Trädgårdsplanering – vägen till drömträdgården

Oavsett om drömmen är en blommande torparträdgård eller en strikt funkisträdgård är det praktiskt att ha en trädgårdsplan – det sparar både tid och pengar. Men hur ska man egentligen tänka kring planeringen? Här är hållpunkterna som gör det enklare.

Trädgårdsplanering – vägen till drömträdgården

Innan du börjar skissa på din trädgård bör du ha en lös idé om vad du tycker om. Titta gärna på inspirationsbilder och fundera över vilken stil du föredrar. Ska det vara vilt eller stramt, lättskött eller avancerat?

När du har en vision är du redo för nästa steg – skissandet på en trädgårdsplan – den kommer sedan hjälpa dig att nå målet. En trädgård där både du och plantorna trivs.

Jobba med naturen

Se alltid till trädgårdens naturliga förutsättningar, har du en skuggad skogstomt eller en solig havstomt? Bor du i en varm eller kall odlingszon? Vilken sorts jord har du? Allt detta inverkar på vilka växter du kan odla med framgång. Planera utifrån just din tomts förutsättningar så ger du växterna bästa möjliga start.

Det är till exempel mycket lättare att få solälskande växter att trivas invid en solig södervägg, än i ett skuggigt norrläge.

Fundera på vad du vill göra i trädgården

Vill du dricka körsbärsvin i bersån eller kanske spela krocket på en perfekt gräsplätt? Gör plats för dina intressen i skissen. Fundera även här på tomtens förutsättningar så att du inte råkar ödsla tomtens bästa solläge på något som inte behöver det, som till exempel ett cykelställ.

Hur mycket tid vill du lägga ner?

Om du inte gillar eller har tid till trädgårdsarbete kan det vara bra att undvika att plantera mycket arbetskrävande växter eller annat som kräver regelbunden skötsel, till exempel grusgångar.

Trädgårdsrum

Det är just trädgårdens golv, väggar och tak som gör den mysig. Golv är sådant som marktäckare, gräs, stenar eller grus, väggar kan vara häckar, spaljéer eller plank och tak kan exempelvis vara trädkronor.

Rama gärna in sittplatserna och låt en sida vara öppen upp mot huset, det ser trevligt ut när du tittar ut, det går också att vända rummen mot en fin utsikt eller tvärtemot sluta dem mot något du inte vill se.

Många som tar sig an en ny trädgård sågar ner träd och buskar för mer rymd, men de flesta trädgårdar kan faktiskt upplevas större om grönskan får finnas kvar och bilda hemliga rum att upptäcka. Så ta det lugnt med sågen.

Placering av växterna

När de stora dragen är avklarade kan du göra en mer detaljerad plan för var olika växter ska planteras. Placera helst rabatter och grönsaksland i söderläge och lä. Jorden bör vara väldränerad, mullrik och ogräsfri. Gruppera gärna plantor av samma sort och låt dem återkomma, det ger ett harmoniskt intryck.

Fundera även över hur olika plantor passar ihop i färg, form och struktur. Höga växter sätts ofta långt bak för att inte skugga lägre växter, därefter arbetar man sig nedåt mot kanten, men det går såklart att experimentera med detta om man vill. Att prova nya saker i trädgården är en del av nöjet.

Tips – välj växter med längre blomning

Det är härligt om något står i blom under hela säsongen. Frossa bland vårlökar och höstblommande växter som astrar, rudbeckia och kärleksört.

En bas av perenner som du kompletterar med ettåriga växter är praktiskt om du inte vill plantera stora mängder nytt varje sommar, perenner kommer också igång tidigt på våren.

Experimentera när du planerar trädgården

Ibland vill man plantera sådant som egentligen inte passar klimatet eller läget, det kan då vara klokt att prova lite småskaligt till en början för att slippa att en massa dyra plantor vissnar. Genom att exempelvis välja ett soligt läge i lä, använda fiberduk eller täckodla kan du ofta skapa ett lite varmare mikroklimat för känsligare växter, och har du tur fungerar det.

Sist men inte minst, en fulländad trädgård tar sin tid, och kanske blir den aldrig riktigt färdig, men det är en del av charmen – det härliga påtandet är en del av resan.

Tips för trädgårdsplaneringen:

  • Jobba med naturen – inte mot den, då blir allt trädgårdsarbete enklare och roligare
  • Tänk på att rum i trädgården ger en mysigare känsla och gör det arkitektoniskt vackrare även på vintern
  • Satsa i huvudsak på växter som verkar trivas i trädgården, men experimentera gärna med annat också om du tycker det är roligt, våga prov
  • Plantera alltid så att växter får det ljus och de jordförutsättningar just de behöver


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Den klimatsmarta trädgården >>
Inred uterummet med utemöbler och växter >>
Den lilla trädgården – tips och råd >>



Tuja 'Brabant'
Köp fler spar mer

Tuja 'Brabant'

Höjd 50-70 cm, Grön

8990
Läs mer

Träspaljé

Höjd 116 cm, Svart

269:-
Läs mer

Hortensia

Ø21 cm, Rosa

219:-
2 för 349:-
Läs mer

Spaljé obelisk

Höjd 180 cm, Rost

599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen