Ge medelhavsväxterna nytt liv efter vintern

Våren närmar sig och det har blivit dags väcka dina medelhavsväxter från vinterdvalan. Vi går igenom allt från näring och ljus till omplantering och utplacering.

Ge medelhavsväxterna nytt liv efter vintern

Våren är årstiden då naturen vaknar till liv igen - detta gäller självklart även dina växter. Många av växterna vi har inomhus gillar att bli omplanterade i ny jord på våren, men det är inte alla som vill flytta utomhus. De vanligaste gröna krukväxterna tål bara lite direkt solljus och bör bo inomhus året runt för att inte bli solbrända. Medelhavsväxter, å andra sidan, trivs bäst ute när sommaren äntligen kommer till våra breddgrader.

Exempel på växter som kan flyttas ut i solen och värmen är citrusväxter, oliv- och fikonträd, kamelia, oleander, eukalyptus, rosmarin, australisk drakblomma (Dracaena), trillingblom, ynde, och palmer som kanariepalm och vindmöllepalm.

Näring, ljus och vatten - grundstenarna till friska växter

För att växter ska må bra behöver de näring, ljus och vatten. Efter vintern är växternas näringsreserver ofta uttömda. Ge dem näring anpassad för växtens unika behov, exempelvis finns det citrusnäring till medelhavsväxter och flytande näring som passar en bredare målgrupp.

Vad gäller vatten ökar nu bevattningsbehovet. Från att växten legat i vila och haft ett sparsamt behov av vatten, är det nu tillväxt som det fokuseras på och därför ökar också vattenbehovet. Tänk på att olika sorters växter behöver olika mycket vatten. Vissa vill blötas rejält och sedan få torka upp mellan varven, andra vill ha en skvätt mer regelbundet. Läs på i våra växtguider för mer detaljerad information om just din växt.

Ljus är lika viktigt som vatten och näringsämnen. Placera växterna där de får adekvat solljus. Var dock försiktig så att de inte utsätts för direkt sol under dagens hetaste timmar, det kan nämligen orsaka bladbränna. Behoven är olika mellan olika växtsorter.

Omplantering: Ge plats att växa

Omplantering är nödvändigt när rötterna inte längre har utrymme att växa i den nuvarande krukan. Du kan se detta på lite olika vis, exempelvis om du märker att rötterna syns på ytan eller genom dräneringshål, om du märker att växten vissnar eller plötsligt får försämrad tillväxt trots att den får vatten och näring eller om du märker att vattnet bara rinner rakt igenom krukan. Om möjligt kan du även lyfta upp växten ur krukan och se huruvida rötterna växt samman och det ser trångt ut. 

Välj då en större kruka och använd näringsrik jord. Se till att krukan har dräneringshål för att förhindra vattenansamling.

Flytta ut dina medelhavsväxter

När temperaturen stiger till plusgrader kan många växter flyttas utomhus. Detta bör göras gradvis för att undvika chock. Börja med att placera växterna utomhus under några timmar varje dag, och öka sedan tiden gradvis tills de tillbringar all tid utomhus. Var försiktig så att du inte lämnar dem ute när det fortfarande är risk för frost nattetid.

Checklista - flytta ut växterna efter vintern

När du flyttar ut växter efter vintern finns det några viktiga saker att tänka på för att säkerställa att de anpassar sig väl till utomhusmiljön:

  • Acklimatisering: Växter som har varit inomhus under vintern måste acklimatisera sig till det starkare solljuset och de varierande temperaturerna utomhus. Börja med att placera dem i skuggan och öka sedan gradvis deras exponering för sol över flera dagar.
  • Temperaturkänslighet: Vissa växter är känsliga för kallare temperaturer. Se till att temperaturen ute är tillräckligt hög innan du flyttar ut växterna permanent. Ska de stå ute nattetid bör du hålla ett extra öga på väderleken framöver.
  • Vattna ordentligt: Innan du flyttar ut växterna, se till att de är väl vattnade. Detta hjälper dem att motstå stressen från flytten.
  • Skydd mot vind: Välj en plats som skyddar växterna från stark vind, vilket kan orsaka skador på blad och stjälkar.
  • Ohyra och sjukdomar: Kontrollera växterna noggrant för tecken på ohyra eller sjukdomar innan du flyttar ut dem. Detta hjälper till att förhindra spridningen av skadedjur eller sjukdomar till andra utomhusväxter.
  • Näring: Överväg att ge växterna en balanserad gödning för att främja tillväxt och hälsa när de flyttas utomhus.
  • Anpassning till regn: Om växterna inte är vana vid naturligt regn, kan plötslig exponering skada dem. Överväg att skydda dem under mycket kraftigt regn tills de acklimatiserat sig.
  • Övervakning: Håll ett öga på växterna de första veckorna efter att de har flyttats ut. Detta gör det möjligt att snabbt upptäcka och åtgärda eventuella problem som kan uppstå.

Kom ihåg att varje växt är unik, så det kan vara nödvändigt att anpassa ovan utifrån specifika behov hos de växter du flyttar ut.

Du kan läsa mer om avhärdning och utplantering i vår stora guide: Avhärda och plantera ut plantor.

Krukor och krukvagn

De växter som ska flyttas in igen till hösten kan med fördel planteras i krukor utomhus. Då är det enkelt att flytta in dem igen efter sommaren. 

En krukvagn är ett praktiskt hjälpmedel du kan överväga. Den gör det enkelt att flytta runt på större krukor. Det sparar både ryggen och gör att du kan anpassa placeringen så att växterna får bästa möjliga ljusförhållanden under säsongen.

Beskärning

Många växter mår bra av att beskäras. Vissa bara i JAS-perioden (juli, augusti, september), andra redan nu på våren. Beskär gör man för att uppmuntra ny tillväxt och för att forma växten. Du tar bort döda eller skadade grenar för att främja en hälsosam tillväxt. 

Kom ihåg att använda en ren, vass sekatör eller grensax för att göra rena snitt.TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Elin F. Nordli, växtexpert och produktredaktör på Plantagen, med en master i trädgårdsvetenskap och ett extra stort intresse för dagliljor (Hemerocallis).

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Fiberduk pallkrage

Längd 120 cm, Vit

9990
Läs mer

Premiumjord

4 L

4990
Läs mer

Växthus till pallkrage

Transparent

299:-
Läs mer

Krukvagn Multi Roller

Ø29 cm, Brun

499:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen