Gröna växter ligger rätt i tiden och de får numera gärna finnas i hela bostaden. Något alldeles extra är de lite ovanligare växterna med speciella blad, de som sticker ut ur mängden och i vissa fall blir till riktiga samlarobjekt. Här berättar vi mer om några av dessa häftiga plantor.

Gröna växter med ovanliga blad

Förr var en grön inneväxt oftast just grön, men idag finns ett stort utbud av mönstrade och olikfärgade plantor. Trenden att samla på ovanliga sorter blir också allt hetare och på auktioner kan vissa ovanliga sorter numera kosta en rejäl slant. 

Ett annat tecken på det ökade intresset för inneväxter är att alltfler byter sticklingar och försöker rädda plantor som börjat vissna. Det är helt enkelt mindre slit och släng och ett miljövänligare tänk. 

Växter med färgglada blad

De lättskötta palettbladen har länge varit populära och kanske är det dem som först dyker upp i tanken när vi tänker på färgade blad. Palettblad finns i hur många färger och mönster som helst och är dessutom superlätta att ta sticklingar av

Handla palettblad

Alokasia är en annan tropisk favorit som inte bara har färggranna blad utan också kan ha ljusrosa stjälkar. 

Handla Alocasia

Ytterligare en spännande växt är kalatea vars mönstrade blad öppnar sig mot solen under dagen, men sömnigt sluter sig om natten. Bladen är olikmönstrade och har purpurröda undersidor. 

Handla Kalatea

Även inom släktet filodendron finns många vackra växter, 'Pink Princess', 'White Measure' och 'White Wave' är några av dem. Pink Princess har blad som till hälften går i just prinsessrosa.

Handla filodendron

Gillar du mustiga röda nyanser bättre är ispiggar något att titta närmare på, de är kompakta växter och passar särskilt bra om du har ont om fönsterplats.

Kan du inte bestämma dig för vilken färg du gillar mest? Då kanske kroton 'Petra' kan vara något. Det är en växt som sprakar i gult, grönt och rött. Kroton går också att placera lite längre in i rummet då den trivs även i skugga.

Gröna plantor med prickiga blad

Det finns inte en uppsjö av plantor med prickiga blad, men de som finns är verkligen prickiga.

De mest kända är forellbegonior som finns i ett par varianter. Begonia 'Hotspot' är en lättskött variant liksom 'Begonia Maculata', den senare har en dekorativ röd nyans på undersidan av bladen och blommar emellanåt med små vita blommor. Forellbegonior är riktiga överlevare och trivs i halvskugga, de kan därmed stå en bit in i rummet.

Prickblad (tillhör dieffenbachia) är en annan variant från Central- och Sydamerikas djungler vars prickar är lite mer diffusa, vissa sorter har dock trots namnet inga prickar alls.

Gröna plantor med ovanliga bladmönster

I växtfamiljen alocasia hittar vi många spännande mönster och även former på bladen, till exempel zebrablad, amazonblad, marmorblad och radiatorört. 

En växt med lustiga blad är även tusenmoder vars blad har små miniblad i kanterna.

Rariteter

Att samla på inomhusplantor har blivit en het trend och ovanliga plantor kan numera bli riktiga dyrgripar, häromåret såldes bland annat en stickling av Monstera Adansonii Variegata för 17000 kronor på en svensk auktionssajt. Just denna planta blev populär på grund av att vissa blad blivit vita på ett speciellt sätt (varigerade). 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådSkvallerreva 'Nanouk'

Höjd 35 cm, Burgundy

129:-
Läs mer

Forellbegonia

Höjd 25 cm, Grön

149:-
Läs mer

Rosenstänk 'Pink' mini

Höjd 10 cm, Rosa

3990
4 för 119:-
Läs mer

Alokasia 'Black Velvet'

Höjd 25 cm, Grön

129:-
Läs mer

Vimpelmaranta ‘White Fusion’

Höjd 22 cm, Grön

399:-
Läs mer

Palettblad 'Alligator Alley'

Ø12 cm, Flerfärgad

8990
2 för 159:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen