Aloe vera – fakta och skötselråd
Aloe vera är en växt som vi använder som prydnadsväxt i våra hem, där den sticker ut med sitt intressanta kaktusliknande utseende. Idag är det kanske däremot minst lika vanligt att man hör talas om växten som en ingrediens i sammanhang som handlar om medicin, välmående och hälsa.
Odla aloe vera hemma
För dig som vill prova på att plantera och odla din egen aloe vera hemma är det en ganska enkel procedur. Du behöver en stor kruka, blomjord, vitmossa, grus, eventuellt lecakulor och givetvis ett aloe vera-skott som du vill odla upp. Eftersom det är en växt som avsöndrar syre och absorberar koldioxid gör den särskild nytta i ditt sovrum.
Spana in några av våra mest populära Aloe Vera, eller se hela vårt sortiment här.
Gör såhär
- Ta fram krukan och börja med att placera ett lager med grus eller lecakulor i botten. Det är till för att dräneringen ska fungera så att plantans rötter inte ruttnar.
- Fyll upp halvvägs med blomjord, och resten av halvan med berikad vitmossa.
- Placera ditt aloe vera-skott i mitten av krukan och täck upp den med jord tills där bladen börjar.
- När plantan är satt så ska du undvika att vattna den på cirka två veckor. Den har normalt sett stora rötter som kommer att hålla den på plats, och under dessa två veckor kommer rötterna att fortsätta växa – och därefter kan du börja med att ge den lite vatten.
Det finns fler lättskötta växter än Aloe Vera, till exempel Zalmiakalla och Svärmorstunga.
Skötselråd för aloe vera
Aloe vera är en växt som inte ställer alltför höga krav på sin ägare och den passar därför utmärkt för den som saknar naturligt gröna fingrar. Det är en lättskött planta som är tolerant för torka och som väldigt sällan råkar ut för skadedjur eller sjukdomar.
- Placering
Placera din aloe vera där det är mycket solljus. Under sommaren kan du låta din aloe vera få stå utomhus på en solig och skyddad plats, så länge du är uppmärksam på mängden nederbörd. Växten får inte bli för blöt, eftersom den då riskerar att ruttna.
- Vattning
Vattna den med ungefär två veckors mellanrum, men använd sparsamt med vatten. Den ska inte vattnas mer än ett par gånger i månader under vår, sommar och höst.
- Näring
Du kan med fördel bjuda din aloe vera på krukväxtnäring varannan vecka från våren fram till hösten, och se till att omplantera den vartannat år – då lämpligen under våren.
- Temperatur
Tänk på att den gärna vill stå i normal rumstemperatur och att den trivs som allra bäst när det är ljust och soligt året runt. Den klarar ner till 5 °C, men i den temperaturen är det viktigt att man är väldigt sparsam med bevattningen.
- Jord
Aloe veran är en så kallad suckulent, eller fetbladig, växt som uppskattar att stå i väldränerad jord. Om du ska omplantera den kan du ställa den i en lerkruka med hål i botten, som du först fyller upp med ett litet lager av lecakulor, och därefter med vanlig krukväxtjord blandat med lite grus. Det finns även en speciell typ av jord för suckulenta växter att köpa.
Plantan växer vanligen snabbt och kommer troligen att skjuta upp små plantor runt omkring sig. Dessa kan du dra upp och plantera om i nya krukor när de har växt till sig lite. En bra riktlinje är att de ska vara ungefär fyra cm höga innan du rycker upp dem och påbörjar en omplantering. Aloe vera växt förökar sig lätt så inom kort kommer du att ha ett gäng med nya småplantor att driva upp. Det är viktigt att du frigör dessa småplantor från huvudväxten så att den kan fortsätta växa i lugn och ro.
Fyll rummen med gröna växter för en mer trivsam och mysig hemmiljö.
Användningsområden
Aloe vera har länge varit en växt som har använts i medicinskt syfte. Det är framförallt den klibbiga gel-liknande saften som finns i bladen som vi använder oss av, då den innehåller en massa nyttigheter så som exempelvis slemämnen, inflammationshämmande enzymer, sammandragande garvämnen och massvis av vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror. Det finns A-, B-, C- och E-vitamin i den näringsfyllda saften.
Från de yttre lagren finns även ämnet aloin som fungerar laxerande och tarmretande. Men förutom sina hälsofrämjande effekter så använder man sig också av saften från aloe vera som smaksättare i ett flertal juicer och drycker. Observera dock att det kan vara farligt att förtära någon del av själva växten direkt - detta rekommenderas inte.
Aloe vera är också en vanligt förekommande ingrediens i ett flertal produkter inom särskilt kosmetikaindustrin, där man kan hitta det i såväl geler, salvor, cerat, tvål och solskyddskrämer.
Aloe vera - en växt med ett brett historiskt ursprung
Det finns tecken som säger att aloe vera ska ha använts som läkemedel redan på egyptiernas tid. Men artens riktiga ursprung är fortfarande omtvistat. Mest troligt är att den härstammar från Kap Verde-öarna eller Arabiska halvön, samtidigt som den under en lång tid också har förekommit i odling i såväl Västindien som Indien och Östafrika.
För medicinskt bruk finns det dokumentationer som pekar på att den har använts redan vid 1 500 f.Kr, och under 300-talet f.Kr. så lät Alexander den store förse sina arméer med läkemedel som tillverkades av just aloe vera. Sedan 1650 har man odlat aloe vera som medicinalväxt på Barbados.
Aloe vera som medicin
Det är för att det gel-liknande köttet i växten anses ha en läkande effekt. Aloe vera används och kan vara bra för bland annat brännskador, men som ingrediens förekommer den även i hudkrämer och i en hel del naturläkemedel.
Växten kallas ibland för ”mirakelplantan”, men det riktiga namnet är egentligen en kombination av det arabiska "Aloë" som man använder för att beskriva arter som används i medicinskt syfte, och ordet "Vera" som i sin tur kommer från latinet och betyder äkta.
Snabbfakta aloe vera
- Det finns runt 250 olika arter av Aloe.
- Plantan blir cirka 60 cm hög och 60 cm bred.
- Bladen är samlade i en form av rosett, och har taggiga kanter.
- Innehåller 75 kända näringsämnen.
- Sägs vara inflammationshämmande.
- Bör ej förtäras
Läs mer