den lugna skuggan av japandi-trädgården, såsom hostor och ormbunkar.
   
 • Skapa harmoni med stenar och grus
  Lägg ut trampstenar och grus för att skapa lugna, meditativa utrymmen som välkomnar våren med en känsla av förnyelse och lugn.

Våren är mycket arbete men glöm inte att även njuta

Under våren gör du mycket av grovjobbet i trädgården. Du städar, rensar, planterar och gödslar för att växterna ska trivas under inte bara denna säsongen, utan även sommaren och hösten. Men det är också härligt att komma ut i trädgården igen och få påta i jorden. Glöm bara inte bort att också ta en stund och njuta av att det börjar bli grönt igen.Loungeset Alicante
Rea 50%

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Svart

849950 16999:-
Läs mer
Utdragbart matbord Rimini
Rea 30%

Utdragbart matbord Rimini

Längd 205 cm, Svart

559930 7999:-
Läs mer
Loungeset Alicante
Rea 50%

Loungeset Alicante

5 sittplatser, Beige

849950 16999:-
Läs mer

Hundbädd Nantes

Längd 60 cm, Beige

799:-
Läs mer
Paviljong Piza
Rea 30%

Paviljong Piza

Längd 300 cm, Mörkgrå

559930 7999:-
Läs mer
Loungeset Holmen
Rea 30%

Loungeset Holmen

3 sittplatser, Beige

1049930 14999:-
Läs mer
Stol Salao
Rea 30%

Stol Salao

2-pack, Beige

349930 4999:-
Läs mer
Loungeset Båstad
Rea 30%

Loungeset Båstad

5 sittplatser, Brun

1959930 27999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen