21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Äpple – odla dina egna

Äpple – odla dina egna

Det finns ungefär 7 500 registrerade äppelsorter i världen. Man brukar dela in äpplen i tre stycken huvudsakliga typer; sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. I Sverige är de tre vanligast odlade äppelsorterna Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange.

Vetenskapligt namn (Latin): Malus
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Odla äpplen i trädgården - tips och råd

För dig som är intresserad av att investera i ett eller flera äppelträd till trädgården kan du välja mellan att sätta ner färdiga plantor, eller att själv driva upp ditt äppelträd från en enstaka äppelkärna. Vilken metod som är mest lämplig för dig beror förstås på hur mycket tid och tålamod du har, vilka förutsättningar som finns och hur mycket engagemang du är beredd att lägga ner. För om du ska driva upp ett äppelträd från en kärna kommer du att behöva vänta åtminstone 10-20 år innan du ens kommer att se skymten av någon frukt.

Hur och när man planterar äppelträd från kärna

 • För dig som vill odla upp äppelträdet från en kärna behöver du i första hand låta kärnan få torka ut ett par dagar innan du planterar ner den i någon jord. För att ge äppelträdet bäst chans att växa till sig är det lämpligast att sätta kärnorna under senvintern, mot vårkantens början – då den har hela året på sig att växa innan vintern kommer.
   
 • För att försäkra dig om att något gror, är det bäst att du passar på att sätta fler frön samtidigt. Dessa planterar du då ner i varsin liten kruka som du fyller upp med såjord, eller en blandning av vanlig blomjord underst som du toppar med sand.
   
 • Placera krukan ljust, gärna i rumsvärme – för att den ska gro som bäst.
   
 • Se till att vattna sådden, men den ska inte bli dyblöt. Samtidigt får den inte heller torka ut, så försök få till en lagom bevattning.
   
 • Plantera om när plantan har blivit ungefär en decimeter hög, och passa då på att byta ut till vanlig krukväxtjord. Det är bra att duscha bladen på plantan med jämna mellanrum.

Plantera ut planta

 • Plantera ut ditt äppelträd tidigt på sommaren då det inte kommer att klara sig inomhus någon längre period. Välj en plats där det är soligt och där ditt äppelträd får bra med vindskydd, samtidigt som det ska finnas bra med plats runtomkring för trädet att kunna växa på.
   
 • Sätt ner din planta i en hink med vatten under tiden som du gräver upp gropen där den ska planteras. På så sätt får den en ordentlig bevattning innan planteringen. Gräv en grop som ska vara minst 80 cm bred och lika djup.
   
 • Blanda upp den uppgrävda jorden med planteringsjord innan du fyller på gropen igen. Låt gärna sidorna av gropen hållas uppluckrade, så att rötterna får plats och utrymme att kunna söka sig både nedåt och ut åt sidorna. På så sätt kan ditt träd slå ut breda rötter och skapa goda förutsättningar för att stå stadigt.
   
 • Sätt ner ditt träd så att den lilla knölen längst ner hamnar ovanför jord. Om du sätter ditt äppelträd för djupt eller för ytligt kan det begränsa tillväxten.
   
 • Ditt träd kommer att vaja när vindarna kommer, och för att hjälpa trädet att kunna göra detta utan att det ska påverka etableringen negativt kan du sätta ner en eller flera störar runt trädet, som ett stöd. Bind därefter fast trädet med hjälp av ett särskilt trädband. Låt däremot inte störarna gå högre än kronan på trädet.
   
 • För att skydda mot djur kan du även sätta på gnagskydd runt den unga stammen på trädet.
   
 • När trädet är på plats är det läge att vattna rejält runt ditt nyplanterade äppelträd. Om jorden sjunker i samband med bevattningen kan du fylla på med ytterligare jord.

Skötsel av äppelträd

Ett nyplanterat träd behöver gödslas cirka ett år efter att planteringen har skett, då näringen har gått ur den jord du använde för planteringen. Det behöver även beskäras med jämna mellanrum för att ge förutsättningar för trädet att skaffa sig en stadig och majestätisk krona.

Gör en grundbeskäring första gången någonstans mellan mars till maj, och spara då endast ett toppskott tillsammans med cirka tre, fyra sidoskott på olika höjder. Fortsätt därefter att beskära ditt äppelträd en gång om året så ger du det de bästa förutsättningarna för att växa upp till att bli ett graciöst träd med en tät och snygg krona.

Äpplen, malus

Äpplet – en skenfrukt med en lång och bred historia

En skenfrukt betyder egentligen att det är en frukt som förutom fruktämne och fruktblad även består av andra delar, oftast en blombotten. Det är fortfarande en olöst gåta det här med varifrån denna skenfrukt kommer, och när vi egentligen började att äta det. Man vet att det rör sig om en lång tid eftersom man har hittat fynd av äppelrester både från den yngre stenåldern och bronsåldern. Samtidigt så finns det skrifter från 800 f.Kr. som beskriver äpplet som medicinalväxt – och i Sverige har man vid utgrävningar hittat förkolnat äpple på platser som har daterats till 2500 år f.Kr.

Det är däremot först i Snorres Eddan, en isländsk medeltida bok, som äpplet först nämns som förekommande i Norden. För Europa kan man spåra äpplets historia tillbaka till 1204, där man hittat beskrivningar av äpplet från ett brittiskt kloster.

Snabbfakta äpple

 • Det finns cirka 7500 registrerade äppelsorter i världen.
 • Äpplet växer på äppelträd, som även kallas för trädgårdsapel.
 • Trädet blir cirka 5-12 meter högt och blommar i maj-juni.
 • I Sverige har vi två vilda arter i vår flora: vildapel och apel.
 • Än idag är det osäkert när äppelträdet kom till Sverige.
 • Äpplet räknas som en skenfrukt.

Läs mer om äpple

Äppelträd - en klassiker och ett måste i trädgården >>
Inspireras av fler fruktträd att förgylla trädgården med >>
Lyckas med fruktträd >>
JAS - en utmärkt beskärningstid >>
Hitta dina favoritsorter av äpple >>

Äpple RÖD MELBA E A2
red
Medlem5%

Äpple RÖD MELBA E A2

Höjd 150-200 cm, Röd

879:-
Läs mer

Spade Prima Fiskars

Längd 104 cm

379:-
Läs mer
Äpple 'Cox's Orange Pippin' MM111/MM106
red
Medlem5%

Äpple 'Cox's Orange Pippin' MM111/MM106

Höjd 180 cm, Orange

849:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen