Aubergine – odla din egen
Aubergine eller äggplanta som den också kallas, har länge odlats och använts flitigt i matlagning kring Medelhavet och södra Asien, på senare år har den blivit en populär grönsak i Norden. Växten har dessutom ett stort odlingsvärde med sina dekorativa stora gröna blad och vita eller violetta blommor.
Äggplantan förkultiveras inomhus och bör sås från januari till februari för att hinna utvecklas i tid. En växtlampa ger ett bättre resultat. Det är lättast att så i ganska stora krukor ca 10x10 cm, med blomjord i botten och såjord högst upp, plantorna blir stora ganska snabbt. Plantera om i större krukor och klipp plantan när den är 20-25 cm hög så blir den buskigare. Plantera ut i stora krukor, växthus eller pallkrage när frostrisken är över. Skydda med fiberduk i början så att plantorna får vänja sig vid utomhusklimat.
Se hur trädgårdsmästaren sår aubergine i vårt trädgårdsprogram:
Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor
Skötsel aubergine
Det går även att köpa färdiga plantor med frukt på som bara planteras ner på den önskade växtplatsen. Använd grönsaksjord och vattna vid plantering.
- Placering
Äggplantan tycker om mycket värme och trivs extra bra i ett växthus eller ett varm och skyddat hörn.
- Jord
Plantera i grönsaksjord som är mullrik och näringsrik. Skydda plantan mot frost.
- Vatten
Vattna plantorna regelbundet och luckra upp jorden runt omkring.
- Stöd
Bind upp eller stötta plantorna vartefter de växer.
- Gödning
Gödsla extra vid fruktsättning och framåt.
Skörd
Plocka frukterna regelbundet så stimuleras ny fruktsättning. Auberginen är mogen när den fått en svartviolett, glänsande färg.
Användningssätt
Aubergine kan ätas som ett stekt eller grillat tillbehör, i gratäng eller mixas till den libanesiska mezen baba ganoush. Kraftiga kryddor som vitlök, cayennepeppar och spiskummin passar bra till aubergine.