Vintertäckning av växter

Vintertäckning av växter

När vintern är i antågande behöver vissa växter lite hjälp på traven för att klara vintern, särskilt i våra kallare delar av landet. Beroende på var och hur de är planterade får vi använda lite olika knep.

I kruka ute

Vi väljer mer och mer att plantera våra växter i krukor ute, antingen för att vi vill skapa en trädgård närmare vår uteplats eller för att vi helt enkelt inte har en trädgård att plantera i. Rötterna på växter som står ute i krukor över vintern blir utsatta för en kraftigare påfrestning i form av kyla eftersom de inte skyddas av marken. Därför bör krukorna ställas skyddat invid husvägg och packas in så gott det går. Se våra färdiga lösningar här >> 

I annat fall så kan du ställa krukorna på t.ex. frigolitblock eller liggunderlag. Täck runt med bubbelplats, kartong, gamla mattor, halm eller vad du kan få tag på som har en isolerande effekt. Det är främst roten som behöver täckas. Så länge det är plusgrader vattnas växterna sparsamt men så fort det fryser till är det bara att låta växterna sova till våren.

När ljus och värme kommer tillbaka packas växterna varsamt upp och väcks med en omgång vatten och näring.

I kruka att förvara inomhus över vintern

Vissa växter tål inte att stå ute under vintern, där ibland olivträd, citrus, pelargon, och Afrikas blå lilja. De två sistnämnda tar sig gärna en vilopaus under vintern och kan placeras på mörk och sval plats för att vissna ner. Vattna några gånger under vintern. Medelhavsväxter däremot vill gärna ha en ljus och sval placering, rumstemperatur går vanligen också bra bara växterna får extra växtbelysning och en hel del vatten.

I trädgården

Trädgårdsväxter som har en rekommenderad växtzon som ligger lägre än där de är planterade täcks förslagsvis med ett 10-15 cm tjockt täcke av löv, helst av ek eller bok som inte drar till sig så mycket vatten, täckbark och granris detta gäller även rosor och rhododendron. Extra känsliga buskar kan behöva heltäckas med vinterväv eller säckväv. Vintergröna buskar drabbas oftare av vårsolen än av kylan. Det innebär att när solen tittar fram i januari/februari och det fortfarande är fruset i marken så dras vätska ut blad och barr utan att växten kan få upp mer från de frusna rötterna. Det resulterar i att barr och löv blir bruna, framför allt yngre träd och buskar riskerar att drabbas. Förhindra torrfrysning genom att täcka med juteväv eller särskild vinterväv och genom att vattna rejält under hösten så växtens vattenreserver är väl påfyllda.