Dragon – odla din egen

Dragon är en flerårig växt, som i Sverige kanske framförallt används som kryddväxt i matlagningen där vi gärna använder oss av både torkad, fryst och färsk dragon. Många franska kockar har under åratal hyllat denna växt som ”Kungen av örter” och menar på att det är den allra viktigaste kryddan i vårt kök.

Dragon – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Artemisia dracunculus
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Odla dragon hemma

För dig som vill odla och driva upp dragon på hemmaplan görs det lite olika beroende på om du har tänkt att plantera fransk dragon eller rysk dragon. Här i Sverige är det främst den franska dragonen vi pratar om när vi tänker oss dragon för matlagning, då den ryska dragonen har en svagare arom och en bitter bismak som inte uppskattas av alla. Däremot är det endast den ryska dragonen som går att driva upp själv från frö till planta, då den franska dragonen endast kan föröka sig via sticklingar eller med hjälp av delning.

Plantera fransk dragon

Den franska dragonen kan du endast plantera direkt som planta. När du har köpt din dragonplanta kan du med fördel direkt plantera om den i en större kruka hemma. Där vill den sedan gärna stå soligt på en hylla – så experimentera dig fram till vart det passar bäst hemma hos dig, på balkongen eller uteplatsen.

Förutom att den vill ha en solig plats så behöver du även tänka på att plantan trivs bäst där den får stå skyddad från vind och den vill därefter ha lagom mycket vatten. Varken för mycket eller för lite.

Efterhand som plantan växer kan du börja skörda bladen regelbundet och använda i matlagningen direkt, eller så väntar du med att skörda allting om du kanske vill torka eller frysa in bladen. För att få ut mest arom ur bladen så är det en fördel att skörda strax innan blomningen, och gärna på förmiddagarna i soligt väder.

Odla rysk dragon

För dig som vill odla dragon på hemmaplan är det bra att komma igång redan i mars - april för att sätta fröna inomhus. Därefter ska de planteras ut framåt maj - juni, och då gärna på en solig och vindskyddad plats.

Grönsakslandet är en utmärkt plats att plantera ut din dragon i, likväl som pallkrage, balkonglådor eller krukor på fönsterbänken fungerar precis lika bra. Undvik däremot att sätta den tillsammans med persilja. Bäst resultat får du om du odlar den ryska dragonen i näringsfattig jord (såjord) och ser till att plantorna får ett avstånd på 30–40 cm mellan varandra, så att de har gott med plats att växa.

Då fröna gror bäst från ytan så bör du undvika att täcka dem med jord. När de har kommit igång och börjat växa till sig så vill de gärna stå ljust i 15–20 °C, och de planteras sedan med fördel ut efter ett par veckor – då i en grundgödslad jord.

Skötselråd

För dig som har fransk dragon hemma kan det vara bra att tänka på att det är en växt som trivs bäst om den får stå soligt och skyddad från vind. Använd dig av väldränerad, näringsrik och mullrik jord för att få din dragon att trivas – och se till att vattna den underifrån, på det fat eller den kruka som den är placerad på. Det är en växt som behöver planteras om med några års mellanrum för att klara sig.

Så förbereder du din växt för vintern

Inför vintern kan du förvara din dragon utomhus under tak eller i ett kallt förråd eller garage. Se till att du först har skördat alla blad och därefter låtit plantan få vissna ner i lugn och ro. Därefter behöver du vara noggrann med att skydda krukorna väl under vintern genom att linda in dom i exempelvis bubbelplast eller säckväv. Under vinterhalvåret behöver de ingen tillförsel av vatten.

Dragon

Många har nog framförallt kommit i kontakt med smaken av dragon i bearnaisesåsen eller hollandaisesåsen – där den utgör en av basingredienserna. Historien bakom dess namn är däremot tudelad. Den ena teorin säger att namnet skulle kunna komma från franskans esdragon som kommer från latinets dracunculus, vilket betyder ”liten drake”. Det skulle då syfta på örtens nästan drakslingrande rötter. En annan teori är istället att det är hämtat ur det persiska eller arabiska namnet på växten, tarkhūn.

Så används örten dragon

Förutom att dragon används flitigt som krydda och smaksättare i olika recept så har den även historiskt använts för medicinskt bruk. Det sägs att växten ska kunna lindra bett och sting från giftiga djur, och man har även använt sig av stjälkarna på växten som aptitstimulerande, för att underlätta matsmältningen och som stärkande medel överlag. Enligt vissa traditioner sägs färsk dragon även kunna skydda mot ormar.

Färsk, torkad eller fryst

För den som vill använda sig av den franska dragonen i matlagningen så finns det olika sätt att bevara skörden på. För den som vill ha färsk dragon i maten så är det enkelt att bara plocka av bladen direkt från plantan efter behov och klippa ner.

Om man hellre vill torka bladen så ska detta göras snabbt för att få bästa resultat, och de torkade bladen ska sedan förvaras mörkt i en sluten förpackning för att få en lång hållbarhet. Med rätt förvaring så har torkad dragon en hållbarhet på flera år.

Om du istället vill frysa in din dragon så är det bara att klippa ner skörden och förvara den i en plastpåse i frysen som du sedan enkelt tar fram när det är dags för matlagning. Tänk på att dragon har en stark och ganska distinkt smak, så du kan med fördel smula ner bladen i mindre bitar i maten – för att få en balanserad spridning av smaken.

Snabbfakta dragon:

  • Flerårig växt som kan överleva vintern
  • Utgör en av basingredienserna i bearnaise- och hollandaisesås
  • Bladen är mörkgröna och ser lite ut som lansetter
  • Blir runt 60-80 cm hög
  • Finns i två varianter: fransk och rysk dragon
  • Har en anisliknande smak & doft
  • Blommar under hösten

Kryddinspiration och odling

Läs mer i härligt med kryddor i köket >>
Odla i pallkrage, gör så här >>

Du är här:


Dragon

3990
5 för 4
Läs mer
Fransk dragon KRAV
Medlem 3 för 99,90

Fransk dragon KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen